fbpx
Home » 24 de sfaturi pentru o nutriție corectă

24 de sfaturi pentru o nutriție corectă

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 305 vizualizari 5 minute timp estimat

1. Orice dietă care are la bază verdețurile, legumele și fructele va fi, din start, o dietă sănătoasă, atât timp cât… respecți toate celelalte sfaturi de mai jos!
2. Ai nevoie de minimum 1 gram de proteină pentru fiecare kilogram de masă corporală, zilnic. Asta înseamnă că, dacă ai 60 de kilograme, trebuie să consumi zilnic 60 de grame de proteine. Surse de proteine sunt carnea, ouăle și legumele. Nu ignora acest punct!
3. Carne nu înseamnă mezeluri care au tot felul de adaosuri în ele, ci carne de pui, curcan, vită, fructe de mare sau pește. Încearcă să consumi pește oceanic măcar o dată pe săptămână (sardine, hering, macrou, ton), căci grăsimea acestui tip de pește este de tip polinesaturat, adică o grăsime sănătoasă.
4. Hidratează-te cu apă simplă, nu cu apă cu vitamine, zahăr, îndulcitori sau alte chimicale în ea!
5. Redu pe cât posibil aportul de zahăr! Zahărul este calorie goală, nu vine cu fibre, nu vine cu minerale, nu vine cu vitamine! Dacă poți să consumi sub 10 grame de zahăr pe zi, va fi excelent!
6. Atenție să nu cazi în capcana înlocuitorilor de zahăr! Aceștia nu reprezintă alternative sănătoase. Dacă ții o dietă, consumă, totuși (dar foarte rar!), înlocuitori care vin cu calorii puține sau care sunt chiar acalorici. Dacă îi consumi regulat, ei îți vor influența flora intestinală, îți vor crește riscurile de boli cronice.
7. Ai mare grijă de flora ta intestinală, pentru că ai bacterii utile acolo, care îți ajută organismul zi de zi! Nu consuma pastile fără măsură, mai ales AINS sau antibiotice. Ia mereu alimente pre- și probiotice după ce iei astfel de pastile pe care ți le-a recomandat medicul!
8. Consumă iaurt, chefir, sana, legume fermentate – sunt surse excelente de pre- și probiotice!
9. Ferește-te de majoritatea „cerealelor” în cutii frumos colorate! Au mult zahăr și sunt intens procesate. Ia cereale simple, de tip musli, sau fulgi de ovăz! Lasă-le la înmuiat peste noapte în apă sau în lapte, apoi consumă-le cu iaurt, chefir sau fructe.
10. Poți consuma ciocolată cu minimum 70-80% cacao. În rest, majoritatea produselor de acest tip sunt pline de zahăr și de calorii.
11. Consumă legume din gama broccoli, gulie, varză de Bruxelles, conopidă. Sunt superalimente încărcate cu vitamine și minerale.
12. Dacă îți plac nucile și semințele, fă un amestec din ele și mănâncă zilnic atât cât poți ține în căușul palmei.
13. Limitează consumul de cafeină la cel mult 400 de miligrame pe zi. Consumă cafea simplă, fără zahăr, îndulcitori, siropuri, frișcă, înghețată…
14. Poți consuma o prăjitură care nu are foarte mult zahăr, dar ai grijă să compensezi cu mișcare din plin.
15. Alcoolul vine cu calorii și cu efecte care îngreunează lipoliza – nu e recomandat în curele de slăbire dacă vrei rezultate cât mai bune. Multe studii încep să-l coreleze cu risc de cancere, așa că… redu alcoolul pe cât posibil!
16. Folosește ulei de măsline la salate și fă dressing-uri cât mai simple și sănătoase. Poți folosi și ulei de avocado sau de struguri.
17. Consumă fibre (25 – 30 de grame pe zi) din legume, fructe, semințe, cereale.
18. Ține glicemia la valori de platou, fără vârfuri înalte – este unul dintre cele mai bune lucruri pentru sănătate! Ferește-te de alimentele cu indice glicemic înalt, care se absorb rapid și cresc mult glicemia!
19. Fastingul nu e pentru oricine, dar cine poate restrânge perioada de alimentare pe scheme tip 6/18 sau 5/19 va vedea rezultate foarte bune în slăbit, creșterea energiei, dezvoltarea funcției cognitive, îmbunătățirea stării generale.
20. Nu te mai feri atât de ouă și de colesterol! Poți consuma 1-2 ouă pe zi. Iar de colesterol avem nevoie pentru celule, hormoni. În fiecare zi! Cheia este, ca întotdeauna, moderația.
21. În mod ideal, ar trebui să gătești în recipiente din oțel. Folosește ulei de avocado, de măsline, de cocos sau unt, attunci când gătești, când prăjești.
22. Redu, pe cât posibil, alimentele ultraprocesate. Sunt corelate cu riscuri de boli metabolice. Folosește alimente cât mai naturale și proaspete.
23. Redu aportul de sare la 2 – 3 grame pe zi. Sarea roz de Himalaya este doar marketing, nu ai de ce s-o folosești în locul altor tipuri de sare, mult mai ieftine.
24. Ferește-te, pe cât posibil, de curele de slăbire drastice. Ai nevoie de obiceiuri sănătoase, nu de slăbit rapid!

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies