fbpx
Home » Hibiscus, o minune de floare

Hibiscus, o minune de floare

Autor: ArtPrint
0 comentariu 11 vizualizari 8 minute timp estimat

Că-i spunem hibiscus sau trandafir japonez, care de fapt e chinezesc, această plantă decorativă ne încântă privirea și ne luminează sufletul cu florile ei colorate, dantelate și delicate, asemenea balerinelor ce dansează pe o scenă.

Hibiscus, plantă de leac

Una dintre cele peste 200 de specii de hibiscus, și anume Hibiscus sabdariffa, are câteva calități terapeutice demne de luat în seamă. În farmacopeea tradițională se utilizează mai ales caliciul și sepalele florii de hibiscus.

Despre infuzia de hibiscus se spune că are un puternic efect relaxant și răcoritor, că este util în afecțiuni renale, digestive, că îmbunătățește valorile hipertensiunii, diabetului și colesterolului mărit și, nu în ultimul rând, că susține eforturile intelectuale și fizice.

În ultimii ani au fost realizate numeroase studii care au demonstrat că hibiscusul are anumite proprietăți care justifică utilizarea sa conform medicinei tradiționale. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antihipertensive, antidiabetice, diuretice, laxative, previne excesul de lipide, protejează inima, ficatul, rinichii și pancreasul.

Tot studiile arată că floarea de hibiscus are un efect benefic în următoarele probleme de sănătate:

  • inflamații cauzate de infecții, mai ales la nivelul ORL și al căilor urinare
  • probleme renale (infectii urinare, cistite)
  • probleme ale ficatului si ale vezicii viliare
  • protejează pancreasul
  • probleme cu colesterolul, trigliceridele, cu diabetul, modificarile tensiunii arteriale
  • previne bolile cardiovasculare, sindromul metabolic (mai ales la femeile care trec de o anumită vârstă), obezitatea, degenerescența neurologică cu tulburări cognitive legate de diabet.

Un efect benefic asupra inimii are și asocierea hibiscusului cu frunzele de măslin.

Ministerul Sănătății din Germania citează hibiscusul printre plantele care ameliorează pierderea poftei de mâncare și frisoanele, care dizolvă mucozitățile din căile respiratorii superioare, pentru rezolvarea problemelor gastrice, ca laxativ ușor, ca diuretic etc.

Pe lista contraindicațiilor se regăsește recomandarea de a nu fi consumat de către femeile însărcinate ori de către cele care urmează un tratament de fertilitate sau care urmează terapia de substituție hormonală.

Dacă le găsești în stare proaspătă, poți folosi minunatele flori ale hibiscusului în salate pline de culoare, plăcinte și jeleuri!

De asemenea, specia Hibiscus rosa-sinensis, cea pe care o avem cele mai multe dintre noi ca plantă de ornament în casă, se regăsește ca ingredient în numeroase produse medicinale, cosmetice ori alimentare.

Cum îngrijești hibiscusul

Cu toate că este o plantă tropicală, hibiscusul s-a adaptat foarte bine temperaturilor de la noi, astfel că, acordându-i un strop de atenție și neapărat iubire, planta ne va răsplăti cu minunatele-i flori. Pentru a afla care sunt cele mai la îndemână, dar și eficiente trucuri pentru a avea un trandafir sănătos și plin de flori, am apelat la Marian Carli, inginer horticultor și designer florist. Iată ce am aflat.

Toamna, îi poți aplica hibiscusului tău câteva tăieri ușoare de corectare a coroanei. Vei putea aplica aceste tunderi doar după ce nu mai are boboci sau flori. Cea mai bună perioadă pentru această operațiune este august – octombrie. Este momentul optim să elimini și lăstarii crescuți în interiorul coroanei sau ramurile deja uscate. Restul tăierilor le vei face la anul, la începutul primăverii.

Este foarte important să-l inspectezi de dăunători înainte de a-l aduce în interiorul casei. Spun acest lucru deoarece este atacat frecvent de afide (purici), acarieni și musculița albă. Dacă descoperi că este afectat de dăunători, aplică imediat un tratament cu Actara sau Calypso (insecticide).

Din luna octombrie este momentul să stopezi fertilizarea. Este normal să-l lași în perioada sezonului rece să intre într-un ușor repaus, moment în care procesul vegetativ devine mai lent.

Dacă rădăcinile au ieșit prin orificiile ghiveciului este semn că trebuie transplantat într-un ghiveci mai mare, folosind un amestec de turbă și nisip în proporții egale. Hibiscusul preferă soluri ușor acide, așadar atenție la cumpărarea pământului! O dată la 4-5 ani, este recomandat să mai scurtezi puțin din rădăcini, mai ales dacă aplici tăieri de coroană, dar, atenție, nu trebuie să tai mai mult de 1/3 din masa rădăcinilor.

În sezonul rece, trandafirul chinezesc are nevoie de o amplasare cât mai luminoasă, o temperatură de 15-20 de grade Celsius și o udare aplicată aproximativ o dată pe săptămână. Dacă aerul din încăpere este prea uscat, este obligatoriu ca, din când în când, să-l pulverizezi cu apă. În acest fel, vei ține la distanță și un alt inamic, păianjenul roșu.

Din primăvară vei putea relua programul obișnuit de udare, fertilizare și, desigur, o altă amplasare, mai exact într-un loc unde se poate scălda ore întregi în soare blând, și cu siguranță toată vara te va bucura, în fiecare dimineață, cu flori mari și intens colorate. Sper ca informațiile mele să-ți prindă bine și te aștept și pe canalul meu de Youtube/Carli Marian pentru mai multe informații despre flori.

Știai că…?

Florile de hibiscus durează doar o zi, uneori două, iar dacă planta are multe influorescențe, este un semn foarte clar că mediul îi priește.

Hibiscus este floarea națională a statului Haiti.

Fetele din Hawaii poartă floarea de hibiscus în spatele urechii stângi, semn că sunt căsătorite sau într-o relație, ori în spatele urechii drepte, semn că sunt singure sau disponibile pentru o relație.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies