Laptele batut este produsul natural obtinut din lapte dulce, nefiert, lasat la temperaturi de 20 – 22 de grade Celsius timp de 24 – 48 de ore. Rezultatul este o bautura minunata, naturala, incarcata de bacterii benefice.
Bateriile probiotice din laptele batut sunt naturale si se dezvolta spontan in laptele batut, prin procesul d efermentatie naturala. Doar laptele crud poate produce baterii benefice, laptele sterlizat prin fierbere acrindu-se fara a mai produce bacterii cu proprietati probiotice. Cu cat laptele crud este mai gras si mai curat din punct de vedere microbiologic prinderea sa si transformarea in lapte batut este mai lenta.
Cei care au acces la lapte curat natural, netratat si nepasteurizat stiu ca laptele batut are mai multe etape. Initial, se prinde usor si este aproape lichid, ulterior separandu-se in zer si o parte mai densa. Dar, indiferent de forma in care se afla laptele batut, el este un veritabil miracol pentru sanatate!
De fiecare data trebuie bine omogenizat. In prima etapa, gustul lui este mai fin si doar usor acru. In etapa a doua, se formeaza cheaguri de branza, care se separa de zar (acesta nu trebuie aruncat pentru ca este plin de minerale, vitamine si enzime. Omogenizat bine, chiar cu un blender, se transforma intr-o bautura fina, usor acidulata, cu gust racoritor si foarte placut.
Laptele batut este ideal pentru a fi combinat cu fructe, gemuri de casa sau miere. Foloseste un blender vertical si combina laptele batut cu banane, caise proaspete sau caise deshidratate (rehidratate in prealabil), mere galbene, kiwi, pepene galben, fructe de padure (proaspete sau congelate) sau orice gemuri de casa ai la indemana. Pune un strop de esenta veritabila de vanilie si vei avea o bautura excelenta, care te revigoreaza, te hidrateaza si-ti aduce un aport important de vitamine, minerale si bacterii naturale benefice.
Un pahar de lapte batut este completarea perfecta la orice masa. In plus, tine de foame, regleaza nivelul glicemiei si are putine calorii, in cazul in care este consumat simplu (poti adauga in el arome naturale sau esente naturale, pentru un plus de savoare).
Laptele batut, fiind fermentat natural, nu mai contine lactoza, fiind bun pentru consum si in cazul celor care au intoleranta la lactoza. In plus, are mult mai putine zaharuri decat laptele dulce – de unde si numele de lapte acru, astfel ca este ideal in alimentatia celor care tin o dieta sau au diabet.
Lactoza se descompune prin fermentatie iar zaharurile pe care le contine sunt folosite de bacterii pentru a se hrani. Dintre toate produsele lactate, laptele batut are cel mai echilibrat continut intre glucide, proteine, lipide si minerale.
👉 Citeste si Totul despre iaurt
👉 Citeste si Detox de 48 de ore
Sursa foto: 123rf.com