fbpx
Home » 22 de lucruri fascinante despre creier

22 de lucruri fascinante despre creier

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 248 vizualizari 5 minute timp estimat

1. Sunt aproximativ 100 de miliarde de neuroni în creierul uman.

2. Fiecare neuron poate face până la 10.000 de sinapse cu alte celule nervoase.

3. Neuronul nu se poate divide.

4. Creierul nu are receptori proprii de durere (nociceptori) și nu doare.

5. Creierul unui adult are consistență gelatinoasă și cântărește aproximativ 1,3 kilograme.

6. Primim cantități impresionante de informații de la analizori (vizual, auditiv, tactil, gustativ, olfactiv), dar pe cele mai multe le uităm. Uitarea este un proces pur fiziologic, util.

7. În primii ani de viață, sinapsele se dezvoltă exploziv. Creierul absoarbe informația ca un burete. Ulterior, procesul se diminuează. Cele mai puternice sinapse rămân viabile, ele necesitând antrenare continuă.

8. Neuronii sunt extrem de sensibili la privarea de oxigen. Orice minut fără aport de oxigen duce la moartea a milioane de neuroni.

9. Nu ne folosim niciodată doar 10% din creier. Există procese simultane sau alternative care utilizează toată masa creierului.

10. Iubirea nu are, per se, legătură cu inima. Toate substanțele care o generează sau o întrețin sunt sintetizate și eliberate de creier.

11. Termenul de contuzie cerebrală desemnează o lovitură cu impact în masa creierului, dar nu atrage automat o implicație gravă.

12. În epilepsie, există zone din creier în care neuronii descarcă haotic impulsuri nervoase. Ca persoana să-și piardă starea de conștiență e nevoie ca ambele emisfere să fie afectate.

13. Există sindroame care apar în anumite afecțiuni și care sunt caracterizate de halucinații (pot fi de tot felul, de la vizuale până la auditive) generate de creier. Mecanismul poate fi unul compensator. Un exemplu este sindromul Charles Bonnet (l-am explicat cu un pacient în cartea Dragă inimă, respectiv l-am dezvoltat în povestea din Să-ți pui o dorință).

14. Conștiința este un atribut al creierului uman și reprezintă un teren de cercetare intensă, în marele domeniu al neuroștiințelor. Nu știm mai nimic despre ea.

15. Există persoane cu abilități de geniu (denumite, de regulă, savanți), care pot utiliza creierul în lucruri extraordinare, de la memorare până la calcule complexe. Un exemplu a fost Kim Peek, născut fără corp calos (structură ce leagă emisferele), care a inspirat filmul Rain Man. Peek putea citi două pagini în același timp, memorând orice informație lecturată.

16. Chiar dacă neuronii nu se divid, în creier pot apărea neuroni noi, prin transformarea celulelor pluripotențiale.

17. Creierul „trage” un sfert din fluxul sangvin al întregului corp.

18. În repaus, creierul consumă aproximativ 25% din energia corpului.

👉 Amigdala din creier și frica 

19. Există un lichid care străbate creierul pe interior, prin niște zone numite ventriculi, dar îl și manșonează. Acel lichid se numește cefalorahidian și are multiple roluri (apărare mecanică, imunitate, spălarea unor substanțe). Același lichid curge și prin măduva spinării pentru că sistemele nervoase sunt conectate amplu.

20. Creierul nu are suprafața netedă, ci cutată (giri- și circumvoluțiuni), pentru a eficientiza numărul de neuroni și sinapse.

21. Pentru că nu are receptori de durere, creierul poate fi operat fără anestezie generală. Sunt deja celebre cazurile în care pacienții sunt ținuți de vorbă sau puși să cânte din voce sau la un instrument – asta ajută enorm echipa medicală pentru a nu intra în țesutul sănătos.

22. Sinapsa este structura fundamentală a inteligenței și memoriei. Memoria reprezintă activări comune, bilaterale, în anumiți neuroni legați între ei. Cu cât învățăm mai multe lucruri și le repetăm, cu atât dezvoltăm mai multe sinapse și le păstrăm de-a lungul timpului.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și Cele mai bune grăsimi pentru creier

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro