Vorbim de palpitații atunci când ne percepem, într-un mod neplăcut, deranjant, propriile bătăi ale inimii, pe care în mod obișnuit nu le simțim. Palpitațiile pot fi inofensive sau, dimpotrivă, pot indica existența unei boli de inimă ori de altă natură. Doar medicul poate depista cauza acestor senzații.
Cum se simt palpitațiile?
Palpitațiile se manifestă diferit de la o persoană la alta.
• Senzație că inima începe să bată cu putere.
• Senzație că inima bate prea repede. Această accelerare bruscă a frecvenței cardiace este numită tahicardie pasageră.
• Pulsații, fâlfâiri ale inimii sau bătăi neregulate (aritmie), de parcă inima ar rata ori adăuga bătăi.
• La unele persoane, palpitațiile sunt însoțite de lipsă de aer, transpirații, amețeli, senzație de teamă, agitație.
Senzațiile neplăcute pot fi resimțite în piept sau în gât și durează de obicei câteva secunde sau minute.
De ce apar?
Chiar dacă din când în când ai momente în care simți că inima îți bate cu putere, nu este cazul să intri în panică. Palpitațiile sunt frecvent întâlnite chiar și la persoanele sănătoase și sunt, în general, lipsite de gravitate.
Într-o situație care te expune unui stres intens sau emoțiilor puternice (frică, panică, furie, îngrijorare, supărare, bucurie exagerată etc.) ori când depui efort fizic, bătăile inimii se pot accelera temporar (tahicardie pasageră). Explicația? Inima încearcă să se adapteze acelei situații.
Te stresezi din orice fleac ori suferi de anxietate? Nu te mira că ai frecvent senzația că inima îți bate puternic sau neregulat.
Palpitațiile pasagere pot fi declanșate și de: oboseală, lipsa de somn, un puseu de febră, consum excesiv de substanțe excitante (cafea, tutun, energizante etc.) sau de unele medicamente (pastile de slăbit, preparate pentru astm, tuse ori răceală, antihistaminice, unele antibiotice etc.).
Activitatea inimii poate fi influențată și de fondul hormonal. Așa se explică de ce unele femei au senzația că inima le bate neregulat (extrasistole) în preajma menstruației, în timpul sarcinii, în apropierea menopauzei.
Deși pare greu de crezut, micile tulburări ocazionale de ritm cardiac pot avea legătură și cu meniul nostru. Unii dintre noi resimt palpitații după o masă copioasă, prea condimentată sau bogată în carbohidrați, zahăr ori grăsimi. Dacă se întâmplă să ai palpitații după ce mănânci anumite alimente, ar putea fi vorba, de fapt, de o sensibilitate alimentară. Ține un jurnal în care notezi tot ce mănânci, ca să poți identifica vinovații.
Când te adresezi medicului?
Deși adeseori palpitațiile sunt inofensive, uneori ele ascund o boală (de exemplu hipertiroidie, anemie) sau o maladie cardiacă mai mult sau mai puțin severă, care poate necesita îngrijire specializată. Așadar, ar fi bine să te adresezi medicului dacă:
• Palpitațiile apar frecvent, durează mult, se agravează în timp sau sunt însoțite de dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli, transpirații abundente, leșin.
• Ai diabet, o boală de inimă, hipertensiune arterială sau colesterolul mărit.
• Sunt momente în care pulsul tău ajunge la peste 100 pe minut deși nu faci efort, nu ai febră și nici stare de anxietate.
Ce va face medicul?
În primul rând te va ruga să-i descrii ce simți, cât de des și în ce situații apar palpitațiile. Te va întreba despre istoricul medical, dietă, stilul de viață și medicamentele pe care le iei. Apoi, îți va asculta inima cu stetoscopul și îți va recomanda unele analize de sânge, alături de ecocardiografie și electrocardiogramă dacă e nevoie.
În cazul în care aceste investigații nu descoperă cauza palpitațiilor, cardiologul poate decide să-ți monitorizeze activitatea cardiacă pentru 24-48 de ore cu ajutorul unui dispozitiv portabil numit Holter.
Când investigațiile arată că la originea palpitațiilor stă o boală cardiacă sau de altă natură, înainte de toate trebuie tratată această afecțiune.
Dacă se dovedește că palpitațiile nu au o cauză organică, ci sunt doar o senzație neplăcută a unor bătăi de inimă normale, deseori cel mai bun tratament este confirmarea din partea medicului că totul este în regulă.
Fără excese
În timpul unui episod de palpitații așază-te și respiră lent, adânc și regulat timp de câteva minute, ca să te liniștești. Dacă bănuiești că inima ta a luat-o la goană din cauza excesului de cafea, bea multă apă în cursul următoarei ore. Poate cauza e că ai fumat prea mult? Stai departe de țigări măcar câteva ore.
Ca să previi palpitațiile evită excitantele: alcool, cafea, tutun, ciocolată, ceai negru și verde, băuturi răcoritoare cu cofeină. Adoptă o alimentație bogată în vegetale. Porțiile generoase de potasiu și magneziu pe care ți le oferă legumele, fructele, nucile și semințele ajută la reglarea ritmului cardiac.
Palpitațiile legate de stres și anxietate pot fi ținute sub control fără medicamente. Sunt de ajutor tehnicile de relaxare, exercițiile de respirație, mișcarea, dar și orice alte activități ce reduc stresul. Nu uita nici de ceaiurile calmante din plante: tei, lavandă, lămâiță, mușețel, passiflora.
Citește și:
Contracepția de urgență: ce opțiuni ai?
Cifre importante pentru sănătate
6 poziții ale corpului pe care e bine să le eviți
Sursa foto: www.123rf.com