fbpx
Home » Hormonii masculini. Totul despre testosteron

Hormonii masculini. Totul despre testosteron

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 100 vizualizari 10 minute timp estimat

Despre testosteron, cel mai important dintre hormonii masculini, am auzit cu toții. Alături de testosteron există, însă, și alți hormoni sexuali masculini care contribuie la echilibrul hormonal.

Ce rol au hormonii masculini?

Hormonii masculini sunt esențiali pentru dezvoltarea și menținerea caracteristicilor și funcțiilor sexuale masculine. Însă rolul acestor hormoni sexuali masculini, numiți și androgeni, nu se limitează – așa cum greșit cred unii – la sfera sexuală. Aceștia sunt responsabili de multe alte funcții fiziologice în organism, având o contribuție majoră la starea de sănătate generală a bărbaților.

Află care sunt principalele tipuri de hormoni masculini, ce funcții au și de ce este important să-i menții în echilibru.

Testosteron

Este produs de testicule și, în cantități mici, și de glandele suprarenale. Acest hormon masculin joacă un rol vital în dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale secundare masculine. La pubertate, testosteronul provoacă schimbările fizice care transformă băiatul în bărbat. Acestea includ dezvoltarea părului facial și corporal, îngroșarea vocii, creșterea masei musculare și distribuția specifică a grăsimii corporale. Ulterior, menține pe tot parcursul vieții caracteristicele masculine. Pe lângă menținerea caracteristicilor fizice, testosteronul are și alte funcții importante:

  • Este esențial pentru producerea spermei și menținerea libidoului și a funcției erectile.
  • Reglează metabolismul, contribuind la menținerea echilibrului dintre grăsimea corporală și masa musculară.
  • Contribuie la creșterea și menținerea masei musculare, dar și a densității osoase, prevenind osteoporoza și alte afecțiuni legate de fragilitatea oaselor.
  • Nivelul de testosteron influențează fertilitatea bărbatului, reacția la stres, vitalitatea și starea de spirit, precum și memoria și concentrarea.
  • Și femeile au testosteron (produs de ovare și suprarenale), dar în cantități mult mai mici.

👉 Află aici Totul despre estrogen și progesteron, hormonii sexuali feminini.

Nivel crescut de testosteron

Cauza cea mai frecventă a excesului de testosteron o reprezintă terapia substitutivă cu testosteron. Mult mai rar, vinovate de un nivel crescut de testosteron pot fi hipertiroidismul sau o tumoră testiculară ori suprarenală.

Bărbații care au prea mult testosteron se pot confrunta cu neplăceri precum depresie, agresivitate, impulsivitate, micșorarea testiculelor, creșterea numărului celulelor roșii, retenție de apă.

grasimea abdominala poate indica un nivel scazut de testosteron

Nivel scăzut de testosteron

După vârsta de 40 de ani, secreția de testosteron începe să scadă cu aproximativ 1% în fiecare an. Este un fenomen firesc. Există însă și alți factori care influențează secreția de testosteron, precum dieta, stilul de viață, starea de spirit, activitățile de zi cu zi. Experții spun că un consum mare de carne, stilul de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumatul pot duce la un dezechilibru al testosteronului și la andropauză timpurie.

Deficiența de testosteron poate fi cauzată și de tulburări hormonale, infecții, boli renale sau hepatice cronice, diabet, obezitate.

Când în sânge circulă o cantitate de testosteron mai mică decât ar trebui, pot apărea probleme: creștere în greutate (kilogramele acumulându-se în special la nivelul abdomenului), „topirea” masei musculare, scăderea libidoului, insomnie, tulburări de erecție, căderea părului, oboseală, lipsă de energie.

hormonii masculini testosteron fluctueaza odata cu varsta

Hormonii masculini și nivelul de testosteron fluctuează cu vârsta

  • Nivelurile de testosteron variază pe tot parcursul vieții. La bărbați, acestea atinge vârful în adolescență și la începutul vârstei adulte, după care încep să scadă treptat, odată cu înaintarea în vârstă.
  • La pubertate, în corpul băieților se produce o adevărată furtună hormonală. Crește mult secreția testosteronului, responsabil de schimbările fizice, mentale și emoționale care ne transformă din copii în adulți. Acest proces complex și bulversant durează cam 2-3 ani. Odată ce dezvoltarea e completă, producția de hormoni sexuali masculini scade.
  • La 20 de ani, testosteronul atinge nivelurile maxime.
  • La unii bărbați, cantitatea de testosteron începe să scadă încă de la vârsta de 35-40 de ani. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților sunt încă la mulți ani distanță de andropauză.
  • La bărbați, în jurul vârstei de 60 de ani pot apărea semnele andropauzei: scăderea libidoului, pierderea masei musculare, acumulare de grăsime abdominală, oboseală și depresie.

Dihidrotestosteronul (DHT)

Este un derivat al testosteronului, format prin acțiunea enzimei 5-alfa-reductază. Este mult mai potent decât testosteronul și are un rol esențial în dezvoltarea organelor genitale masculine în timpul vieții fetale. La bărbații adulți, DHT continuă să influențeze caracteristicile masculine, cum ar fi creșterea părului facial și corporal.

DHT este implicat în apariția unor afecțiuni, precum hiperplazia benignă de prostată și alopecia androgenetică (căderea părului).

Nivelul de DHT poate fi adus la normal cu ajutorul medicației, în cazurile în care acesta cauzează probleme de sănătate.

Androstendionul

Este un precursor al testosteronului și estrogenilor, fiind produs atât în testicule, cât și în glandele suprarenale. Contribuie la sinteza de testosteron și poate influența caracteristicile sexuale și alte procese fiziologice.

Dehidroepiandrosteronul (DHEA)

Este un hormon produs în principal de glandele suprarenale. Servește ca precursor pentru alți hormoni steroizi, inclusiv testosteron și estrogeni. Are roluri diverse în organism: influențează sistemul imunitar, are efecte antiinflamatoare, reglează metabolismul, poate contribui la controlul greutății corporale, are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Nivelurile de DHEA scad odată cu înaintarea în vârstă, fiind asociate cu scăderea libidoului și oboseală. Suplimentarea cu DHEA poate fi benefică în anumite cazuri, însă este necesară consultarea medicului înainte de a începe suplimentarea.

Hormonii masculini și infertilitatea

Tulburările hormonale pot pune probleme de fertilitate nu doar femeilor, ci și bărbaților. Aceștia pot întâmpina dificultăți în a concepe un copil dacă se confruntă cu o tulburare în producerea testosteronului sau a altor hormoni secretați de hipofiză sau tiroidă. Din fericire, aceste dezechilibre pot fi de cele mai multe ori corectate cu preparate hormonale.

👉 Despre sex: întrebări și răspunsuri. Vrei să afli mai multe despre sex? Ai întâlnit obstacole în viața amoroasă și nu ai știut cum să le depășești? Aici găsești răspunsurile de care ai nevoie.

stilul de viata afecteaza nivelul optim de testosteron si hormonii masculini

Echilibrul hormonal

Menținerea unor niveluri adecvate de testosteron este esențială pentru sănătatea și vitalitatea bărbaților. Dezechilibrele hormonale pot genera diverse probleme de sănătate, inclusiv disfuncții sexuale, probleme de fertilitate, oboseală, depresie și pierderea masei musculare. Iată ce măsuri poți lua pentru a menține hormonii masculini și nivelul de testosteron în echilibru:

  • Fă mișcare. Exercițiile fizice regulate sunt benefice întregului organism, inclusiv glandelor responsabile de producerea hormonilor masculini.
  • Mănâncă sănătos. O dietă echilibrată, săracă în grăsimi saturate, dar bogată în vegetale și cereale integrale, ajută la menținerea unui nivel optim de testosteron.
  • Dormi suficient. Somnul de calitate este crucial pentru producția de testosteron.
  • Stresul. Ia măsuri de gestionare a stresului, dacă acesta amenință să atingă cote prea mari. S-a constatat că stresul poate duce la scăderea nivelurilor de testosteron.
  • Greutatea corporală. Nu e un secret pentru nimeni că obezitatea este asociată cu niveluri scăzute de testosteron. Așadar, străduiește-te să scapi de surplusul de kilograme, iar mai apoi să-ți menții greutatea optimă.

Tratamentul dezechilibrelor hormonale

Cu ajutorul analizelor de sânge, medicul poate determina dacă nivelul de testosteron și hormonii masculini ating nivelul optim. Dacă există dezechilibre hormonale, specialistul poate recomanda tratamentul adecvat. Opțiunile de tratament pot include terapia cu testosteron, dacă nivelul acestuia este scăzut sau administrarea altor preparate pentru a controla nivelurile de DHT sau pentru a trata alte dezechilibre hormonale.

* * *

Testosteronul, alături de ceilalți hormoni masculini, influențează atât aspectele fizice, cât și pe cele psihologice și metabolice, fiind esențiali pentru sănătatea și funcționarea normală a organismului. Asigură-te că faci tot ce depinde de tine pentru a-i menține în echilibru.

👉 Și domnii suferă din dragoste! Dispareunia la masculin

 

Sursa foto: www.123rf.com

Sursa info: www.endocrine.org

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies