fbpx
Home » 15 lucruri despre febră pe care ar fi bine să le știi

15 lucruri despre febră pe care ar fi bine să le știi

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 412 vizualizari 4 minute timp estimat

1. Febra este un semnal important că în organismul nostru se întâmplă ceva rău. De regulă, este vorba de o infecție.

2. Și infecțiile virale pot da febră. În răceli, o temperatură a corpului de peste 37 grade Celsius nu este un motiv suficient pentru a recurge la antibiotic, acest medicament neavând nicio valoare în viroză.

3. Alte afecțiuni care dau febră sunt bolile inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă, sau anumite tipuri de cancere.

4. Temperatura normală a corpului variază între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Se consideră este vorba de febră la valorile de peste cea superioară. Primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrilă.

5. Hipotalamusul este o porțiune veche a creierului, care controlează temperatura corpului. Uneori, el o fixează la o valoare mai înaltă, spre exemplu pentru a lupta mai bine împotriva unei infecții.

6. Frisoanele apar tocmai pentru că organismul trebuie să producă acea diferență în plus până la valoarea fixată de către hipotalamus. Nu uita că și în contracțiile musculare rezultă căldură!

7. O febră poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice. Organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai înaltă.

8. În cazul adulților, se iau măsuri antitermice dacă valoarea temperaturii trece de 39,4 grade Celsius.

9. Prudență la copiii mici! Bebelușul în vârstă de până la 3 luni trebuie văzut de medic dacă prezintă febră de 38 de grade Celsius și are simptome de răceală, vomită, e foarte agitat sau, dimpotrivă, letargic. La vârste de peste 3 luni, o temperatură de până la 38,9 grade C necesită un consult dacă sunt prezente și simptomele amintite mai sus sau dacă temperatura depășește, la un moment dat, 38,9 grade C, indiferent dacă sunt sau nu simptome asociate. Temperatura poate fi luată cu un termometru digital de ureche sau, și mai bine, cu unul intrarectal.

10. Copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră. Trebuie văzut de medic. În primele 12 luni de la episodul convulsiv, mai poate apărea cel puțin unul.

11. Măsurile antitermice înseamnă paracetamol, un antiinflamator (spre exemplu ibuprofen), un derivat de metamizol (algocalmin), o împachetare rece, o aplicare de prosop ud sau o pungă cu gheață pe frunte sau în alte zone ale corpului. Împachetările reci se vor evita la bebeluși și copii (se pot folosi prosoape îmbibate cu apă la temperatura camerei, pentru un schimb termic mai blând), putând fi aplicate fără probleme la adulți.

12. Antibioticul va participa la scăderea febrei în infecțiile bacteriene, atunci când infecția începe să fie controlată și ameliorată.

13. Gripa dă, de regulă, febră înaltă, instalată brusc, cu alte simptome, precum frisoane, fatigabilitate marcată (stare de oboseală), dureri musculare intense. Prudență în gripă la copiii mici, la vârstnici, la persoanele cu boli de inimă sau de plămâni, la cei care au boli de imunitate.

14. Nu administrați aspirină la copii! Puteți folosi paracetamol sau ibuprofen, dar nu ambele în același timp, ci trecând de pe unul pe altul, deci alternativ, în cazul în care răspunsul la medicament nu este cel așteptat.

15. Mergeți la medic dacă febra nu răspunde la măsurile antitermice clasice. Mergeți imediat la medic la valori de peste 40 de grade Celsius, pentru că, în acest caz, pot fi lezate ireversibil unele organe, îndeosebi creierul.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies