Când nu se simte în plină formă, organismul îți transmite diverse semnale ca să-ți dea de știre acest lucru: oboseală, proastă dispoziție, piele uscată și iritată… Uneori, soluția acestor probleme se află în farfurie. În funcție de ce te supără, află ce trebuie să mănânci.
Mereu obosită, fără energie
Mănânci prea puțin sau urmezi o cură de slăbire restrictivă, nu dormi suficient, lucrezi foarte mult… Iată câteva situații care pot explica oboseala și lipsa ta de vlagă. În același timp, însă, starea de slăbiciune generală pe care o resimți poate avea la origine lipsa de fier – prima cauză de oboseală la femei. Cu o simplă analiză de sânge – feritina – poți afla cum stai cu rezervele de fier. Dacă se dovedește că depozitele de fier din organismul tău sunt la limită sau mai mici decât ar trebui, ia măsuri, altfel problema se poate agrava.
• Ce mănânci? Dacă nivelul de fier este foarte scăzut, medicul îți poate prescrie un supliment de fier pe care să-l iei timp de 2-3 luni. Repetă analizele de sânge în fiecare lună, ca să verifici nivelul feritinei, căci excesul de fier poate dăuna. Dacă rezervele de fier sunt doar ușor scăzute sau chiar la limită, este suficient să consumi alimente bogate în fier. De exemplu: ficat de vițel, carne de vită, ficat de porc, spanac, morcovi, fasole boabe, ou, ciocolată, pâine integrală.
Te învinețești ușor
Îți apar vânătăi pe piele la cea mai mică lovitură? Pe lângă această neplăcere te confrunți eventual și cu alte simptome, precum dureri de articulații, sângerări nazale sau gingivale, digestie dificilă sau chiar stări depresive? Nu este exclus ca toate aceste simptome să trădeze faptul că organismului tău îi lipsește vitamina C.
• Ce mănânci? Ca să-ți refaci rezervele de vitamina C mănâncă mai des ananas, fructe de pădure, kiwi, portocale, lămâi, pătrunjel, ardei gras, varză de Bruxelles, sparanghel.
Suferi des de mici infecții
Un deficit de fier sau de vitamina D, o stare ușoară de inflamație cronică ori o hiperpermeabilitate intestinală te pot aduce în situația de a te confrunta des cu tot felul de infecții minore – răceli, amigdalită, urcior, cistită, candidoză etc. Pentru ca organismul să-și poată fabrica propriile substanțe antiinflamatorii și să poată lupta cu agresorii (bacterii, viruși, ciuperci), are nevoie de acizi grași.
• Ce mănânci? Include în meniu alimente bogate în acizi grași esențiali omega 3: pește, fructe de mare, nuci, semințe de dovleac. Urmează de câteva ori pe an o cură cu pre- sau probiotice, care refac echilibrul florei intestinale. Probioticele sunt prezente în mod natural sau adăugate în anumite alimente. De pildă: iaurt, drojdie de bere, sana, kefir, brânză fermentată de vaci, cereale, varză murată, sucuri naturale de fructe.
Insomnie și iritabilitate
Resimți palpitații la inimă sau ai senzație de amorțeli în membre? Ești predispusă la carii dentare sau ai dureri articulare? Ești foarte agitată, chiar hiperactivă, iritabilă, suferi de insomnii? Unghiile tale sunt fragile, se rup ușor, iar pe piele îți apar tot felul de bubițe? O carență de calciu poate fi cauza acestor simptome.
• Ce mănânci? Suplimentează-ți dieta cu alimente bogate în calciu: lactate, migdale, sardine, broccoli, smochine uscate.
Furnicături în corp
Furnicături în mâini sau/și picioare, mici tremurături, crampe și dureri musculare, senzație că respiri greu, stare de slăbiciune? Uneori, în special seara, când stai în pat, ai senzația de picioare neliniștite, care simt „nevoia” să se miște neîncetat? Toate acestea pot trăda o carență de magneziu. Analizele de sânge nu pot evalua exact nivelul de magneziu din corp, așa că deficitul de magneziu reiese doar din simptomele ce apar. Dacă ești stresată, probabilitatea să suferi de o lipsă de magneziu este și mai mare, căci stresul favorizează eliminarea mult mai rapidă a magneziului din organism.
• Ce mănânci? Ca să-ți mărești rezistența la stres, consumă mai multe alimente bogate în magneziu: banane, avocado, cereale integrale, legume de culoare verde închis, smochine, ciocolată, migdale, alune. Dacă e necesar, poți urma o cură de o lună cu un supliment de magneziu.
Senzații neplăcute la nivelul ochilor
Ai senzație de arsură sau de înțepături la ochi, îți simți ochii obosiți, nu suporți prea bine lumina? Dacă aceste manifestări sunt însoțite de inflamația limbii, de căderea părului sau chiar de dermatită seboreică la nivelul feței, te poți gândi la o carență de vitamina B2.
• Ce mănânci? Include în meniu alimente bogate în vitamina B2: cereale integrale, ciuperci, ficat, nuci, leguminoase (fasole, mazăre, linte).
Citește și:
Ceaiul de păpădie, leac minunat pentru ficat și fiere
Apa cu lămâie – avantaje pentru sănătate și frumusețe
Fulgii de ovăz – porția zilnică de sănătate
Sursa foto: www.123rf.com