fbpx
Home » Mierea de mană și mierea polifloră din Bucovina, mai puternice decât mierea de manuka

Mierea de mană și mierea polifloră din Bucovina, mai puternice decât mierea de manuka

Autor: ArtPrint
0 comentariu 77 vizualizari 10 minute timp estimat
Tineri cercetători de la Universitatea „Ștefan cel Mare” demonstrează că mierea de mană și mierea montană din Bucovina au proprietăți antibacteriene superioare mierii de Manuka din Noua Zeelandă

Recent, o echipă interdisciplinară de cercetători de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Inginerie Alimentară au făcut o descoperire surprinzătoare privind beneficiile mierii de mană și ale mierii poliflore montane din Bucovina în comparație cu celebra miere de Manuka din Noua Zeelandă. Studiul cercetătorilor din Suceava a durat doi ani în care au fost analizate peste 70 de probe de miere din zonă și fost publicat în revista Scientific Reports, una dintre cele mai importante publicații științifice la nivel mondial. Rezultatele au arătat că mierea de mană și mierea polifloră montană depășesc mierea de Manuka în privința calităților antibacteriene, care este cel mai important etalon din domeniu.

Dr. ing. Vasile Florin Ursachi

Unul dintre membrii echipei de cercetare ai acestui studiu este Vasile Florin Ursachi, doctor inginer în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Domnia sa a finalizat clasele primare și gimnaziale la Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, a urmat profilul Real Matematică-Informatică la Liceul Grup Școlar Nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc (actualmente Liceul Tehnologic Nr. 1), iar după absolvirea liceului, în 2009, a ales să urmeze programul de studii universitare în domeniul Controlului și Expertizei Produselor Alimentare (CEPA, 2013) la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Ulterior, în cadrul aceleiași facultăți, a urmat concomitent două programe de masterat: Managementul Securității Mediului și Siguranță Alimentară (MSMSA, 2015) și Managementul Igienei, Controlul Calității Produselor Alimentare și Asigurarea Sănătății Populației (MICCPAASP, 2016).

Înființarea Școlii Doctorale de Ingineria Produselor Alimentare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava l-a determinat să continue studiile, având ca scop aplicarea cunoștințelor dobândite în timpul programelor de licență și masterat și aprofundarea cercetării. Pe parcursul studiilor doctorale, pe care le-a finalizat în 2022, a avut ocazia de a fi membru în grupurile-țintă sau asistent de cercetare în cadrul echipelor de cercetare din diverse proiecte. Printre acestea se numără proiectul „DECIDE – Dezvoltare prin Educație Antreprenorială și Cercetare Inovativă Doctorală și Postdoctorală” (Cod SMIS 2014+ 125031), proiectul experimental demonstrativ privind materialele biodegradabile și comestibile pentru industria cărnii, importante pentru implementarea conceptului de economie verde (cod PN-III-P2-2.1-PED2019-3863, MatCARN), precum și proiectul de dezvoltare instituțională a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care urmărește creșterea performanțelor și a capacității de cercetare, dezvoltare și inovare interdisciplinară în domeniul bioeconomiei (Pro-USV-Biom), contract de finanțare nr. 10 PFE/2021, finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCDI) în cadrul programului Proiecte de dezvoltare instituțională. De-a lungul anilor, dr. ing. Florin Ursachi a avut oportunitatea de a participa fizic la diverse conferințe naționale și internaționale, în Polonia, Bulgaria, Cehia, Austria și Grecia, unde a interacționat cu cercetători din diferite țări și a avut ocazia de a schimba idei și opinii.

Florin Ursachi spune că pasiunea pentru domeniul alimentar o are încă din copilărie. Când părinții îl trimiteau la cumpărături, de fiecare dată verifica termenul de valabilitate al produselor alimentare și era curios să afle ce ingrediente erau trecute pe etichetă. Un alt aspect important pentru el este faptul că niciodată nu s-a sustras de la activitățile sportive și din acest motiv este foarte atent la produsele alimentare pe care le consumă, preferându-le pe cele bio, cât mai puțin procesate și de calitate. Așa cum este bine cunoscut, în prezent există o multitudine de produse alimentare care pot pune în pericol sănătatea și pot contribui la apariția sau agravarea problemelor de sănătate. De aceea, Florin Ursachi apreciază persoanele care au un stil de viață sănătos și care știu să îmbine alimentația sănătoasă și bogată în nutrienți cu un program regulat de exerciții fizice, odihnă și renunțarea la vicii.

„Pasiunea pentru domeniul alimentar o am încă din copilărie. Când părinții mă trimiteau la cumpărături, de fiecare dată verificam termenul de valabilitate al produselor alimentare și eram curios ce ingrediente sunt trecute pe etichetă.” – Florin Ursachi

Prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, dr. ing. Daniela Pauliuc, dr. biolog Liliana Luca și dr. ing. Florin Ursachi

Recent, împreună cu alți colegi, Florin Ursachi a realizat un studiu privind calitățile mierii de mană și ale mierii poliflore montane din Bucovina, comparativ cu celebra miere de Manuka, produsă în Noua Zeelandă. Sub coordonarea domnului profesor univ. dr. ing. Mircea Oroian și alături de două colege, dr. ing. Daniela Pauliuc și dr. biolog Liliana Luca, a analizat fizico-chimic probele de miere de mană și polifloră montană. În plus, a fost testată activitatea inhibitoare și bactericidă a acestora împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli). Rezultatele cercetării au arătat că un număr semnificativ de tipuri de miere au avut o activitate bactericidă mai mare decât mierea de Manuka. Astfel, proprietățile antibacteriene și fizico-chimice ale mierii din Bucovina se dovedesc a fi superioare sau cel puțin comparabile cu cele ale mierii de Manuka.

 „În opinia mea, cele mai importante calități ale unui cercetător de succes sunt curiozitatea, inventivitatea, răbdarea, meticulozitatea și gândirea critică.” – Florin Ursachi

Dr. ing. Florin Ursachi face parte în calitate de post-doctorand din proiectul PNRR – I8, intitulat „Metagenomics and Bioinformatics tools for Wastewater-based Genomic Surveillance of viral Pathogens for early prediction of public health risks” (MetBio-WGSP), care este în desfășurare, alături de cercetători din România și din străinătate. În cadrul acestui proiect sunt stabilite numeroase activități, iar Florin Ursachi este implicat în activitățile care vizează modelarea și validarea asocierii dintre caracteristicile biologice și fizico-chimice ale apelor uzate și factorii socio-demografici care influențează încărcătura virală și diversitatea.

În prezent dr. ing. Florin Ursachi se concentrează asupra activităților din cadrul proiectului MetBio-WGSP, dar și-a propus deja să cerceteze și să valorifice pe viitor anumite subproduse care rezultă din domeniul alimentar.

Dr. inf. Florin Ursachi le recomandă tinerilor să se îndrepte spre o carieră în cercetare, subliniind că aceasta reprezintă o oportunitate incredibilă de a contribui la dezvoltarea unor soluții pentru provocările globale, atât în domeniul alimentar, cât și în ceea ce privește schimbările climatice, sănătatea sau tehnologia.

„Este un domeniu în care înveți mereu ceva nou. Te confrunți cu probleme complexe și ai șansa să descoperi soluții noi și creative. Este o provocare constantă care îți dezvoltă gândirea critică și abilități de rezolvare a problemelor. Îți oferă oportunitatea de a colabora cu experți din întreaga lume. În cercetare, poți explora subiecte care te pasionează cu adevărat. În esență, dacă îți place să înveți, să explorezi continuu, ai idei noi și vrei să ai un impact semnificativ asupra a ceea ce faci, cercetarea poate fi o alegere extraordinară!” – Florin Ursachi

Dr. ing. Vasile Florin Ursachi

Dr. ing. Florin Ursachi beneficiază de sprijin în cariera de cercetător, fiind membru în grupul-țintă al proiectului „Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră”, ca parte a ERA TALENT PLATFORM, Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I10 – „Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră”, ca parte a ERA TALENT PLATFORM. În cadrul acestui proiect, la Universitatea „Ștefan cel Mare” s-a deschis în 2023 un Centru de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător – COACH-USV*, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Autori:
Lector dr. Sergiu Raiu, consilier sociolog, COACH-USV
Drd. Oana Grosu, consilier psiholog, COACH-USV

Foto: usv.ro

 

* Acest material a fost publicat cu sprijinul Proiectului cu codul 9/31.01.2023 – Crearea și dezvoltarea Centrului de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător” pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (COACH USV).

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies