fbpx
Home » 5 plante pentru revigorarea bilei

5 plante pentru revigorarea bilei

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 435 vizualizari 4 minute timp estimat

Alimentația specifică sezonului rece, care include carne grasă (porc, în special), mezeluri, prăjeli, afumături, lactate mai grase, precum și stresul zilnic, care atinge, an de an, cote tot mai înalte, dăunează ficatului și, implicit, vezicii biliare.

Una din principalele funcții ale ficatului este să secrete permanent bilă și să o elibereze, în ritm constant, prin canalul hepatic, colecist și canalul coledoc pâna la duoden. Când ficatul nu își poate îndeplini în mod eficient această funcțiune, apar balonarea, durerile de cap, greața, o stare generală proastă. Dacă, însă, ții în dulap măcar una dintre următoarele plante, problemele vor trece foarte repede!

Gălbenele (Calendula officinalis)

Ce conțin: flavonoide, glicozide flavonice, carotenoide (licopen, luteină, caroten), saponine, saponozide emoliente.

Ce fac: au rol în reducerea inflamațiilor ficatului și în stimularea secrețiilor biliare, datorită proprietăților antiinflamatoare, decongestive, astringente, calmante.

Cum se folosesc: se face o infuzie din 2 lingurițe cu vârf de floare uscată la 300 ml de apă clocotită. Se bea câte o cană cu ceai de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

 

Păpădie (Taraxacum officinale)

Ce conține: alcooli triterpenici (taraxol, taraxasterol, faradiol), principii amare (taraxacină), vitamine (A, B, C, D, PP), săruri.

Ce face: acționează în protejarea ficatului prin descongestionare și prin stimularea secreției de bilă, până la dublarea cantității.

Cum se folosește: prepari o infuzie din 2 lingurițe de plantă întreaga la o cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute acoperită, se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.

Anghinare (Cynara scolymus)

Ce conține: fl avonoide (cinarozidă, scolimozidă), principii amare (cinarină, cinaropicrină), taninuri, mucilagii, inulină, vitamine (A, B, C), săruri minerale.

Ce face: acționează în regenerarea celulelor lezate, reducerea conținutului de grăsimi, stimularea funcției antitoxice a ficatului, activarea secreției biliare și fluidificarea bilei.

Cum se folosește: se amestecă pulbere de anghinare și de cimbru în părți egale. Se ia câte o linguriță rasă de amestec, de trei ori pe zi, în cure de trei saptamâni, urmate de câte șapte zile de pauză.

 

Sunătoare (Hypericum perforatum)

Ce conține: glicozide flavonice (hipericină, rutină, quercetină), hiperozide, saponine emoliente, vitamine (A, C, K, P, PP).

Ce face: are efecte optime în a combate infiltrarea grasă a ficatului și a reface celulele hepatice degradate prin hepatită cronică.

Cum se folosește: prepari un macerat din 20 grame de sunătoare mărunțită fin, peste care torni 20 ml de alcool de cel puțin 70%. Lași așa timp de 12 ore, adaugi 200 ml de ulei de floarea-soarelui și pui la abur timp de 3 ore, amestecând din când în când. Lași apoi la macerat timp de 2-3 zile, filtrezi, tragi în sticle de culoare închisa, astupi ermetic cu dop și ții la loc răcoros. Iei câte o linguriță de ulei de sunătoare după fiecare masă, pentru dischinezie biliara, stimularea funcției hepatice, dar și pentru gastrite hiperacide și ulcer gastric.

 

Pelin (Artemisia absinthium)

Ce conține: ulei volatil, substanțe amare (absintină), flavonoide, substanțe de natură carotenoidă, fitosteroli, lactone, acizi organici, vitaminele B6 și C.

Ce face: combate apariția balonării, asigură o digestie optimă și trateaza dischinezia biliară. Declanșează puternic secreția de sucuri digestive și susține peristaltismul tubului digestiv (mișcările prin care substanțele nutritive sunt împinse prin tub). Acționează ca stimulent-forte al digestiei, tonic nervos, detoxifiant (principiile sale amare intensifică foarte mult procesul de mobilizare și de eliminare a toxinelor din organism) și reglator al activității hormonale. Se numără printre cele mai eficiente plante folosite contra viermilor și paraziților intestinali.

Cum se folosește: prepari o infuzie din care bei zilnic câte una sau două căni.

 

Principii amare

În general, plantele care conțin principii amare sunt excelente pentru a asigura optima funcționare a bilei și a ficatului. De ce? Pentru că plantele amare stimulează imunitatea, secrețiile gastrice, hepatobiliare și intestinale, contribuie la creșterea poftei de mâncare și facilitează digestia. Stimulează secreția glandelor salivare și producerea de sucuri digestive. Tot ele măresc secreția de bilă și ajută la eliberare a ei.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies