fbpx
Home » Vitamina D, indispensabilă pentru sănătatea sistemului osteo-muscular

Vitamina D, indispensabilă pentru sănătatea sistemului osteo-muscular

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 2,8K vizualizari 6 minute timp estimat

Vitamina D, numită și calciferol, reprezintă un grup de vitamine liposolubile (solubile în grăsimi) având un rol foarte important în reglarea metabolismului calciului și fosforului și în menținerea sănătății sistemului osteo-muscular.

Ce tipuri de vitamina D există?

Există mai multe forme de vitamina D, dar cele mai importante pentru organismul uman sunt două: vitamina D2 (ergocalciferolul), sintetizată din ergosterol (provitamina D2) în diverse țesuturi animale și vegetale, și vitamina D3 (colecalciferolul), sintetizată de organismele umane și animale din 7-dehidrocolesterol, sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B (UVB).

Factorii care modifică cantitatea de radiații UVB ce ajung la piele modifică și producția cutanată de vitamina D. Melanina din piele absoarbe radiațiile UVB și împiedică transformarea 7-dehidrocolesterolului în vitamina D. Prin urmare, persoanele cu o pigmentare crescută a pielii au o producție cutanată scăzută de vitamina D și necesită o durată mai lungă de expunere la radiațiile UVB pentru a o produce.

Cremele de protecție solară, care absorb și radiațiile UVB, scad producția cutanată de vitamina D. Iarna, razele solare intră în atmosferă mai oblic, iar stratul de ozon absoarbe o cantitate mai mare de radiații UVB; de aceea, scade producția de vitamina D a organismului. De asemenea, la latitudini de peste 37 de grade are loc reducerea radiațiilor UVB care ajung la piele, ceea ce diminuează producția de vitamina D.

Cele mai importante acțiuni ale vitaminei D în organism

Iată care sunt acțiunile vitaminei D în organism:

 1. stimulează absorbția intestinală a calciului, a magneziului și a ionului fosfat, menținând concentrația normală de calciu și fosfat în sânge. Astfel, ajută la mineralizarea sănătoasă, creșterea și remodelarea oaselor și previne tetania hipocalcemică;
 2. modulează funcțiile neuromusculare;
 3. este cunoscută și ca hormon imunomodulator, reducând inflamația;
 4. influențează acțiunea mai multor gene care reglementează proliferarea, diferențierea și apoptoza (moartea programată) a celulelor.

Află mai multe despre importanța vitaminei C de aici: Vitamina C, esențială pentru organism

Când apare deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate apărea în următoarele situații:

 • expunerea inadecvată la lumina soarelui;
 • tulburările de absorbție intestinală (prezente în fibroza chistiă, boala celiacă, boala Crohn);
 • aportul alimentar redus de vitamina D (mai ales în dietele vegane);
 • scăderea cantității de enzime care metabolizează vitamina D (afecțiuni hepatice și renale);
 • administrarea de medicamente care modifică absorbția și producția internă de vitamina D: laxative, corticoteroizi, rifampicină, orlistat (un medicament pentru tratarea obezității), medicamente hipocolesterolemiante, antiepileptice.
 • obezitate.

La ce poate duce carența de vitamina D?

Insuficiența (carența) de vitamina D poate duce la oase subțiri, fragile sau deformate, producând rahitismul la copii, osteomalacia (demineralizarea matricei osoase) la adulți și osteoporoza la vârstnici. Deficitul de vitamina D duce, de asemenea, la slăbiciune musculară și dureri musculare. Aproximativ 40-60% dintre pacienții cu mialgii generalizate și dureri osoase au deficit de vitamina D.

Studiile clinice au observat asocierea dintre deficitul de vitamina D serică și riscul crescut de a dezvolta mai multe boli și tulburări legate de imunitate, incluzând psoriazisul diabetul zaharat de tip 1, scleroza multiplă, artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, tuberculoza, sepsisul, infecțiile respiratorii, COVID-19.

Surse naturale de vitamina D

Printre alimentele care constituie o sursă naturală de vitamina D se numără peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, ficatul de vită, gălbenușul de ou, ciupercile.

Alimentele îmbogățite cu vitamina D sunt laptele, iaurtul, unele sortimente de pâine și cereale.

O sursă importantă de vitamina D orală o reprezintă uleiul de ficat de cod, suplimentele de vitamina D în diverse concentrații, care se găsesc în farmacii. Acestea se administrează însă doar la indicația medicului.

Citește și Seleniul, un oligoelement esențial pentru organism

Recomandări

Se recomandă dozarea formei 25-hidroxivitamina D din sânge ca măsură a stării vitaminei D în organism. Pentru a menține funcțiile fiziologice ale vitaminei D este necesar un nivel seric de 25-hidroxivitamina D de cel puțin 30 ng/ml (78 nmoL/L).

Vitamina D, fiind liposolubilă, este stocată în grăsimea corporală. La persoanele obeze, o cantitate mai mare de vitamina D este stocată în grăsimi, fiind, deci, mai puțin disponibilă pentru funcțiile biologice. Prin urmare, aceste persoane au nevoie de mai multă vitamina D pentru a-i menține nivelul seric adecvat.

Dr. Maria Dragotă

Bibliografie

 1. Krati Chauhan; Mahsa Shahrokhi; Martin R. Huecker. Vitamin D. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan.
 2. Nipith Charoenngam,  Michael F Holick. Immunologic Effects of Vitamin D on Human Health and Disease. Nutrients. 2020 Jul 15;12(7):2097. doi: 10.3390/nu12072097.
 3. Tomoka Ao, Junichi Kikuta, Masaru Ishii. The Effects of Vitamin D on Immune System and Inflammatory Diseases. Biomolecules. 2021 Nov 3;11(11):1624. doi: 10.3390/biom11111624.

Sursă foto: 123rf.com

Te-ar putea interesa și articolul Dr. Gabriela Man: Ne îngrășăm pentru că mâncăm prost, nu mult!

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro