fbpx
Home » Efectele fumatului asupra sănătății

Efectele fumatului asupra sănătății

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 218 vizualizari 5 minute timp estimat

Fumatul, reprezentând pentru unele persoane un ritual de socializare, un mijloc de recreere ori un obicei, iar pentru altele chiar o dependență, are numeroase efecte nocive pentru sănătate. Fumul de tutun conține concentrații semnificative din punct de vedere biologic de agenți cancerigeni cunoscuți, precum și multe alte substanțe chimice toxice. Unele dintre ele (cum ar fi nitrozaminele, specifice tutunului) sunt constituenți ai plantei, formați mai ales ca urmare a modalității de prelucrare, iar altele, precum benzopirina, rezultă din arderea tutunului.

Se estimează că fumatul de tutun duce la moartea prematură a aproximativ 6 milioane de persoane pe tot globul. Moartea prematură din cauza fumatului este definită drept decesul cauzat de o boală legată de fumat la o persoană care altfel ar fi murit ulterior, din altă cauză. Aceste decese premature implică, în medie, 10 ani de ani de viață pierduți.

Iată doar o parte dintre ravagiile fumatului asupra organismului:

 • joacă un rol important în apariția și agravarea bolilor aparatului respirator: bronhopneumopatia cronică obstructivă, cancerul laringian și cel pulmonar;
 • a fost stabilit și rolul său în apariția altor tipuri de cancer, cum ar fi cel oral, faringian, esofagian, pancreatic și renal;
 • crește riscul de ulcer gastroduodenal și de boală inflamatorie intestinală.
 • determină creșterea riscului de osteoporoză;
 • crește riscul de infarct miocardic; și alte afecțiuni cardiovasculare sunt legate de fumat: cardiopatia ischemică, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, degenerescența miocardică, anevrismul aortic, tromboza cerebrală (risc de accident vascular cerebral);
 • la femeile care fumează au fost constatate: tulburări ale ciclului menstrual, reducerea fertilității, scăderea vârstei la care se instalează menopauza;
 • la bărbații fumători s-au observat disfuncție erectilă și reducerea calității spermei. Modificarea ADN-ului spermatozoizilor, produsă de fumat, se poate transmite uneori la embrion.
 • fumatul în timpul sarcinii provoacă subdezvoltarea fătului și crește riscul de avort spontan, deces neonatal, boli respiratorii la copil.
 • expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv) reprezintă atât pentru copii, cât și pentru adulți. un risc semnificativ de cancer de diverse tipuri, boli de cardiace și boli respiratorii.

Programul Național „Stop Fumat!”, un program al Ministerului Sănătăţii, inițiat în 2007 şi coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, este susţinut de o echipă de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România. Acesta le oferă persoanelor care fumează accesul la un tratament complet, îmbinând consilierea psihologică de specialitate cu tratamentul medicamentos, pentru a le ajuta să renunțe la fumat.

Dr. Maria Dragotă

Bibliografie

 1. Mihirkumar P ParmarMankirat KaurSravani BhavanamGopi Sairam Reddy MulakaLyluma IshfaqRoopeessh VempatiMohammed Faseel CHima Varsha KandepiRajagopal ErSweta SahuShubha Davalgi. A Systematic Review of the Effects of Smoking on the Cardiovascular System and General Health. Cureus. 2023 Apr 24;15(4):e38073. doi: 10.7759/cureus.38073. eCollection 2023 Apr.
 2. Robert West. Tobacco smoking: Health impact, prevalence, correlates and interventions. Psychol Health. 2017 Aug 3; 32(8): 1018–1036. Published online 2017 May 28. doi: 1080/08870446.2017.1325890
 3. https://stopfumat.eu/

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro