fbpx
Home » Semne care pot indica anemie

Semne care pot indica anemie

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 191 vizualizari 5 minute timp estimat

Există mai multe tipuri de anemie, dar cea mai răspândită este anemia feriprivă, cauzată de insuficiența de fier. Când dispune de prea puțin fier, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină. Drept urmare, la organe și țesuturi ajunge prea puțin oxigen, lucru care poate afecta sănătatea.

Femeile, cele mai afectate

Femeile sunt în mod special vulnerabile la anemie din cauza pierderilor de sânge lunare din timpul menstruației. De asemenea, sarcina și alăptarea predispun la anemie, căci în aceste perioade corpul are nevoie de mai mult fier. Anemia se poate instala și la vegetarieni și vegani, la persoanele care iau anumite medicamente (tratament îndelungat cu antiinflamatoare), la cele care suferă de mici hemoragii (ulcer gastric, colită, hemoroizi). Iată semnele care pot trăda o anemie.

Oboseală sau slăbiciune intensă

În ultima vreme dormi mai mult ca de obicei? Te simți slăbită și epuizată deși te odihnești bine noaptea? Treburile de zi cu zi te obosesc peste măsură, ai senzație de slăbiciune musculară? Toate acestea pot indica o carență de fier.

Citește și:  Semne care pot indica probleme cu tiroida

Dureri de cap

Când în organism există mai puțin fier decât ar trebui, creierul nu primește suficient oxigen. Drept răspuns, arterele care irigă creierul se pot dilata, ca să aducă mai mult oxigen, reacție ce poate provoca dureri de cap. Dacă durerile de cap cronice au devenit brusc parte din viața ta, ar fi bine să mergi la medic.

Infecții repetate

Dacă orice mică rană (zgârietură, tăietură etc.) se vindecă într-un timp îndelungat sau are tendința să se infecteze în ciuda faptului că ai îngrijit-o, nivelul scăzut al hemoglobinei poate fi sursa acestor neplăceri.

Respirație întretăiată

Să dai cu aspiratorul în toată casa ori să urci pe scări un etaj sunt activități pe care înainte le făceai fără prea mare efort, dar acum te lasă cu respirația întretăiată? Să obosești și să gâfâi la cel mai mic efort poate fi semn de anemie feriprivă.

Pofte neobișnuite

Un fenomen ciudat, pe care nimeni nu l-a putut explica: unele dintre persoanele care suferă de anemie au poftă să mănânce diverse substanțe necomestibile, precum gheață, pământ, vopsea, lipici, cretă, nisip… Această tulburare alimentară poartă numele de „Pica“. Așadar, dacă ai poftă de vreo „ciudățenie“, posibil să suferi de o deficiență de fier.

Dureri în piept

Când anemia e severă, în sânge există prea puțină hemoglobină și, implicit oxigen. Drept urmare, poți simți durere sau senzație de strânsoare în piept, în special la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen, dar nu are de unde să-l primească. Un asemenea simptom nu e de neglijat, căci el poate indica anemie, dar poate fi și semnul unei tulburări cardiace. Du-te la medic!

Unghii moi și casante     

Calitatea unghiilor tale spune multe despre carențele nutriționale. În timp ce unghiile sănătoase și solide reflectă o alimentație echilibrată, unghiile casante și moi pot trăda o insuficiență de fier.

Picioare neliniștite

Dacă ai momente în care simți nevoia puternică de a-ți mișca picioarele, nevoie însoțită de senzații ciudate și neplăcute în picioare, precum furnicături, înțepături, mâncărimi, ce apar în special când te odihnești (de pildă ești întinsă în pat ori stai pe scaun), este posibil ca anemia feriprivă să fie cauza.

Dacă observi mai multe din aceste simptome la tine, adresează-te medicului. Cu o simplă analiză de sânge – hemoglobina – poți afla dacă ai sau nu anemie.

Citește și:
Cifre importante pentru sănătate
Cistita: de ce apare, cum o tratezi?
Doctore, am palpitații. E grav?

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies