fbpx
Home » 10 mituri despre ouă

10 mituri despre ouă

Autor: ArtPrint
0 comentariu 9 vizualizari 8 minute timp estimat

Despre ou, aliment care a fost blamat pentru conținutul lui de colesterol, circulă o mulțime de mituri. Însă nu numai despre compoziția și valorile nutritive ale oului s-au spus lucruri neadevărate. Haideți să analizăm!

Ne propunem să privim oul cu obiectivitate și să ne punem mai multe întrebări în legătură cu veridicitatea miturilor care circulă, mai ales că cercetările științifice ale ultimilor ani au scos la iveală noi date, care ar putea schimba perspectiva asupra lucrurilor.

„Ouăle infectate miros urât”

Și adevărat, și fals. Da, ouăle care miros urât în niciun caz nu trebuie folosite. Însă ouăle pot conține Salmonella și fără să miroasă urât. Bacteriile aflate pe coajă pot pătrunde în interiorul oului, atunci când îl spargem ca să-l consumăm. Iată de ce, niciodată nu vom folosi ouăle pe care le găsim crăpate sau sparte în cofraj. Nu strică să ne spălăm pe mâini și înainte, și după folosirea ouălor și să păstrăm mâinile, ustensilele și suprafețele curate și uscate, în bucătărie.

Ouăle murdare sunt organice, de calitate superioară”

Și adevărat, și fals. Murdăria de pe ouă poate fi organică și ouăle ecologice, dar nu neapărat. Murdăria poate conține bacterii dăunătoare, inclusiv Salmonella.

„Ouăle crude contaminate sunt la fel de periculoase ca cele gătite”

Fals. Gătitul distruge mare parte din bacteriile care pot trăi într-un mediu natural cum este oul. Nu oferiți niciodată ou crud copiilor mai mici de 3 ani, femeilor gravide, seniorilor cu vârste de peste 70 de anis au persoanelor care au o boală gravă. Maioneza cu ou crud, sosul olandez, cremele cu ou crud au un risc mai mare de intoxicații alimentare decât preparatele cu ouă gătite.

„Ouăle cu coajă brună sunt mai bune decât cele cu coajă albă”

Fals. Culoarea cojii ouălor depinde de rasa găinilor. Ouăle albe sunt la fel de bune, din punct de vedere nutritiv, ca ouăle cu coajă albă. Dacă ceva poate influența calitatea unui ou, acela este modul în care sunt hrănite păsările. Dacă găinile au ca bază o dietă bogată în grâu, gălbenușurile vor fi de un galben pal. Hrana care conține porumb și lucernă poate să conducă la ouă cu gălbenușuri mai intens colorate. Diferențele între valorile nutriționale sunt mici, între ouăle cu gălbenușuri diferit colorate.

„Ouăle mari sunt mai bune decât cele mici”

Fals. Pe măsură ce găina crește, este capabilă să producă ouă din ce în ce mai mari. Mărimea oului depinde și de rasa găinii. Singura problemă este că, în general, în rețete se consideră că se folosesc ouă de dimensiune medie. Un ou mic ar putea avea 40-42 grame, în timp ce unul de dimensiune medie – 49 grame, iar unul mare peste 56 grame.

„Ouăle se păstrează mai bine în raftul frigiderului decât în cofraj”

Fals. Ouăle se păstrează mai bine în frigider, dar în cutia lor de carton. Cartonul previne absorbția, de către ou, prin micii lui pori (circa 10.000 de pori are un ou) a mirosurilor din frigider. Data de expirare scrisă pe cutie este, de multe ori, mult mai ușor lizibilă decât cea de pe ou. Ouăle trebuie păstrate cu capătul mare în sus, lucru care ajută gălbenușul să rămână centrat.

„Ouăle fierte tari, care au inel verzui în jurul gălbenușului, sunt vechi”

Fals. Nu sunt nici vechi, nici stricate. Inelul verzui care apare în jurul gălbenușului unui ou fiert tare este rezultatul faptului că oul a fost fiert timp prea îndelungat. Compușii de fier și sulf din ou reacționează la suprafața gălbenușului. De altfel, și ouăle gătite ca omletă, menținute prea mult timp pe sursa de căldură, pot să capete o tentă ușor verzuie. Dacă acesta este singurul impediment și nu prezintă miros ori alte semne de depreciere, ouăle sunt sigure pentru consum.

„Ouăle cresc colesterolul”

Fals. Ouăle sunt un aliment complet. Deși, spre deosebire de alte alimente, conțin colesterol, sunt o sursă excelentă de proteine și le putem include într-o dietă echilibrată. Cea mai mare influență asupra nivelurilor colesterolului o au grăsimile trans. Ouăle au un conținut scăzut de grăsimi saturate, nu conțin grăsimi trans, iar cea mai mare parte a grăsimii din ouă este nesaturată, intră în categoria grăsimilor bune. S-ar putea ca uleiul trans în care prăjești oul să îți facă mai mult rău decât oul însuși.

„Persoanele cu risc cardiac crescut ar trebui să mănânce doar albușurile”

Fals. Deși gălbenușul este cel care conține colesterol (gălbenușul unui ou mare conține circa 200 mg colesterol), tot el este cel care furnizează organismului fier, vitamina D, carotenoizi și mulți alți nutrienți bioactivi, responsabili pentru reducerea infalamției, creșterea nivelurilor de colesterol „bun” HDL și îmbunătățirea metabolismului. Întotdeauna trebuie să punem în balanță deopotrivă avantajele și dezavantajele. În cazul oului este mai avantajos să nu îl separăm.

„Ouăle crude ne oferă proteine de mai bună calitate”

Fals. Ouăle conțin 9 aminoacizi esențiali și despre ele se spune că sunt o sursă completă de proteine și cea mai bună sursă de proteine animale. Consumul de ouă crude în băuturi cu lapte tip shake prezintă un risc mai mare pentru sănătate. De altfel, cu ocazia unor studii s-a constatat că organismul uman poate folosi 91% din proteinele ouălor gătite, comparative cu doar 51% din ouăle crude. Proteinele sunt importante pentru creșterea masei musculare, pentru lupta împotriva infecțiilor, pentru creșterea senzației de sațietate și pentru a menține în echilibru fluidele din corp. Alte studii au arătat că proteinele din ouă devin mai ușor digerabile când sunt încălzite. În ouăle crude, o proteină din albuș se leagă de biotină (vitamina B7) și o face indisponibilă pentru utilizarea în organism. Când ouăle sunt gătite, biotina este mai ușor absorbită.

 

Articol de Sonia Stanciu. Mai multe articole despre frumusețe și despre sănătate găsiți în revista #Sănătatea de Azi. O găsiți în magazinele de presă sau pe site-ul publisol.ro, unde o puteți comanda în ediție digitală sau în ediție print.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies