fbpx
Home » Ce știi despre vinete?

Ce știi despre vinete?

Autor: ArtPrint
0 comentariu 60 vizualizari 6 minute timp estimat

Bogate în vitamine și antioxidanți, vinetele sunt cultivate în întreaga lume. Cercetările nu s-au oprit însă la valoarea lor nutrițională, ci s-au extins la beneficiile consumului de vinete asupra întregului corp.

Vinetele, Solanum melongena pe numele lor botanic, pot fi considerate parte a dietei mediteraneene: toate țările din Orientul Mijlociu și din țările riverane Mediteranei le apreciază și au găsit felurite moduri de a le pune în valoare gustul. Însă consumul lor nu se limitează la acest areal geografic, căci sunt la fel de apreciate în sudul Africii, în sudul și sud-estul Asiei și pe continentul american.

Fiind susceptibile la diferite boli și dăunători, iar recoltele sufereau adesea pierderi, au fost hibridizate și s-au obținut soiuri îmbunătățite. Cercetătorii în domeniul biotehnologiei se concentrează în continuare pe dezvoltarea unor soiuri rezistente la boli, dar și cu atribute dorite de consumatori, cum ar fi raportul cât mai mic între volumul semințelor și al pulpei. Însă acest fapt nu a adus schimbări în ceea ce privește beneficiile nutritive. China, India, Turcia, Iranul și Egiptul sunt țări în care se cultivă diferite varietăți de vinete, cu forme diferite, de la mici și rotunde la mari, cât și în culori diferite – albe, violet în dungi, portocalii, verde deschis, diferite nuanțe de violet, de la deschis la foarte intens.

Vinetele: Rol antioxidant și antiinflamator

Dacă în trecut oamenii evitau să consume vinetele datorită culorii închise a cojii lor, considerându-le otrăvitoare, astăzi cercetătorii ne pun la dispoziție o mulțime de date cu privire la valoarea lor nutritivă. Știm că antocianinele sunt antioxidanți care dau culoarea intensă fructelor și legumelor. În cazul vinetelor, cel mai important antioxidant din categoria antocianinelor se numește nasunin și se găsește, în cea mai mare parte, în coaja violetă – iată de ce în unele gastronomii ale lumii vom întâlni rețete în care coaja nu se curăță.  Potrivit studiilor, antioxidantul nasunin are rol nu numai în prevenirea stresului oxidativ, contribuind la protejarea integrității membrane celulare, ci și în reducerea inflamației.

Vinetele îmbunătățesc digestia

Sărace în calorii, dar bogate în fibre, vinetele contribuie la reglarea tranzitului intestinal și la eliminarea toxinelor. 100 g vinete prelucrate termic (aproximativ o cană) aduc în organism 2,5 grame fibre alimentare. Pentru un adult, cantitatea de fibre ingerate zilnic ajunge la 25-30 grame pe zi, dintre care 6-8 grame să fie solubile.

Sărace și în calorii (circa 35 kcal/100 g), vinetele pot fi incluse în dietele hipocalorice, Mai mult, au indice glicemic mic (IG=15) și au un impact minim în creșterea nivelurilor de zahăr în sânge, ceea ce le recomandă în dieta persoanelor diabetic sau predispose la diabet.

Vinetele ajută la prevenirea cancerului de piele

Un extract din coaja de vinete a fost utilizat la prepararea unei creme despre care studiile au arătat că ar putea combate cancerul de piele. Această cremă conținea 10 procente de solasodin ramnosil glicozide și studiile clinice demarcate au arătat că ar putea fi un tratament eficient pentru mai multe tipuri de cancer de piele (keratoză, carcinoame bazocelulare, carcinoame scuamoase).

Vinetele sunt sursă de mangan, element care contribuie la sănătatea oaselor

O ceașcă de vinete oferă 6-10% din necesarul zilnic de mangan, mineral care se găsește în mod natural în organism în cantități mici. Manganul are rol în formarea unei structure osoase sănătoase, datorită impactului său în metabolismul calciului și pentru că ajută la crearea de enzime esențiale în formarea unor țesuturi conjunctive și oase puternice. Totodată, manganul joacă un rol în reglarea funcției tiroidei, combaterea depresiei și controlul nivelului de zahăr în sânge.

 

Vinetele dau energie

Vinetele sunt o sursă bună de vitamine B1 și B6. B1 contribuie la menținerea unui metabolism sănătos, a sănătății sângelui și inimii, a bunei funcționări a sistemului nervos și a creierului. B6 este implicată în formarea hemoglobinei și a unor neurotransmițători care ne ajută să ne controlăm și menținem starea de spirit. Vitaminele din grupul B sunt necesare corpului pentru a absorbi nutrienții din alimentele pe care le ingerăm, transformând cu mai multă ușurință grăsimile și carbohidrații în combustibil pe care organismul îl poate consuma.

Cum le consumăm: crude sau gătite?

Deși sunt persoane care prefer să consume vinetele crude, cercetările au demonstrate că gătitul vinetelor nu pare să diminueze efectele pozitive ale fitonutrienților. Acizii fenolici sunt cei care dau vinetelor gustul amărui, însă nu reprezintă un pericol dacă nu trecem vinetele prin procedee care să elimine sucul amărui. Așa că bucurați-vă de gustul și beneficiile vinetelor, consumându-le sub orice formă: coapte, fripte, fierte, înăbușite și prăjite!

 

Autor: Sonia Stanciu
Poți citi mai multe sfaturi pentru sănătate și frumusețe în revista #Sănătatea de Azi! O găsești în magazinele de presă sau o poți comanda în format print aici și în format digital aici.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies