fbpx
Home » 10 utilizări inedite ale merelor

10 utilizări inedite ale merelor

Autor: ArtPrint
0 comentariu 121 vizualizari 7 minute timp estimat

Mărul nu încetează să ne surprindă cu versilitatea lui. În afară de utilizările convenționale, ca fruct hrănitor și ingredient pentru deserturi, merele pot avea utilizări terapeutice, dar și alte utilizări în gospodărie. Să le cunoaștem!

Când ne gândim la măr, ne amintim fie de plăcerea de a mușca din acest fruct revigorant, în pauzele de la școală, fie de mirosul care umplea iarna casa bunicii, când în cuptor se cocea plăcinta acrișoară, cu arome de scorțișoară.  Mărul este fructul căruia i s-a dedicat o zi internațională – cea de-a treia sâmbătă a lunii octombrie, pentru a ne aminti să ne reîntoarcem la simplitate și să onorăm acest fruct, pe măsura beneficiilor pe care ni le aduce sănătății.  În multe țări din emisfera nordică, această zi coincide cu strângerea recoltelor din livezi și să ne amintim că mărul își aduce o contribuție prețioasă la o bună digestie, prin conținutul lui bogat de fibre. Totodată, echipate cu vitamine și antioxidanți, merele pot contribui la prevenirea cancerului, bolilor coronariene și a diabetului. Cercetătorii din domeniul stomatologiei au descoperit că mărul contribuie la creșterea producției de salivă, la combaterea plăcii bacteriene și întărește gingiile.

Mărul, sursă de pectine

Merele sunt o sursă excelentă de pectine. Poate sunt cititori care cunosc și deja au experimentat utilizarea sucului proaspăt de mere la coagularea mai rapidă a unor sosuri sau a unor dulcețuri din fructe cu un conținut mai scăzut de pectine. Polizaharide prezente într-un procent de 15-20% din pulpa mărului, pectinele se expandează în prezența lichidului și se transformă în gel, făcând ca gemurile și jeleurile să își crească mai rapid consistența. Ori de câte ori este posibil, este recomandat să le folosim în stare naturală. Însă pulberea de pectină folosită pe scară industrială, chiar și în industria farmaceutică, s-a dovedit utilă ca supliment, în tratarea diferitelor afecțiuni, în eliminarea unor metale grele (îndeosebi a plumbului) și în consolidarea sănătății celulare.

Mărul frăgezește carnea

Puțini știu că atât oțetul de mere, cât și sucul proaspăt de mere sau merele rase pot face parte din compoziția marinadelor în care păstrăm carnea pentru a se fezanda. Sucul merelor conține enzime care pot frăgezi carnea. O astfel de marinadă ar putea avea ca bază piureul de mere, la care se adaugă condimentele potrivite tipului de carne folosit, puțin ulei și o cantitate mică de oțet de mere.

Un ceai plăcut aromat, cu măr!

Ai făcut plăcintă și ți-au rămas coji și cotoare de mere? Nu le arunca, fierbe-le împreună cu un baton de scorțișoară și felii de ghimbir și savurează-l alături de prieteni, ca pe un relaxant care stimulează și sistemul imunitar. În zilele răcoroase de toamnă, e o binecuvântare. Ceaiul din coji de măr are un effect ușor diuretic și ușor laxative și îmbunătățește sănătatea inimii.

Mărul împrospătează aerul

Taie un măr felii și lasă-l în cameră, dacă vrei să adauge o notă proaspătă aerului. Felioarele subțiri de măr, uscate în cuptor, la temperatură mai mică de 90℃, pot face parte dintr-un amestec poutpourri, din care mai fac parte cuișoare, coji uscate de citrice, steluțe de anason și care emană în cameră arome plăcute.

Efect de curățare

Taie un măr în jumătate și folosește partea fără coajă, pentru a curăța unele pete de pe obiectele de piele (curele, genți, pantofi).

cidul acetic din oțetul de vin ajută și la curățarea argintului 925. Vom pune obiectele pe care dorim să le curățăm în mici recipiente și le acoperim cu oțet de mere. După 10 minute, scurgem oțetul și frecăm ușor obiectele, cu o cârpă moale. Clătim obiectele cu apă curată și le uscăm.

Cosmetice cu măr

Extractele de măr sunt întrebuințate cu succes, în industria cosmetică. Șampoanele, săpunurile, gelurile de duș îmbogățite cu extract de mere au o aromă proaspătă și discretă, hidratează mai bine și hrănesc pielea. De altfel, un măr ras poate constitui el însuși ingredientul de bază al unei măști pentru orice tip de ten. Pentru a conferi tenului mai multă luminozitate, vom aplica pe față măr ras, iar după 15 ne vom spăla cu apă călduță. O mască pe bază de măr și făină de ovăz (câte 1 linguriță din fiecare), în care adăugăm o linguriță de iaurt și una de miere, ajută la diminuarea inflamațiilor și aspectului ridat al tenului.

Mărul înmoaie zahărul întărit

Zahărul brun are tendința de a se întări, practic devine un conglomerat greu de spart. Dacă îl vom pune pentru câteva zile într-o pungă, împreună cu felii de măr, zahărul va absorbi o parte din umiditatea eliberată de măr și cristalele se vor putea desprinde cu ușurință unele de altele.

Cum grăbim coacerea fructelor

Merele dezajă un gaz care grăbește coacerea altor vegetale: banana, avocado, tomate. Dacă ne dorim ca un avocado să se coacă mai rapid, îl vom ambala într-o pungă de hârtie, împreună cu un măr.

Adaos la furaje

Cojile de mere tocate pot fi adăugate în hrana păsărilor de curte, a cailor, porcilor și pot fi lăsate în locuri special destinate animalelor sălbatice ale pădurii: veverițe, urși, căprioare.

Decoruri minunate cu mere

Dacă îți dorești să realizezi o coroniță sau un alt ornament pentru Crăciun, cu elemente naturale, pune și câteva mere mici, care vor da un aspect deosebit.

 

Autor: Sonia Stanciu
Sursă foto: 123rf.com

Descoperă mai multe rețete de preparate culinare și de băuturi răcoritoare în revista #Practic în Bucătărie! O găsești în magazinele de presă sau o poți comanda în format print aici și în format digital aici.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies