fbpx
Home » Nouă imunoterapie disponibilă în România pentru tratamentului pacienţilor cu o formă de limfom non-Hodgkin

Nouă imunoterapie disponibilă în România pentru tratamentului pacienţilor cu o formă de limfom non-Hodgkin

Autor: Stoian Roxana
0 comentariu 12 vizualizari 6 minute timp estimat

Un nou tratament pe bază de imunoterapie cu durată fixă de administrare este disponibil pentru pacienţii adulţi cu limfom folicular (LF) recidivat sau refractar. Imunoterapia este introdusă pe piaţa din România de către compania Roche şi este disponibilă pacienţilor în regim compensat integral.

Limfomul folicular (FL) este a doua cea mai comună formă de limfom non-Hodgkin cu evolutie indolentă (evoluţie lentă), reprezentând aproximativ unul din cinci cazuri[1]. Acest tip de limfom afectează în principal persoanele de peste 60 de ani şi prezintă puține simptome sau deloc, ceea ce duce la răspândirea nedetectată în corp.  Dacă apar, simptomele ar putea include: umflare nedureroasă la nivelul gâtului, axilei sau în zona inghinală cauzată de ganglionii limfatici măriți, transpirații nocturne, febră și scădere în greutate inexplicabilă[2].

Pacienții cu limfom indolent de regulă pot supraviețui aproximativ zece ani după diagnostic, însă deocamdată nu există un tratament care să ofere vindecare[3]. În mod obişnuit, acest tip de limfom răspunde pozitiv la tratament, dar este adesea caracterizat prin perioade de remisiuni și recidive. De regulă, boala devine mai greu de tratat de fiecare dată când un pacient recidivează, iar progresia precoce poate fi asociată cu un prognostic slab pe termen lung.

„În ciuda progreselor în tratament, limfomul folicular rămâne incurabil şi recidiva poate apărea în timp ce răspunsul la tratament devine din ce în ce mai limitat la fiecare nouă linie de tratament administrată. Pacienții trăiesc adesea cu teama că malignitatea lor va reveni, ceea ce are un impact emoțional și psihologic semnificativ nu doar asupra lor, ci și asupra familiilor și prietenilor lor. Această nouă terapie reprezintă un progres semnificativ pentru persoanele cu limfom folicular recidivat sau refractar, care au avut opțiuni limitate de tratament până în prezent”, declară Prof.  Dr. Horia Bumbea, medic primar, Spitalul Universitar de Urgență București.

Limfoamele sunt tumori ale sistemului limfatic constituit din ţesuturi şi organe care produc şi transportă limfocite sau celule albe. Atunci când aceste celule se înmulţesc necontrolat se formează tumori, cunoscute sub denumirea de limfoame. Aceste tumori pot apărea oriunde în corp deoarece sistemul limfatic traversează tot organismul.

Se estimează că peste 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu limfom folicular în întreaga lume, în timp ce în ţara noastră aproximativ 400 de persoane primesc în fiecare an acest diagnostic1,[4] .

***

 

Despre Roche

Fondată în 1897 în Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producătoare de medicamente originale la scară industrială, Roche a devenit cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro. Compania urmăreşte excelenţa în ştiinţă pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a îmbunătăţi şi salva vieţile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi ne dorim să continuăm să transformăm felul în care este furnizată asistența medicală, pentru a avea un impact și mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.

Recunoscând efortul nostru de a urmări o perspectivă pe termen lung în tot ceea ce facem, Roche a fost desemnată una dintre cele mai sustenabile companii din industria farmaceutică de către Dow Jones Sustainability Indices pentru al cincisprezecelea an consecutiv. Această distincție reflectă, de asemenea, eforturile noastre de a îmbunătăți accesul la asistență medicală împreună cu partenerii locali din fiecare țară în care lucrăm.

Prezent pe piața românească încă din perioada interbelică, Roche își redeschide reprezentanța locală în anul 1992, urmând ca în anul 2005, grupul Roche să înființeze societatea comercială S.C. Roche România SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București. Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă. Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro

[1]  Cancer Facts and Figures 2020, published from the ACS in January 2020,

[2] Follicular Lymphoma. Lymphoma Action, accesat iulie 2024, https://lymphoma-action.org.uk/types-lymphoma-non-hodgkin-lymphoma/follicular-lymphoma.

[3] Liu Q, et al. J Clin Oncol 24 (10): 1582-9, 2006

[4]Organizaţia Mondială a Sănătăţii. GLOBOCAN 2022, accesat iulie 2024,  Romania factsheet

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies