fbpx
Home » Cistita: de ce apare, cum o tratezi?

Cistita: de ce apare, cum o tratezi?

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 1,2K vizualizari 8 minute timp estimat

Nevoie imperioasă și frecventă de a te duce la toaletă, senzație de arsură… Una din două femei suferă, la un moment dat, de cistită. Din ce cauză apare? Cum o previi și cum poți lupta eficient împotriva ei?

Cistita, adică inflamația vezicii urinare, este considerată boala genului feminin, fiind foarte rar întâlnită în rândul bărbaților. Chiar dacă pare banală, afecțiunea nu trebuie neglijată, căci netratată la timp poate genera o infecție renală gravă. Din fericire, de cele mai multe ori dau rezultate bune soluțiile simple aplicate acasă ori tratamentul de scurtă durată cu antibiotice.

De ce sunt femeile mai expuse infecțiilor vezicale?

Specialiștii ne oferă explicația: la femei, uretra (canalul prin care urina este eliminată din vezică) este mai scurtă decât la bărbați, astfel că orificiul acesteia se află mai aproape de exterior. Din acest motiv, agenții patogeni care pot exista în regiunea genitală și rectală nu au de parcurs un drum prea lung până la vezică. Printre factorii care favorizează apariția acestei maladii sunt raporturile sexuale, igiena locală precară și modificările hormonale.

Cum îți dai seama că ai cistită?

Cistita nu este o afecțiune gravă, însă manifestările ei sunt destul de neplăcute: nevoie frecventă și imperioasă de a urina, senzație de arsură sau dureri mai mult sau mai puțin accentuate la micțiune, senzație de presiune în partea de jos a abdomenului, urină tulbure. Atenție! Dacă apar și simptome ca febră, dureri în zona rinichilor sau abdomenului, frisoane, vărsături, sânge în urină, trebuie să te prezinți imediat la medic.

Tratament de acasă

Prima și cea mai simplă măsură pe care o poți lua este să începi să bei multe lichide, în jur de 2 – 2,5 litri pe zi, ca să cureți în mod natural vezica.

Există însă și remedii naturale care te ajută să combați eficient cistita, mai ales dacă le aplici de la primul semn de disconfort, care de obicei este senzația de arsură la micțiune. Plante ca urzica și cimbrișorul sunt utile atât pentru vindecarea infecției, cât și pentru calmarea senzației de arsură care însoțește micțiunea, având proprietăți antiseptice și antiinflamatoare.

E nevoie de antibiotic pentru cistită?

În vezica urinară, având un mediu favorabil, bacteriile se înmulțesc foarte repede. De aceea, cu cât o vei trata mai din vreme, cu atât mai repede vei scăpa de ea. Dacă manifestările neplăcute nu cedează în primele 24-36 de ore deși ai început să bei mai multe lichide și ai aplicat remediile la îndemână, adresează-te medicului. Întrucât se știe că în 75% din cazuri afecțiunea este cauzată de germenul Escherichia coli, medicul îți poate prescrie imediat un tratament cu antibiotic, fără a mai aștepta rezultatul analizei de urină. În general se recomandă 1-3 zile de antibiotic, dar este posibil ca medicul să prelungească tratamentul până la 7-10 zile. La sfârșitul perioadei de tratament vei repeta analiza de urină, pentru a se vedea dacă toate bacteriile au fost distruse.

Atenție! Nu te trata cu antibiotice fără recomandarea medicului, însă pentru calmarea durerilor poți lua un medicament antispastic sau un antiinflamator.

👉  Contraceptive de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?

Poți preveni reapariția infecției?

În peste 30% din cazuri cistita recidivează, așa că măsurile de prevenire sunt foarte importante. Te confrunți cu mai mult de patru cistite pe an? Cere neapărat sfatul medicului. Posibil să îți recomande unele analize și investigații mai complexe (ecografie, endoscopie). Pentru a preveni apariția, dar şi reapariția cistitei, este util să adopți anumite obiceiuri sănătoase şi să respecți câteva măsuri de igienă.

• Insuficienta hidratare este adeseori cea care conduce la criza de cistită. Cu cât urina este mai concentrată, cu atât riscul de infecție e mai mare. Așadar, hidratează-te corespunzător: bea 1,5 litri de lichide pe zi, iar vara chiar mai mult. Ce? Apă, ceai, supă.

• Golește-ţi vezica ori de câte ori simți nevoia (cel puțin o dată la 4-6 ore), pentru a evita stagnarea urinei. În doar 20 de minute, numărul germenilor Escherichia coli se dublează. De asemenea, golește-ți vezica după fiecare raport sexual, în special dacă ai constatat că criza de cistită apare frecvent după ce faci dragoste.

• La toaletă, șterge-te cu mișcări efectuate din față spre spate (dinspre organele genitale spre anus), pentru a evita contaminarea organelor genitale cu microbii ce pot exista în regiunea anală.

• Păstrează o igienă locală riguroasă, dar nu exagerată. Spală regiunea genitală și anală o dată pe zi şi după fiecare raport sexual, cu apă călduță şi săpun hipoalergenic.

• Nu face dușuri vaginale și limitează folosirea produselor cosmetice intime. În timpul menstruației schimbă regulat tamponul.

• Evită să porți haine prea strâmte (blugi, lenjerie intimă) şi lenjerie din materiale sintetice, care împiedică evaporarea transpirației şi favorizează astfel înmulțirea bacteriilor.

👉 Când și cum ne tratăm singuri?

E bine să știi 

• Raporturile sexuale favorizează apariția cistitei. Prin contact sexual bacteriile sunt împinse în vezica urinară prin uretră. Unele femei suferă de ceea ce se cheamă „cistita lunii de miere” și se confruntă cu această infecție aproape de fiecare dată când fac dragoste.

• Femeile însărcinate și cele aflate la menopauză sunt mai predispuse la cistită, din cauza modificărilor hormonale care survin.

• Constipația este o problemă frecventă? Încearcă să o combați, pentru că și ea mărește riscul infecției.

• Unele alimente și băuturi sunt bănuite că ar favoriza crizele, de exemplu condimentele și alcoolul (în special berea).

• Utilizarea diafragmei și a contraceptivelor locale pe bază de spermicide poate favoriza apariția cistitei.

• Dacă ești însărcinată şi apar simptomele cistitei adresează-te neapărat medicului. În niciun caz nu te trata singură! Infecţiile de acest fel cresc riscul naşterii premature, a hipertrofiei fetale, existând în acelaşi timp pericolul ca infecţia să genereze o pielonefrită (infecţie renală severă).

👉 9 antibiotice naturale puternice
👉 Constipația – care sunt cauzele și cum o învingi?
👉 Semne care pot indica probleme cu tiroida

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies