Papaya este un fruct pe care îl putem consuma relativ frecvent, pentru că îl gasim acum în marile magazine de la noi, iar prețul său este unul destul de accesibil. Este bine să știi aceste 10 lucruri despre papaya, ca să înțelegi de ce este un fruct special și foarte util organismului.
O poveste americană
Papaya este supranumit „fructul îngerilor”, pentru aroma sa și gustul său dulce, precum și pentru efectele benefice în tratarea mai multor boli, efecte confirmate de cercetări științifice recente.
Menționat pentru prima data în anul 1526, de către cronicarul spaniol Oviedo, papaya (Carica papaya) este fructul unei plante exotice din familia Caricaceae, genul Carica, originară din sudul Mexicului, America Centrală și nordul Americii de Sud. În prezent, este cultivată în majoritatea regiunilor tropicale și subtropicale de pe glob.
Este o plantă mare, care în primul an de creștere ajunge deja până la 3 metri, apoi trunchiul drept și înalt poate atinge chiar și 10 metri, fiind prevăzut cu frunze mari, de 50-70 cm în diametru, cu 7 loburi palmate aranjate în spirală, limitate la vârful trunchiului. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturându-se în fructe lungi de 15-45 cm și late de 10-30 cm în diametru. Fructele, având forma unei pere mari, sunt coapte atunci când devin moi și galben-portocalii, având pulpa roz-oranj, cu o consistență untoasă, cărnoasă, suculentă. Ele au multe semințe de culoare neagră la mijloc. Planta are viață scurtă, se obține din semințe și crește foarte repede. Sunt peste 40 de varietăți în lume.
Fructul dulce mult aduce!
Fructul de papaya are o mare cantitate vitamina A, E, acid folic, potasiu, cupru, zinc, fibre. O porție de fruct poate asigura 150% din porția zilnică necesară de vitamina C, 2% din necesarul de fier din organism și 4% din cel de calciu.
Planta este bogată în papaină (mai ales în fructul necopt, la baza frunzelor, dar și alte părți), o enzimă recomandată în afecțiunile de stomac și comercializată sub formă de tablete. Papaina este folosită, de mii de ani în America de Sud și la frăgezirea cărnurilor și a altor produse.
Fructul se consumă ca desert, la fel ca pepenele galben, fiind deosebit de dulce atunci când este copt. Se adaugă în sucurile de fructe, datorită gustului său plăcut dar și în salate și salsa.
Semințele negre sunt comestibile și au un gust iute. Uneori, sunt măcinate și înlocuiesc piperul negru. Papaya necoaptă este folosită în unele zone ale lumii ca un substitut de legume, dar nu este recomandat ca produs alimentar atunci când este verde, dacă nu este fiert.
Bun pentru sănătate
Papaya a fost utilizat pe scară largă și în medicina populară, ca remediu pentru bătături, cancere, tumori, sifilis, infecții tropicale, hemoroizi, reumatism, psoriazis, indigestie, dar și pentru a elimina viermii intestinali, ca laxativ ușor, sa pentru a stimula lactația. Papaya este, într-adevăr, un remediu natural pentru multe boli, inclusiv ateroscleroza, unele boli de inimă și artrită reumatoidă. În plus, ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Fructul de papaya conține, de asemenea, peste 200 de aminoacizi și mai multe enzime care au un efect antiinflamator asupra stomacului, inclusiv în edem și febră, ce se poate dezvolta postoperator. Ajută la digestia mai rapidă a proteinelor, ceea ce descurajează refluxul acid și și-a demonstrat eficacitatea în tratarea ulcerelor și chiar ameliorarea sindromului de colon iritabil.
Din papaină se obține un fel de gel care ajuta în cazul înțepăturilor de meduze și de albine, în cazul tăieturilor și arsurilor. Din extractul de papaină s-a obținut și o injecție care se pare că dă rezultate bune în cazul discopatiei (ajută la refacerea cartilagiilor). Extractul de papaină se folosește în cantități mici la curățirea lentilelor de contact.
Sfat: Un fruct papaya copt și bun de mâncat are coaja de culoare galben-portocalie, iar la atingere este puțin moale. Poate fi grăbit procesul de coacere, punând papaya într-o pungă de hârtie împreună cu o banană coaptă. Nu se păstrează în frigider, pentru că i se întrerupe procesul de coacere.
Sursă foto: 123rf.com