fbpx
Home » Totul despre iaurt

Totul despre iaurt

Autor: ArtPrint
0 comentariu 10 vizualizari 6 minute timp estimat

Iaurtul este unul din cele mai vechi alimente din lume. Omul a consumat iaurt, practic dintotdeauna, iaurtul fiind un produs rezultat natural prin fermentarea laptelui.

În prezent există zeci de variante ale iaurtului natural, dar toate au la bază procesul de fermentare şi de acrire a laptelui. Astăzi, iaurtul este unul din cele mai consumate alimente, în forme variate, de la iaurtul grecesc până la iaurturile îngheţate.

Iaurtul este obținut prin fermentarea laptelui de către unele bacterii lactice specifice, de pildă, Lactobacillus bulgaricus sau Streptococcus thermophilus.

Iaurtul reprezintă una dintre cele mai sănătoase şi mai utile surse de calciu. În 150 de grame de iaurt avem între 20 şi 30% din aportul zilnic recomandat de calciu, la care se adaugă proteine, vitamine şi o sursă de bacterii benefice pentru flora intestinală, cunoscute sub numele de probiotice. Iaurtul reduce riscul de osteoporoza şi conţine cu 20% mai multe proteine decât laptele în acelaşi volum, cu un număr comparabil de calorii/per porţie.

Probioticele, împreună cu calciul din iaurt, ajută la menţinerea unui colon sănătos, iar consumul constant de iaurt reduce riscul de cancer de colon. Iaurtul stimulează imunitatea şi acidul gasite susţinând procesele de digestie şi absorbţie a nutrienţilor.

Iaurtul, un aliment incredibil de versatil

Într-adevăr, iaurtul se pretează a fi consumat în fel şi chip în zeci de combinaţii. Poate fi combinat cu fructe şi cereale, este o variantă mai puţin calorică față de smântână, este ideal în creme şi în aluaturi, în supe şi în ciorbe sau alături de legume la cuptor. Se combină foarte bine cu verdeţurile şi cu seminţele crude, este perfect pentru a fi consumat împreună cu miere de albine şi poate fi baza pentru diferite băuturi foarte gustoase, răcoritoare şi săntoase. Practic, iaurtul nu are voie să-ţi lipsească din casă, fiind bun oricând, alături de orice!

Mai trebuie spus că se poate numi iaurt numai laptele fermentat care conţine culturi lactice vii. Dacă are adausuri de proteine, zahăr şi coloranţi artificiali, iaurtul nu mai este decât o copie fără valoare nutritivă a celui natural.

Tipuri de iaurt

În funcție de tipul de lapte din care este obținut, de consistență, de conținut de grăsimi, de textură și de substanțe adăugate, iaurtul este de mai multe feluri.

Iaurtul din lapte de vacă este cel mai întâlnit tip de iaurt în comerț.

Iaurtul din lapte de capră reprezintă o alternativă pentru cei care preferă un gust diferit sau pentru cei care au intoleranță la laptele de vacă. Laptele de capră se digeră mult mai ușor față de laptele de vacă.

Iaurtul degresat (light) e obținut din lapte degresat, adică un alpte cu conținut redus de grăsime. Este recomandat în multe diete și regimuri alimentare.
Iaurtul de băut are o consistență mai fluidă și este mai ușor de consumat.

Iaurtul bio E obținut din lapte din culturi certificate ecologic, care respectă standarde bio stricte.

Iaurtul cu Bifidus este un iaurt îmbogățit cu bacterii benefice de tip Bifidus, care ajută procesul digestiv.

Iaurtul grecesc este considerat iaurtul ideal şi este o alegere înţeleaptă în orice dietă. Are o cantiate foarte mare de proteine, foarte puţin carbohidraţi, este cremos şi foarte plăcut la gust. Este ideal în combinaţii cu fructe şi aluaturi pufoase şi uşoare fără grăsimi pentru deserturi simple şi sănătoase.

Alternative delicioase şi sănătoase pentru iaurt sunt chefirul, care este o sursă de probiotice chiar mai mare decât iaurtul clasic, natural, și sana. Diferențele acestor produse față de iaurt constau în faptul că laptele este fermentat cu bacterii diferite, în consistență și în gust.

Ayran-ul, apărut mai recent la noi, este, de fapt, o băutură răcoritoare din Turcia, preparată din iaurt, apă și sare. E foarte populară în țările din Orientul Mijlociu.

👉 Citește și Detox de 48 de ore
👉 Citește și Top 10 alimente pentru diabetici

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies