fbpx
Home » Uleiurile esențiale ajută la vindecarea rănilor

Uleiurile esențiale ajută la vindecarea rănilor

Autor: ArtPrint
0 comentariu 136 vizualizari 7 minute timp estimat

Ori de câte ori ne rănim, ne bazăm fie pe abilitățile naturale de vindecare ale corpului, fie pe îngrijirile medicale specifice, de mare ajutor în prevenirea complicațiilor. Iar uleiurile esențiale au început și ele să fie studiate și uitlizate ca adjuvante în cicatrizare și în prevenirea raspândirii infecției.

În general, îngrijirea unei răni presupune curățarea plăgii, tratarea infecției cu antimicrobiene care sa reducă prezența bacteriilor patogene pe rană și aplicarea de pansamanete care să mențină un mediu cât mai steril. Iodul, clorhexidina și argintul sunt cele mai raspândite substanțe prezente în preparatele antimicrobiene și ajută la reducerea prezenței bacteriilor în jurul țesuturilor lezate.

Dacă vindecarea rănilor întârzie, în jurul lor se dezvoltă colonii de agenți patogeni mai virulenți, iar infecția se poate extinde, intră în sânge, devenind chiar sistemică, atunci când bacteriile reușesc să depășească răspunsul imunitar al organismului pacientului. Iată un motiv serios pentru a gestiona infecția rănilor, a reduce prezența bacteriilor și pentru a stimula vindecarea. Pentru a preveni răspândirea infecției, s-au folosit antibiotice sistemice, însă utilizarea lor excesivă a condus la dezvoltarea rezistenței patogenilor la antibiotice (de exemplu, rezistența Staphylococcus aureus la meticilină), lucru care devine o amenințare în spitale și în comunități.

Tulipinile rezistente la antibiotic le-au pus semne de întrebare cercetătorilor din lumea medicală și astfel au început să fie căutate soluții naturale. Printre acestea, uleiurile esențiale acționează deopotrivă în sprijinul oamenilor și al animalelor și câștiga, pe zi ce trece, tot mai mult interes din partea lumii medicale.

Care uleiuri esențiale ajută la vindecare

Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile obținute, de obicei, prin distilarea cu abur a anumitor părți ale plantelor. Multe dintre uleiurile esențiale au efecte antimicrobiene puternice și opresc proliferarea bacteriilor patogene ce se dezvoltă în jurul plăgilor, însă este necesar să se cunoască spectrul microbian în care pot să acționeze prin compușii chimici specifici.

Uleiul esențial de arborele de ceai (Melaleuca alternifolia) a fost folosit, de-a lungul timpului, pentru îngrijirea ranilor, ca agent antimicrobian, de calmare a durerilor, de reducere a inflamațiilor.

Uleiul esențial de eucalipt (Eucalyptus globus) are eficiență în combaterea infecțiilor cu Staphylococcus aureus.

Uleiul esențial de lavanda (Lavandula angustifolia) are proprietăți calmante și accelerează vindecarea în cazul arsurilor, tăieturilor, înțepăturilor și a altor tipuri de răni.

Prețiosul ulei esențial din arborele de tămâie (Boswellia carteri, Frereana și Sacra) are efecte benefice în aplicarea topică în jurul rănilor, pentru reducerea durerii și inflamației. Acidul boswelic, un compus specific acestui ulei, îmbunătățește activitatea sistemului imunitar.

Uleiul esențial de mentă (Mentha piperita) are efect antibacterian și antiinflamator, intervenind în procesul de vindecare prin oprirea proliferării unor bacterii gram-pozitive.

Uleiul esențial de cimbru are efect antibacterian și poate fi utilizat pentru tratamentul leziunilor cutanate. Inhibă dezvoltarea bacteriilor Staphylococcus aureus și Klebsiella pneumoniae.

Uleiul esențial de pin (Pinus sylvestris) este un bun adjuvant în tratamentele împotriva bacteriei Candida albicans _i a bacteriilor Staphylococcus aureus și Escherichia coli.

Uleiul esențial de mușețel (Matricaria recutita) are proprietăți calmante, antibacteriene și antiinflamatoare.

Numeroase studii au urmărit înlocuirea antibioticelor și a altor compuși sintetici în tratamentul infecțiilor microbiene, dar și găsirea unor materiale pentru pansamente, cu formule inovatoare, care să includă în compoziție și mici cantități de uleiuri esențiale.

Ce fel de uleiuri esențiale să folosim

Cum piața este plină de uleiuri esențiale, suntem tentați să apelăm la cele pe care le găsim la magazinele cu produse naturale. Însă nu este o idee prea bună să utilizam uleiuri de la producători care nu ne pun la dispoziție detalii privind compoziția, daca uleiurile sunt sau nu diluate deja, prin ce metodă și din ce materie primă au fost obținute. Este de preferat să alegem producători care ne pun la dispoziție cât mai multe date cu privire la uleiuri.

Cum să folosim uleiurile esențiale

Pe de altă parte, nu vom folosi uleiurile pe suprafețe mari de piele, cu atât mai mult pe porțiuni cu țesut lezat, dacă nu am făcut anterior o testare cutanată pe pielea sensibilă a antebrațului. Fiecare ulei are indicațiile lui de utilizare specifice, cunoscute amănunțit de către medicii cu supraspecializare în aromaterapie.

Uleiurile esențiale se diluează înainte de aplicarea pe piele, în funcție de compoziția lor chimică, dar și de vârsta și de sensibilitățile pacientului. Sunt multe uleiuri care nu se utilizează pe pielea sensibila a copiilor și nici a batrânilor.

De exemplu, pentru uleiul esențial de arbore de ceai, un adult care nu are sensibilitate cutanată poate folosi topic 1 picătura de ulei esențial pur, diluată cu 10-12 picături de ulei purtător (măsline, migdale, cocos etc.)

Dacă este vorba de răni minore, zgârieturi, se tamponează cu ulei diluat zona din jurul rănii, acolo unde pielea este integră, dar uleiul nu se aplică niciodată direct pe rana deschisă.

Încă ceva: să nu uităm niciodată că uleiurile și alte remedii naturale sunt doar adjuvante, ele nu înlocuiesc nici vizita la medic, nici tratamentul recomandat de acesta!

Articol scris de Sonia Stanciu, preluat din revista #Sănătatea de Azi.

Găsești mai multe sfaturi și recomandări legate de sănătate în revista #Sănătatea de Azi! O găsești în magazinele de presă sau o poți comanda în format fizic aici și în format digital aici.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies