fbpx
Home » Ce este epilepsia și cum gestionăm o criză

Ce este epilepsia și cum gestionăm o criză

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 392 vizualizari 5 minute timp estimat

Epilepsia este o afecțiune neurologică în care activitatea neuronală poate deveni haotică, cu semnale descărcate aberant în una sau în ambele emisfere. Încă incomplet înțeleasă chiar și în prezent, epilepsia era, acum mai bine de 100 de ani, catalogată drept nebunie. Mai târziu, comunitatea medicală a început să priceapă mecanismele acestei entități și să o considere o veritabilă afecțiune neurologică, plină de provocări.

Se estimează că în lume există 50 de milioane de oameni diagnosticați cu epilepsie. Dintre aceștia, aproximativ 70% obțin un control bun al crizelor cu ajutorul medicației. Restul de 30%, din păcate, au forme refractare la orice medicament.

Știai că starea de conștiență se pierde doar atunci când sunt afectate ambele emisfere în crizele epileptice?

Epilepsia cere atenție atât din partea persoanei diagnosticate, cât și din partea anturajului, precum și a întregii comunități. O gestionare corectă a unei crize ține de educația pentru sănătate. Eu consider că fiecare dintre noi ar fi bine să știe ce are de făcut atunci când observă pe cineva care suferă un episod acut epileptic.

Să luăm un scenariu. Suntem în metrou și stăm liniștiți pe un scaun, citind. La un moment dat, vedem un bărbat care se clatină și cade de pe bancheta din fața noastră. Membrele sale încep să se agite incontrolabil, gura îi este încleștată, ochii fixați. Priveliștea aceasta ne poate speria, dar e bine să recunoaștem totul și să oferim ajutor. Când se întâmplă așa ceva, cel mai adesea este vorba de o criză majoră epileptică. Persoana e inconștientă, apar convulsiile tonicoclonice, pot apărea spume la gură, chiar pierderi de urină sau materii fecale (sfincterele nu mai sunt controlate eficient).

Spre deosebire de un stop cardiorespirator (unde nici nu apar contracții), în criza de epilepsie respirația nu este oprită și acest lucru poate fi observat ușor, ducând o ureche spre nasul victimei și observând în același timp mișcările toracelui. Ne vom asigura că nu sunt răni cauzate de cădere și sub nicio formă nu vom încerca să oprim contracțiile membrelor! Lăsăm aceste mișcări să se desfășoare natural, pentru că vor ține doar câteva minute.

Indicat este să trecem persoana în poziție laterală stânga, poziție de siguranță, pentru ca, în caz de vărsătură, să nu se înece cu propria-i vomă. Nu vom introduce degetele în gura persoanei, în ideea de a-i ține limba să nu și-o înghită! În realitate, partea cu înghițitul limbii e doar un mit. Riscăm leziuni severe la nivelul degetelor dacă apare o mușcătură puternică, involuntară. Supraveghem cu atenție persoana, ne uităm să vedem că respiră regulat, verificăm starea tegumentelor (să nu fie foarte cianotice) și așteptăm. Evoluția naturală a crizei va duce la stoparei ei. Persoana își revine, este confuză, obosită, speriată. Nu știe ce s-a întâmplat. E bine să îi oferim sprijin, apă. Dacă persoana respectivă nu știe să i se fi pus vreodată diagnosticul de epilepsie, va avea nevoie neapărat de un consult neurologic de specialitate.

În cazuri foarte rare, crizele majore pot evolua spre stop cardiovascular. Victima nu mai respiră, este inertă. Acolo vom proceda exact ca la protocolul de resuscitare cardiopulmonară, efectuând contracții toracice viguroase (la ritm de aproximativ 100 pe minut) și vom anunța imediat serviciul 112.

Epilepsia are nevoie de o relație strânsă cu medicul neurolog, de consulturi periodice la acesta, de complianță la tratament, de evitarea situațiilor stresante, de un stil de viață sănătos, de evitarea stimulilor emoționali, vizuali și auditivi puternici. De regulă, se obține un control eficient cu ajutorul medicamentelor, ținta fiind să să ajungă să existe cât mai puține crize, în cazul ideal, niciuna.

Știai că dieta ketogenică (keto) a apărut inițial nu ca o formulă pentru slăbit, ci pentru tratarea epilepsiei? În cetoză, creierul se pare că este mai protejat de activitatea neuronală aberantă.

Material realizat de dr. Vasi Rădulescu exclusiv pentru sănătatea-de-azi.ro.
Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies