fbpx
Home » Cartoful dulce, o legumă supersănătoasă!

Cartoful dulce, o legumă supersănătoasă!

Dr. Gabriela Man

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 476 vizualizari 6 minute timp estimat

Cartoful dulce este o legumă deosebit de gustoasă, dar e prea puțin cunoscută și prea puțin consumată la noi în țară. Din păcate! Găsim cartofii dulci la raionul de fructe și legume exotice (alături de avocado, papaya etc.), deși mai nou am vazut că marile magazine îi așează acolo unde le este locul, adică la raionul de legume, lângă cartofii noștri obișnuiți.

Iată de ce ar trebui să intre cartoful dulce în meniul nostru cotidian!

În primul rând, cartoful dulce are un amidon care nu determină creșteri mari ale glicemiei dupa masă, așa cum fac cartofii obișnuiți.

Este încadrat la alimente cu indice glicemic mediu. Asta înseamnă că, în teorie, ar trebui să nu fie consumat în asociere cu ouă, carne sau lactate. Însă investigațiile medicale au demonstrat că acești cartofi nu induc secreție medie de insulină, ci secreție mică (asemănătoare alimentelor din categoria celor cu indice glicemic scăzut). Prin urmare, este permis consumul lor la mese în combinație cu ouăle, carnea și grăsimile și meniul respectiv nu ne va îngrășa, nu ne va crește glicemia și nici colesterolul.

Cartofii dulci sunt grozavi ca garnitură la fripturi sau în salate diverse. Au un gust dulce, asemănător doveacului.

Ce substanțe benefice conține cartoful dulce

Potasiul există din abundență în cartofii dulci și… se știe: potasiul este sănătos pentru inimă. În plus, este asociat cu scăderea tensiunii arteriale, risc scăzut de accident vascular cerebral, risc scăzut de boli cardiace și chiar risc scăzut de calculi renali.

Un alt nutrient-minune din cartofii dulci este betacarotenul. Aceste legume sunt pur și simplu excepțional de bogate în această vitamină – un cartof dulce are nu mai puțin de 187% din doza zilnică recomandată! Betacarotenul este unul din cei mai puternici antioxidanți, luptând extrem de eficient să ne mențină tineri și sănătoși. Astfel, cartofii dulci ajută și la prevenirea diverselor tipuri de cancer (la stomac, la pancreas, bucal etc.) și luptă împotriva scăderii acuității vizuale odată cu înaintarea în vârstă.

Ați văzut că acum există produse alimentare care se laudă cu adaosul de steroli vegetali in compozitie? Ce fac sterolii? Ajută la scăderea colesterolului „rau” (LDL colesterol). Ei bine, cartofii dulci conțin steroli în cantități semnificative!

Conțin și luteină și zeaxantină, pigmenții antioxidanți care previn ateroscleroza, cancerul și diverse afecțiuni ale ochilor.

Deocamdată, studiile sunt în faza incipientă, însă se pare că acidul chlorogenic (prezent și în cartofii dulci) poate înlătura carcinogenii (substanțele care produc cancer) și virusurile!

Acidul cafeic – există studii (tot în faza de debut) care indică faptul că acest compus ar fi extrem de eficient în lupta cu SIDA.

Cantități abundente de vitamina B6 ( previne bolile de inimă, atacul cerebral, depresia) și de vitamina C (unul dintre cei mai puternici antioxidanți, stimulează sistemul imunitar și vindecarea diverselor boli, previne și ameliorează boli degenerative, chiar și Alzheimer, previne cancerul etc.).

Nu în ultimul rand, cartofii dulci sunt bogați în pectină (fibră solubilă cu rol în controlul colesterolului) și fibre insolubile (mai ales atunci când sunt consumați în coajă), care previn constipația, diverticuloza, hemoroizii.

Pentru beneficii maxime, cartofii dulci ar trebui consumați în coajă. În plus, coacerea la grill sau la grătar mărește nivelul de betacaroten asimilat.

Sugestii pentru consumul de cartofi dulci

  • Copți în coajă. Eu personal îi zdrobesc apoi mare, cu tot cu coajă și adaug sare, ulei de măsline și ceapa tocată.
  • Prăjiți (în ulei de palmier nehidrogenat sau în ulei de rapiță).
  • Fierți și apoi fie pasați ca un piure (cu diverse adaosuri), fie tăiați cubulețe și adăugați în salate mixte.
  • Puteți face chipsuri din ei: felii subțiri, stropite cu ulei de măsline, la cuptor la 200 de grade Celsius, până se înmoaie.
  • Adăugați felii de cartofi dulci fierti la sandvișuri.
  • Cartoful dulce poate înlocui morcovul în rețetele de prăjituri cu morcov ras în aluat.

Cartoful dulce: delicios și sănătos!

În concluzie, pe lângă faptul că au un gust minunat, mult peste cartofii pe care îi folosim să ne îngrășăm porcul de Crăciun, nu ne îngrașă, nu cresc colesterolul, ba, dimpotrivă, ajută la normalizarea acestuia, ne ajută să ne păstrăm vederea cu trecerea timpului, ne apără împotriva bolilor de inimă, a aterosclerozei, a cancerului, susțin sistemul nostru imunitar să lupte cu infecțiile, boala și îmbătrânirea!

Poftă bună și… multă sănătate!

Dr. Gabriela Man este specialist în asigurarea sănătății populației și în siguranța produselor alimentare (contact: fainagabrielaman@gmail.com)

Poți citi și alte articole semnate Dr. Gabriela Man:

Regim pentru normalizarea valorilor colesterolului
Poți scăpa definitiv de celulită!
Dr. Gabriela Man: Ne îngrășăm pentru că mâncăm prost, nu mult!

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies