fbpx
Home » 7 semne precoce de sarcină

7 semne precoce de sarcină

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 273 vizualizari 6 minute timp estimat

Una dintre cele mai importante întrebări în viața unei femei este: „Oare sunt însărcinată?”. Pentru multe viitoare mămici, primul semn că sunt însărcinate sunt liniile vizibile de pe testul de sarcină de acasă. Pentru altele, dovezile vin sub formă de dureri, sensibilitate a sânilor, pofte culinare ciudate. Descoperă cele mai comune semne precoce de sarcină.

1. Ușoare sângerări și crampe

Unul dintre primele semne de sarcină poate fi sângerarea de implantare, care se produce atunci când embrionul se atașează de mucoasa uterină, adică în primele 6-12 zile din momentul contactului sexual care a dus la fecundarea ovulului. În acest moment, majoritatea femeilor însărcinate observă o sângerare vaginală ușoară, care durează 2-3 zile. Deși apare mai devreme decât menstruația obișnuită, multe femei confundă această sângerare cu perioada lor menstruală.

Sângerări vaginale ușoare pot apărea în primele 12 săptămâni de sarcină din diverse motive, și de cele mai multe ori nu semnalează ceva grav. Totuși, dacă sângerările sunt abundente ori apar crampe sau dureri abdominale intense, poate fi vorba de un avort spontan sau o sarcină ectopică, situație în care se impune consult medical de urgență.

2. Oboseală accentuată

La început ai putea presupune că te simți deosebit de obosită din cauza zilelor lungi la serviciu, a stresului, a alergăturii. În realitate, s-ar putea să te confrunți cu oboseala caracteristică sarcinii. Corpul tău trece prin niște modificări pentru a crea un mediu care să poată susține dezvoltarea fătului. Astfel, consumul crescut de energie, ca și producerea unei cantități mai mari de progesteron, sunt factori care îți pot diminua forțele. Așa se explică de ce te simți brusc atât de obosită. Frecventă în primele luni, oboseala ar putea persista pe tot parcursul sarcinii.

3. Dureri de sâni

Chiar din prima săptămână după concepție pot apărea modificări la nivelul sânilor. Aceștia devin foarte sensibili, chiar dureroși la atingere, se simt grei și își măresc volumul. Motivul? Sânii se pregătesc încă de pe acum să producă lapte. Această sensibilitate sporită scade de obicei după primul trimestru, însă primele câteva luni pot fi o perioadă de încercare pentru orice viitoare mamă.

4. Grețuri matinale

Este unul dintre cele mai cunoscute semne de sarcină. Grețurile pot apărea încă din a doua săptămână și pot fi sau nu însoțite de vărsături. Ca și în cazul poftelor alimentare ciudate, cauza este hormonală. În cazul unor femei, grețurile apare dimineața și dispar rapid, în timp ce la altele persistă pe tot parcursul zilei, cu puțin sau deloc răgaz.

Dacă un anumit miros sau gust îți provoacă brusc greață, poate fi un semn că ești însărcinată.

5. Urinare frecventă

Un alt posibil indiciu de sarcină este nevoia de a urina mai des decât în mod normal. Hormonul de sarcină, numit hCG (gonadotropina corionică umană), crește volumul sângelui din corp. Astfel, având de filtrat un plus de fluide, rinichii produc mai multă urină care, într-un final ajunge în vezică. Efectul acestui hormon, combinat cu presiunea suplimentară asupra vezicii urinare din cauza uterului ce își mărește volumul, te va trimite mai des la baie.

6. Senzație de balonare

Nu este neobișnuit ca femeile însărcinate să se simtă balonate sau să aibă gaze. Acest lucru este cauzat, de obicei, de progesteron, care încetinește ritmul în care corpul digeră alimentele. Senzația este similară cu balonarea pe care o poți experimenta cu o zi sau două înainte de menstruație. Deși este inconfortabil, corpul tău trece prin acest proces pentru a se asigura că substanțele nutritive ajung la bebeluș.

7. Pofte culinare ciudate

Ai căpătat o aversiune neașteptată pentru alimentele preferate? Aroma cafelei sau a ceaiului, odinioară adulmecată cu plăcere în fiecare dimineață, îți provoacă brusc greață? Sunt șanse mari să fii însărcinată.

Creșterea producției anumitor hormoni te poate face să preferi alimente pe care altfel le-ai evita și să le ocolești pe cele care în mod normal îți plac.

De exemplu, s-ar putea să îți placă fulgii de ovăz, dar să nu le poți tolera textura. S-ar putea să ai nevoie de cafea pentru a te înviora diminețile, dar pur și simplu să nu-i suporți aroma. Asemenea preferințe bizare apar în special în primele etape ale sarcinii, dar se pot manifesta, intermitent, pe tot parcursul celor 9 luni de sarcină.

Citește și:

Contraceptive de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?
Despre sex: întrebări și răspunsuri
Cistita: de ce apare, cum o tratezi?

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies