fbpx
Home » Semne care pot indica probleme cu tiroida

Semne care pot indica probleme cu tiroida

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 3,2K vizualizari 6 minute timp estimat

Când tiroida nu funcționează corect, pot apărea tot felul de probleme: obezitate, maladii cardiace, depresie, anxietate, disfuncții sexuale, căderea părului etc. Sigur că este important ca tulburările tiroidiene să fie depistate la timp. Deseori, însă, simptomele care trădează o disfuncție a tiroidei nu sunt atât de evidente, putând fi ușor ignorate sau puse pe seama altor afecțiuni. Așadar, iată ce semne pot indica probleme cu tiroida. Reține însă că nu este nevoie să se manifeste toate aceste simptome pentru a bănui că ai hipo- sau hipertiroidie.

În cazul în care ai motive să crezi că tiroida ta nu funcționează corect, adresează-te medicului. Analizele de sânge pot depista eventualele disfuncții tiroidiene și îi permit specialistului endocrinolog să prescrie tratamentul potrivit.

Ești mereu obosită

Oboseala și somnolența sunt cele mai frecvente simptome.

Dacă ai hipotiroidie este posibil să dormi chiar și 8-10 ore pe noapte, dar dimineața să simți că nu ai dormit suficient. Un alt semn ce poate trăda o tulburare a tiroidei este somnolența. Pe parcursul zilei simți nevoia să tragi un pui de somn pentru a putea funcționa normal.

În hipertiroidie, dimpotrivă, se manifestă insomnia. Astfel, ziua te simți obosită din cauza lipsei de somn.

Te îngrași sau slăbești fără să vrei. Ar putea fi probleme cu tiroida

Modificările inexplicabile în greutate (te îngrași sau slăbești) pot trăda un dezechilibru în activitatea tiroidei.

Dacă suferi de hipotiroidie ai putea observa că, dintr-o dată, începi să te îngrași. Și asta chiar dacă nu mănânci mai mult ca înainte sau chiar dacă ai o poftă de mâncare mai scăzută. Mai mult decât atât, vei constata că nu reușești defel să scapi de kilogramele în plus deși urmezi tot felul de regimuri de slăbire sau faci regulat exerciții fizice.

În caz de hipertiroidie, dimpotrivă, observi că deși mănânci la fel sau chiar mai mult ca înainte, cântarul arată că ai scăzut în greutate.

S-a modificat valoarea colesterolului

Bolile tiroidiene pot crește sau scădea valorile colesterolului.

Ai colesterolul mai mare decât normal, iar valoarea lui se încăpățânează să rămână crescută în ciuda faptului că urmezi o dietă săracă în grăsimi și faci mișcare? Este posibil să ai hipotiroidie.

Dimpotrivă, o valoarea neobișnuit de mică a colesterolului poate indica existența hipertiroidiei.

Citește și:  Cifre importante pentru sănătate

Diaree sau constipație

Când glanda tiroidă secretă prea puțini hormoni (hipotiroidie), metabolismul este încetinit. Astfel, alimentele sunt transformate în energie într-un ritm mai lent decât ar fi normal. În consecință, sunt încetinite digestia și tranzitul intestinal, ceea ce conduce la apariția constipației cronice.

În hipertiroidie lucrurile stau exact pe dos: rata metabolismului este crescută, deci este accelerată atât digestia, cât și tranzitul intestinal, ceea ce se traduce prin episoade frecvente de diaree.

Modificări la nivelul pielii și părului

Părul și pielea, fiind în mod special afectate de tulburările tiroidiene, își pierd calitățile.

În hipotiroidie pielea devine aspră, uscată și se îngroașă. La fel și părul: este aspru, fragil, uscat, se rupe cu ușurință la pieptănat, cade, sprâncenele se răresc la extremitatea exterioară.

Unul dintre semnele ce pot trăda hipertiroidia este faptul că pielea devine fragilă și subțire, iar căderea părului poate fi severă.

Tulburări menstruale

În hipotiroidie sângerările menstruale devin abundente, durata dintre cicluri se scurtează, menstruațiile sunt dureroase.

Dacă menstruațiile devin neregulate, intervalul dintre cicluri se mărește, sângerările sunt mai puțin abundente ca înainte, este posibil să suferi de hipertiroidie.

Depresie și anxietate pot fi determinate de probleme cu tiroida

Când se secretă prea puțini hormoni tiroidieni se produc modificări de dispoziție mai mult sau mai puțin accentuate. Unele persoane resimt tristețe, pesimism, lipsă de chef, în timp ce altele se confruntă cu adevărate depresii.

Hipertiroidia este caracterizată mai degrabă de stări de nervozitate, schimbări bruște de dispoziție (acum râzi, acum plângi), anxietate, atacuri de panică.

Sensibilitate la cald/frig – indică probleme cu tiroida

Hormonii tiroidieni sunt implicați în mecanismul de termoreglare a corpului. Drept urmare, când tiroida secretă o cantitate prea mare sau prea mică de hormoni, organismul se adaptează cu dificultate la temperatura de mediu.

În hipotiroidie ai sensibilitate crescută la frig. Cu alte cuvinte, resimți disconfort termic chiar și atunci când temperatura ambiantă este plăcută. Chiar și în interior, îmbrăcată bine, te cuprind fiorii.

Dacă tiroida secretă prea mulți hormoni (hipertiroidie), suporți cu greu căldura. Noaptea în special, poți transpira abundent și se pot manifesta bufeurile de căldură.

Slăbiciune musculară

Pot apărea diverse neplăceri la nivelul mușchilor și articulațiilor:

Hipotiroidia este caracterizată de senzație de furnicături sau amorțeală în mâini și degete, slăbiciune musculară generală, dureri și crampe musculare, dureri de articulații, rigiditate a articulațiilor.

În hipertiroidie apar: oboseală musculară, tremurături ale mâinilor, dificultate de a ridica brațele deasupra capului, dificultate în a ține strâns obiectele în mâini.

Citește și:
Cistita: de ce apare, cum o tratezi?
Contraceptive de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies