fbpx
Home » Pepene roșu: dulce, zemos și sănătos!

Pepene roșu: dulce, zemos și sănătos!

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 360 vizualizari 10 minute timp estimat

O felie de pepene roșu? Chiar mai multe, vă rog! Pepenele roșu este unul dintre cele mai apreciate fructe de vară. Miezul lui zemos și dulce ne răsfață papilele gustative, ne răcorește și ne hidratează. În plus, ajută organismul să funcționeze mai bine. Marele avantaj al pepenilor: coaja lor groasă protejează toate substanțele binefăcătoare, care își păstrează intacte calitățile. Descoperă de ce merită să savurezi aceste fructe delicioase pe toată durata sezonului lor.

Pepene roșu: origine

Pepenele roșu își are originile în continentul african. A fost menționat pentru prima oară în hieroglifele din Egipt. În secolul al X-lea el era cultivat în China, iar în secolul XIII ajunge și în Europa.

Astăzi, există peste 500 de soiuri, de toate formele și mărimile. Rotunzi sau alungiți, cu miez roșu, roz, galben sau chiar alb, cu o greutate ce poate varia de la 1 kg la peste 40 kg. De obicei au în jur de 4 kg.

ii putem spune pepene rosu sau pepene verde

Pepene roșu sau pepene verde? Cum e corect?

Și așa, și așa! Unii îi zic pepene roșu, după culoarea miezului, alții îi spun pepene verde, după culoarea cojii.

În DEX, pepenele verde apare cu mai multe forme acceptate, precum pepene roșu, pepene grecesc, pepene negru, alături, desigur, de multe regionalisme.

Nu cred că ne va amenda poliția pepenilor dacă îi spunem acestui delicios fruct de vară pepene verde, pepene roșu, lebeniță sau harbuz. Ori, după cum îi spunea un internaut, „Pepene verde cu personalitate roșie”.

Alte denumiri pentru pepene roșu

Numele lui științific este Citrullus lanatus. În România, există multe regionalisme pentru pepene roșu. Printre acestea: bostan, boșar, cucurbetă, harbuz, dobrin, zămos, lubeniță, lebeniță, lubă, trăgulă, lubenică.

Ce conține pepenele roșu?

Conține 91% apă și 8,5% glucide. Mai mult însă decât un amestec delicios de apă și zahăr, pepenele roșu are multe beneficii nutritive de oferit.

Pepenele roșu conține cantități apreciabile de provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C, indispensabile sănătății oaselor, țesuturilor, sistemului nervos, ochilor și pielii. Așadar, dacă vrei să ai un ten catifelat și strălucitor, mănâncă pepene. Cu o porție de 200 g pepene îți asiguri peste 60% din necesarul provitamina A.

Alături de vitamine, în pepeni se găsesc și minerale: potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, fosfor, fără de care organismul nu poate funcționa corect. Și asta nu e tot.

👉 Antioxidanți prețioși, dar și multe vitamine și minerale găsim și în caise, fructe care ne energizează, sprijină regenerarea organismului și ne mențin pielea tânără.

pepene rosu, sursa de antioxidanti, mai ales licopen, benefic pentru inima si ochi

Sursă excelentă de licopen, un antioxidant puternic

În miezul delicios se ascund cantități mari de antioxidanți, în special licopen. Această substanță previne îmbătrânirea prematură a celulelor, ajută la refacerea pielii și mucoaselor, reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și a unor cancere. Studiile arată că licopenul poate reduce rigiditatea arterelor, are efect antiinflamator, scade tensiunea arterială și previne formarea cheagurilor de sânge.

Previne deshidratarea

Între 20 și 30% din necesarul zilnic de lichide îl putem asigura din alimentele pe care le mâncăm. Iar pepenele roșu având un conținut bogat în apă, contribuie din plin la hidratarea organismului. Și asta cu puține calorii: 100 g pepene roșu au 39 de calorii.

Fruct plin de beneficii pentru sănătatea inimii

Pepenele verde este alimentul cel mai bogat în citrulină. Aceasta este un aminoacid, precursor al argininei, care mărește vitalitatea vaselor de sânge și favorizează dilatarea acestora. Astfel, pepenele verde este un aliat al sistemului vascular. Studiile au demonstrat că datorită licopenului și a citrulinei, pepenele roșu are efect de reducere a hipertensiunii arteriale la adulții obezi.
Citrulina are un rol benefic și în ce privește imunitatea.

Curăță organismul de toxine

Are efecte depurative remarcabile, grație proprietăților diuretice și ușor laxative. Bogat în apă și potasiu, dar sărac în sodiu, pepenele roșu ajută corpul să elimine toxinele și surplusul de apă.

👉 Cura cu pepene galben, unul dintre cele mai parfumate și aromate fructe de vară, aduce multe beneficii sănătății și frumuseții noastre. 

cura cu pepene rosu verde are efecte benefice pentru sanatate

Cura cu pepene verde

O cură cu pepene verde are efecte remarcabile: hidratează excelent, curăță organismul de toxine, ameliorează acneea, îmbunătățește activitatea rinichilor, combate constipația, reduce inflamația din corp, ameliorează durerile reumatismale, te ajută să slăbești.

  • Ca să elimini toxinele și să-ți recapeți vitalitatea, timp de una-două zile mănâncă doar pepene roșu, fără alte alimente. Desigur că poți și trebuie să bei apă, mai ales dacă transpiri abundent.
  • Pentru combaterea constipației mănâncă dimineața o porție zdravănă de pepene pe stomacul gol, iar următoarele 3-4 ore nu mai consuma alte alimente.
  • Dacă vrei să slăbești, timp de 7-10 zile înlocuiește una sau chiar două mese, dacă poți, cu pepene roșu – în acest fel vei reuși să scapi rapid de cel puțin 4-5 kg.

În perioada curei este recomandabil să elimini din meniu grăsimile, alcoolul, carnea roșie, prăjelile, mezelurile, dulciurile, condimentele puternice.

👉 Dieta vegetariană de vară garantează o scădere în greutate între cinci până la opt kilograme la sfârșitul primelor 7-10 zile de dietă, cu păstrarea noii greutăți.

Semințele de pepene roșu sunt bune?

De obicei le aruncăm, gândind că nu au nicio valoare nutritivă. Nu-i chiar așa. Semințele de pepene roșu sunt o gustare ieftină și interesantă, care ne ajută să reducem risipa de hrană. În China, India și unele țări din Orientul Mijlociu, aceste semințe se consumă de secole. Sunt o sursă bună de fibre, proteine, acizi grași omega-3, vitamine (C, E, acid folic) și minerale (calciu, magneziu, mangan, fier, zinc, fosfor, potasiu). Au efecte benefice pentru inimă și vasele de sânge, întăresc sistemul imunitar, mențin sănătatea pielii și a nervilor.

Cum le mănânci? Clătește-le bine sub jet de apă rece, într-un bol. Aruncă semințele care se ridică la suprafață. Scurge apa și usucă semințele cu un prosop de hârtie. Le poți apoi prăji câteva minute pe aragaz sau 15 minute  în cuptor, la 160° C. Aceste semințe crocante vor îmbogăți gustul salatelor tale.

Poate te întrebi dacă nu cumva semințele crude, înghițite deodată cu deliciosul miez, îți pot face rău. Răspunsul specialiștilor este că nu. Consumate crude, semințele păstrează acea coajă neagră, deci nu vor putea fi digerate. Astfel, vor traversa intacte intestinul și în una-două zile vor sfârși acolo unde ajung toate deșeurile rămase în urma digestiei: la toaletă.

Pot aceste semințe înghițite crude și nedigerate să provoacă o criză acută de apendicită? Potrivit acestui studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609170/), din aproape 2000 de cazuri de apendicită acută, 8 cazuri au prezentat în apendice redizuuri de plante și semințe de fructe. Deci, da, la unele persoane (în special la cele cu vârsta sub 40 de ani) poate exista un asemenea risc, dar acesta e totuși mic.

Pepene roșu: contraindicații

  • Datorită fibrelor, pepenii stimulează tranzitul intestinal. Nu-i consuma în exces dacă ai un sistem digestiv sensibil, căci s-ar putea să apară balonarea sau diareea.
  • Dacă alăptezi, savurează-i cu moderație, căci efectul laxativ se poate răsfrânge și asupra bebelușului.
  • Persoanele care suferă de insuficiență renală, diabet de tip 2 sau insuficiență cardiacă trebuie să consume pepenele roșu cu măsură, deoarece este bogat în potasiu. Consumat în cantități mari, le poate provoca acestor persoane hiperkaliemie – creșterea anormală a potasiului în sânge. Această tulburare poate provoca dureri de stomac, diaree, greață, vărsături, oboseală, slăbiciune musculară, aritmie cardiacă, leșin sau chiar deces, în cazurile grave.

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies