fbpx
Home » Poți scăpa definitiv de celulită!

Poți scăpa definitiv de celulită!

Dr. Gabriela Man

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 180 vizualizari 9 minute timp estimat
Lupta cu celulita este o constantă în viața femeilor. Puține femei pot spune că au învins celulita și se pot lăuda cu coapse netede și cu fese lipsite de acel aspect de coajă de portocală…

Din păcate, cele mai multe dintre voi acționați DOAR PE O DIRECȚIE și uitați (sau nu conștientizați) că nedorita celulită este urmarea a 3 tipuri de factori, care acționează simultan și care se potențează reciproc. Celulita este urmarea alimentației nesănătoase (bogate în zahăr, amidon nesănătos, prăjeli, alcool, cafea etc.), a dezechilibrelor hormonale (trebuie să existe o dominantă estrogenică, dar estrogenii în exces ne fac pufoase) și a unui drenaj limfatic deficitar.

De aceea, atunci când acționezi DOAR cu masaj, obții doar temporar un efect oarecum satisfăcător, deși, în majoritatea cazurilor, nu obții nici măcar asta. Sau, acționând doar prin trecerea pe o alimentație sănătoasă, constați că, într-adevăr, celulita s-a mai diminuat, dar tot e prezentă, chiar dacă într-un grad mai redus.

Am avut paciente care confirmă spusele mele. De altfel, ceea ce afirm aici este urmarea a tot ceeea ce am studiat pe aceasta problemă (eu personal luptând cu celulita asta afurisită!), dar și multă experiență practică. Astfel, am avut o pacientă care avea 30 de ani, era instructoare de fitness, cu un corp impecabil, dar… era plină de celulită (e adevărat, un grad redus)! Am în familie un exemplu de femeie subțirică, suplă, face sport, dar… luptă cu celulita de mult timp și abia acum a realizat care este problema care o împiedică să rezolve această problemă. Exemple am nenumărate, nu are sens să pierd timp cu înșirarea lor…

CA SĂ SCAPI DE CELULITĂ, TREBUIE SĂ ACȚIONEZI SIMULTAN PE TOATE CELE 3 VERIGI: SCHIMBAREA ALIMENTAȚIEI, ECHILIBRARE HORMONALĂ, ÎMBUNĂTĂȚIREA DRENAJULUI LIMFATIC!

 

1. Ameliorarea drenării limfatice

O obții printr-un masaj făcut de o specialistă, adică de o maseuză cu experiență. În general, persoanele care au lucrat pe secții de fizioterapie și kinetoterapie știu să facă un drenaj limfatic adevărat. Să știi că este foarte greu de găsit așa ceva. Dar îți vând un pont, ca să știi să recunoști o astfel de specialistă: când ai căile limfatice obstrucționate și se apucă să ți le dreneze o maseuză cu experiență, o să te doară! La primele ședințe, te aleargă pe masa de masaj… Nu o să mai simți durerea începând de la ședința a 4-a, cel târziu de la a 5-a. Un drenaj limfatic nu se face cu mângâieri, cum fac cele mai multe maseuze de școală nouă…

Știu că există destule saloane de masaj care au niște proceduri speciale de drenaj limfatic, însă acele proceduri îți deblochează DOAR stațiile limfatice de pe traseul căilor limfatice! Deci… nu prea faci nimic cu așa ceva! Deblocarea căilor limfatice se face printr-un masaj manual de calitate, maseuza urmărind cu mâna traseul căilor limfatice și deblocând aceste căi pas cu pas, de la segmentele inferioare spre centrul corpului.

O tehnică extrem de eficientă, mai ales dacă nu ai un grad foarte avansat de celulită, este periajul uscat. Îți cumperi o perie cu peri naturali și te masezi pe corpul uscat (atenție: nu trebuie să ai pielea umedă!), zilnic, respectând următoarea ordine:
Gambe – mișcări drepte, de jos în sus;
Coapse – mișcări combinate: mișcări drepte, de jos în sus, și mișcări circulare;
Fese – mișcări circulare;
Abdomen – mișcări circulare;
Brațe – mișcări drepte, dinspre palmă spre axilă, și miscări circulare;
Spate – mișcări circulare, folosind o perie cu coadă.

2. Echilibrarea hormonală

Echilibrarea hormonală implică normalizarea secreției estrogenice. Îți dau un exemplu: probabil că ai observat că, înainte de ciclu, celulita se accentuează, devine mult mai evidentă. Ei bine, asta se întâmplă din cauza dezechilibrului estrogen/progesteron, căci este faza ciclului menstrual în care ar trebui să scadă estrogenii și să crească progesteronul. Însă la persoanele cu o alimentație nesănătoasă, care, în timp, a dus la existența unei dominante estrogenice, nu se întâmplă acest lucru, fapt evidențiat atât de un sindrom premenstrual teribil de neplăcut, cât și de o accentuare a celulitei în zonele problematice.

Reechilibrarea hormonală nu se face cu hormoni, nu rezolvi nimic așa! Alimentația este cea care produce dominanta estrogenică, și anume alimentele bogate în zahăr și în amidon nesănătos (produsele din făină albă, orezul alb cu bob rotund, cartofii, pastele făinoase etc.). Schimbând aceste alimente cu variantele sănătoase, vei fi pe drumul cel bun, căci vei obține, în timp, o normalizare a secreției de estrogeni. În anumite cazuri (puține!), este nevoie de administrare de metformină, dar aceste cazuri rare au și diverse simptome care ne arată că estrogenii în exces au afectat ciclul menstrual și chiar funcția de reprodecere a femeii în cauză. Exemple concrete: fată de 18 ani care nu mai avea ciclu de un an, femeie de 34 ani infertilă, care se chinuia de 7 ani să rămână însărcinată etc.

3. Schimbarea alimentației

Este un subiect pe care l-am început deja la punctul anterior. Regimul alimentar bazat pe utilizarea indicilor glicemici este alegerea potrivită pentru a obține un corp suplu și sănătos.

În plus, ajută foarte mult să consumi cât mai multe alimente bogate în antioxidanți: condimente, fructe de pădure, prune, cătină, cartofi mov, roșii, oleaginoase și diverse semințe, ulei de măsline extravirgin etc. (internetul e plin de articole în care găsești tabele cu alimentele cele mai bogate în antioxidanți).

De asemenea, hidratează-te corespunzător! Minimum 2 litri de apă, vara, peste 2,5 litri de apă zilnic. Cum vrei să elimini toxinele dacă nu bei suficientă apă?

Și, că tot veni vorba de toxine, trebuie să te asiguri că ai un tranzit intestinal sănătos, 1-2 scaune pe zi, cu senzație de golire completă. Dacă ai o alimentație sănătoasă, cu aport corespunzător de fibre alimentare și cu hidratatare corectă, acest aspect nu ar trebui să fie o problemă.

4. Sportul

Activitatea fizică ajută și ea foarte mult, nu doar la tonifierea musculară, ci și la drenarea limfatică. Eu am găsit niște exercitii minunate în acest sens, pe canalul de YouTube al Andreeei Sava! Vă mărturisesc cinstit: nu am iubit sportul niciodata! Andreea a fost singura care m-a mobilizat să fac ceva în acest sens, să încep să-mi lucrez corpul acasă, pentru a-l tonifia. Inițial, a fost greu, trăgeam de mine să mă apuc de exerciții… Însă, în scurt timp, am început să-mi fac exercițiile cu plăcere, spre marea mea satisfacție (dar și uimire!).

5. Cremele anticelulitice

În principiu, pot ajuta. Cele mai multe dintre ele măresc fermitatea pielii, iar o piele fermă ascunde celulita mai bine, nu mai este atât de vizibilă. Totuși, aceste creme nu te vor scăpa de celulită fără să acționezi pe toate cele 3 verigi care fac parte din mecanismul de producere a celulitei – alimentația nesănătoasă + dezechilibrul hormonal + blocajul limfatic. Tot așa cum nici sportul nu te ajută să slăbești și să scapi de celulită dacă nu îți schimbi alimentația și nu îți ameliorezi drenarea limfatică…

Vă doresc tuturor un corp cât mai frumos și cât mai sănătos!

Dr. Gabriela Man este specialist în asigurarea sănătății populației și în siguranța produselor alimentare (contact: fainagabrielaman@gmail.com)

Sursă foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro