fbpx
Home » De ce să folosești spirulina în alimentație

De ce să folosești spirulina în alimentație

Autor: ArtPrint
0 comentariu 9 vizualizari 9 minute timp estimat

De o culoare albastră-verzuie, spirulina este o algă de apă dulce, descoperită în secolul al IX-lea în Africa. În zilele noastre, spirulina este considerată un superaliment, fiind consumată atât de carnivori, cât și de vegani. Beneficiile spirulinei sunt atât de profunde, încât ea a devenit o veritabilă prietenă a organismului nostru, ajutând la refacerea și revitalizarea sănătății corpului.

Acest superaliment este întâlnit sub formă de suplimente alimentare ( tablete, fulgi și pulbere), cât și alimente întregi.

Avantajele consumului de spirulină

  1. Detoxifică metalele grele (în special arsenic).
  2. Elimină candida – spirulina crește flora bacteriană sănătoasă în intestine, datorită proprietăților de întărire a imunității, această ajută organismul să elimine celulele de candidă.
  3. Scade riscul apariției HIV/SIDA.
  4. Ajută la prevenirea cancerului – spirulina crește producția de anticorpi, a proteinelor de combatere a infecțiilor și a altor celule care îmbunătățesc imunitatea, ajutând astfel la prevenirea infecțiilor și a bolilor cronice precum cancerul.
  5. Reduce tensiunea arterială – pigmentul ficocianină se găsește în conținutul spirulinei. Acesta are efecte antihipertensive, reducând tensiunea arterială.
  6. Reduce colesterolul – consumul de spirulină ajută la prevenirea aterosclerozei și reduce nivelurile ridicate de colesterol din sânge.
  7. Reduce șansele de accident vascular cerebral.
  8. Stimulează energia.
  9. Reduce problemele sinusurilor – consumul de spirulină aduce beneficii organismului prin reducerea inflamației, pruritului, a secreției nazale, a congestiei nazale și a strănutului.
  10. Oferă neuroprotectie pentru tulburări cerebrale și stimularea memoriei.
  11. Are proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii – spirulina are în compoziția sa un compus activ numit Phycocyanin. Datorită lui, prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.
  12. Ajută la reducerea anemiei – spirulina crește conținutul de hemoglobină din celule roșii din sânge și îmbunătățește funcția imună. Astfel, previne apariția anemiei.
  13. Este benefică pentru musculatură – spirulina ajută la dezvoltarea și creșterea rezistenței musculaturii.

Veganii și spirulina

Spirulina este un superaliment bun pentru fiecare persoană. Este un substitut excelent de proteine și include cantități mari de vitamina B12 și este extras din surse vegetariene pure, din alge. Consumul de spirulină ajută la completarea planului de nutriție vegană. Aceasta conține 70% proteine, mai mult decât un orice alt supliment alimentar. Ea este bogată în aminoacizi esențiali pentru sănătatea fiecăruia.

În comparație cu alte suplimente alimentare, precum leguminoasele și tofu, spirulina oferă un impuls enorm de proteine organismului, așadar devine un supliment ideal pentru cei care au puțină tolerantă la soia și gluten.  

Și prezența calciului în cantități mari în spirulină este foarte interesantă pentru vegetarieni.

Sursă de fier

Pe lângă toate acestea, spirulina este o sursă bogată de fier și poate spori energia. Disponibilitatea ridicată a fierului în spirulină este una dintre cele mai renumite caracteristici ale acesteia, și unul dintre motivele pentru care este atât de populară în alimentația vegana și vegetariană.

Spirulina este campioană mondială în cantitatea de fier pe care o conține, dar și în calitate, nivelul de absorție a fierului, o face a fi una din cele mai eficiente soluții pentru deficitul de fier și anemie.

Sursă de acizi grași

Un rol important al consumului de spirulină îl are și faptul că ea este o sursă de acizi grași esențiali. Acizii grași esențiali joacă un rol crucial în sănătatea fiecăruia. Spirulina este o soluție ideală pentru vegetarieni și vegani pe terment lung și, în general, pentru toți cei care preferă sa evite produsele de origine animală.

Spirulina este un superaliment care merită încercat. Cu numeroasele beneficii pentru sănătate atât pentru om, cât și pentru întreagă planetă, această mică algă albastră-verde este mai mult un miracol decât un supliment

Formă întâlnită a spirulinei

Spirulina este o algă în formă de spirală, cu mai multe celule, fără un nucleu adevărat. Ea poate crește până la 100 de ori mai mare decât chlorella (o altă algă considerată tot superaliment).

Cum crește spirulina

Condițiile de creștere sunt diferite. Spirulina crește cel mai bine în condiții alcaline scăzute, în  special în lacuri cu apă dulce, iazuri si râuri.  Ea are nevoie de soare și de temperaturi moderate.

Prepararea spirulinei

Datorită peretelui său de celuloză complet digerabil, spirulina poate fi consumată imediat și este digerată cu ușurință.

Nutriție

Spirulina conține mult aminoacizi esențiali (ajută la formarea AND-ului), fier, proteine, vitaminele B și vitaminele C, D și E. Acestă algă este recunoscută drept cea mai densă hrană nutritivă de pe planetă.

Administrarea suplimentelor cu spirulină este esențială pentru o sănătate bună. Analizat la modul general, ținând cont de diferitele soiuri de spirulina, 100 de grame din această algă conțin 289 de calorii, 57 de grame de proteină, 3,6 grame de fibre alimentare și 3,1 grame de zaharuri. Spirulina poate fi consumată imediat după recoltare. 

Dar, chiar dacă spirulina este bogată în proteine, trebuie să știi că, în ceea ce privește cantitatea consumată, ea nu poate concura cu produsele vegetale ca sursă sigură de proteine.

Rețete vegane cu spirulină

  • Pastă de nuci braziliană cu spirulină
  • Bomboane cu spirulină, pentru energie. Au gustul perfect pentru a alimenta organismul cu energie, fiind de asemenea decorate și cu ciocolată negră, pentru o îndulcire mai intensă.
  • Smoothie cu spirulină, banană și lapte de cocos, gustos și bogat în vitamine.
  • Caviar de legume cu spirulină, un produs finit foarte atractiv.
  • Bomboane de proteine cu lămâie și spirulină.
  • Cremă de fructe cu spirulină.

Totuși, este bine de știut faptul că spirulina poate provoca unele reacții autoimune la anumite persoane care sunt susceptibile de boli autoimune. De asemenea, nu este recomandată femeilor gravide, sau copiilor. Este necesară o minimă cunostinta cu privire la spirulină înainte de cumpărarea acesteia, deoarece poate fi contaminată dacă nu este cumpărată de la o sursă de înaltă calitate.

 

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies