fbpx
Home » Alergia la soare: ce trebuie să știi despre mâncărimile de piele de la soare

Alergia la soare: ce trebuie să știi despre mâncărimile de piele de la soare

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 181 vizualizari 11 minute timp estimat

În timp ce mulți dintre noi adoră să stea la soare – cu măsură, desigur – pentru alții, expunerea la razele solare este sinonimă cu alergia la soare. O afecțiune întâlnită mai frecvent la femei decât la bărbați. În general, alergia la soare nu este periculoasă, dar poate fi suficient de neplăcută încât să-ți ruineze vacanța. De ce apar aceste mâncărimi de piele de la soare și ce e de făcut?

Ce este alergia la soare?

Nimeni nu este cu adevărat alergic la soare, dar unii oameni sunt mai sensibili la soare și pot dezvolta reacții mai mult sau mai puțin severe după ce au stat la soare. Alergia la soare, numită și alergie solară sau fotodermatoză, este, așadar, o reacție cutanată anormală provocată de o hipersensibilitate a pielii la razele ultraviolete a soarelui. Se manifestă cu erupții, mâncărimi de piele, pete roșii sau coșuri după expunerea la soare.

Diferite forme de alergie la soare

Există diferite forme de alergii solare, care se manifestă diferit și apar în circumstanțe diferite. De exemplu, lucita estivală, urticaria solară, lucita polimorfă, fotosensibilizarea. Să identifici forma exactă a alergiei de care suferi îți permite să alegi tratamentul adecvat. Hai să discutăm pe rând despre cele mai frecvente alergii solare.

Lucita estivală

Este forma de alergie la soare cea mai frecventă: o femeie din zece este afectată de această problemă. Femeile sunt mai vulnerabile la această fotodermatoză decât bărbații. Lucita estivală apare cu precădere la femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. De ce apare? Pentru că unele femei au pielea mai sensibilă la acțiunea razelor UV, dar nu se știe exact de ce.

  • Simptome. Această formă de alergie la soare se manifestă prin apariția de mici bubițe și pete roșii, care provoacă mâncărimi foarte puternice. Bubițele apar în principal pe zonele de corp expuse la soare: decolteu, dosul mâinilor, brațe, umeri. Din fericire, de cele mai multe ori lucita estivală ocolește fața. Erupția se manifestă la 2-3 zile după o expunere la soare mai de durată, dar uneori apare după 12 ore. Simptomele sunt mai intense la debutul verii și scad în intensitate pe măsură ce pielea se obișnuiește cu soarele. Pot însă reapărea în fiecare an, după expunerea la soare.
  • Tratament. Dacă protejezi de soare zonele afectate, bubițele dispar în 5-15 zile. Răcorește-ți pielea: aplică comprese reci pe zonele afectate pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Folosește loțiuni calmante sau geluri cu aloe vera pentru a hidrata și calma pielea iritată. La nevoie, poți lua un efect antihistaminic sau poți unge leziunile cu un unguent antiinflamator. După ce erupția a dispărut, te poți expune din nou la soare.

👉 Trucuri ca să ascunzi micile imperfecțiuni ale pielii

Lucita polimorfă

Este o formă de alergie la soare mai puțin frecventă, dar mai gravă decât lucita estivală, căci se repetă și se agravează cu fiecare expunere la soare. Întâlnită deopotrivă la femei și bărbați, lucita polimorfă survine la 24-48 de ore după expunerea la soare, chiar și moderată.

  • Simptome. Afecțiunea se manifestă cu pete de culoare roșie, mici papule roșii, plăci, mâncărimi. Această alergie poate afecta întreg corpul, chiar și fața. Lucita polimorfă persistă pe toată perioada însorită a anului, deseori începând chiar de primăvara.
  • Tratament. Ca să beneficiezi de tratament adecvat trebuie să te adresezi dermatologului.

Urticaria solară

Spre deosebire de lucita estivală, urticaria solară apare din primele 10-15 minute de expunere la soare. Afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

  • Simptome. Urticaria solară se manifestă prin apariția de pete roșii, umflături mici, în relief (papule), vezicule și mâncărimi. Reacția alergică seamănă cu iritația provocată de atingerea unei frunze de urzică. Leziunile apar pe zonele de corp neacoperite de haine sau acoperite de îmbrăcăminte foarte subțire. Excepție fac fața și dosul mâinilor, care sunt părțile cele mai tolerante, fiind expuse permanent la soare.
  • Tratament. Erupția dispare de la sine relativ repede (în 1-2 ore) după ce te adăpostești la umbră, deci nu e nevoie de tratament. La unele femei, urticaria solară persistă până la 12 ore. În schimb, dacă urticaria continuă să reapară la următoarele expuneri la soare, poți lua un antihistaminic pe cale orală sau poți aplica un unguent cu corticoizi.

👉 Trucuri de frumusețe cu ingrediente din bucătărie

Urticaria cauzată de căldură

Urticaria legată de căldură este cauzată de creșterea semnificativă a temperaturii pielii, nefiind o reacție alergică propriu-zisă. Acest fenomen este des întâlnit în timpul unei saune, unui duș fierbinte sau, pur și simplu, în timpul unui efort fizic deosebit de intens.

  • Simptome. Sunt puțin diferite de cele observate în urticaria solară, deoarece în acest caz apar mici bubițe, similare unor coșuri mici. Reacția apare în regiunea care a fost supusă căldurii mari și, prin urmare, poate afecta doar o singură zonă a corpului.
  • Tratament. Fă un duș cu apă călduță. Iritația dispare de la sine în câteva ore sau zile.

Fotosensibilizarea

Sub influența unor medicamente sau produse cosmetice, pielea poate deveni mult mai sensibilă la razele ultraviolete. Printre medicamentele ce pot induce reacții alergice după expunerea la raze solare se numără unele antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive, betablocante, diuretice, antidiabetice orale, antiseptice etc. Aceleași reacții pot fi declanșate de cosmetice, în special parfumuri, uleiuri esențiale, deodorante, creme, apă de colonie.

  • Simptome. Reacția fotoalergică poate apărea la câteva minute, ore sau 2-3 zile după expunerea la soare și se caracterizează prin înroșirea pielii și apariția de vezicule ce conțin lichid (simptome similare unei arsuri solare exagerate). Uneori apar și mâncărimile. Zonele afectate sunt cele expuse la soare.
  • Tratament. Aplică comprese reci pe zonele afectate și unguent cu corticoizi dacă e nevoie.

👉 Cearcănele: de ce apar, cum le tratezi natural

alergia la soare, mancarimi piele

Cum previi alergia la soare?

  • Cea mai bună modalitate de a evita alergiile solare este prevenția. Iată câteva sfaturi:
  • Expune-te treptat la soare: 10-15 minute în prima zi, 20-30 de minute în a doua zi etc.
  • Aplică o cremă cu factor de protecție solară de minimum 30, pe toate zonele de piele expuse, cu cel puțin 30 de minute înainte să ieși afară. Reaplică la fiecare două ore și imediat după înot sau transpirație excesivă.
  • Ai pielea sensibilă, care se arde ușor la soare? Nu te baza doar pe protecția oferită de loțiunea fotoprotectoare. Nu uita că cea mai bună protecție o constituie hainele cu mâneci lungi și pălăria cu boruri largi.
  • Nu sta la soare între orele 11.00 și 17.00, când radiațiile UV sunt cele mai puternice.
  • Dacă iei vreun medicament și în paralel te expui la soare, verifică în prospect dacă nu cumva acesta îți face pielea mai sensibilă la soare. Dacă e așa, roagă medicul să îți prescrie alt medicament care nu provoacă fotosensibilitate.
  • Evită să te dai cu parfum sau deodorant înainte să mergi la plajă.
  • Dacă știi deja că suferi de o formă sau alta de sensibilitate la soare, programează-te la dermatolog înainte să te expui la soare. S-ar putea ca acesta să-ți recomande să iei preventiv un preparat antihistaminic înainte să stai la soare.
  • Dacă folosești produse noi pentru protecție solară sau îngrijire a pielii, testează-le mai întâi pe o mică porțiune de piele, ca să te asiguri că nu îți vor provoca reacții alergice.

Alergia la soare poate fi într-adevăr o provocare, dar nu este obligatoriu ți umbrească plăcerea de a petrece timp în aer liber. Cu o abordare atentă și câteva măsuri preventive simple, poți să te protejezi și să te bucuri de soare în siguranță.

👉 Îngrijirea părului vara
👉 8 obiceiuri care îți afectează frumusețea
👉 Rețete cu zaț de cafea pentru o piele fină

Sursa foto: www.123rf.com

Sursa info: https://my.clevelandclinic.org

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies