fbpx
Home » Câteva lucruri despre anestezia generală

Câteva lucruri despre anestezia generală

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 159 vizualizari 4 minute timp estimat

În medicină, multe tratamente și substanțe au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate. Un exemplu este anestezia generală, în cazul căreia nu se cunoaște exact modul de acțiune al anumitor agenți asupra creierului (se crede că principală este acțiunea pe GABA, acidul gamaaminobutiric, un important neurotransmițător). În timpul anesteziei, stimulii primiți din corp sunt ignorați la nivel central. Alte substanțe induc somnul, relaxarea musculară, amnezia, pentru un confort sporit al pacientului în timpul actului operator.

Important de știut despre anestezia generală

Anestezia generală poate fi menținută de la câteva minute până la peste 10 ore, acest lucru depinzând de complexitatea operației. Medicul anestezist este tot timpul alături de pacient, monitorizând anumiți parametri și dozând substanțele administrate.

Anestezia generală este un șoc pentru organism, iar refacerea completă se face în decursul mai multor zile. Există risc de deces în timpul inducerii, menținerii sau suprimării anesteziei. De aceea, decizia de a face o intervenție cu anestezie generală trebuie atent cântărită de către specialiști. Cu tot avansul medicinei și cu toată pregătirea excelentă a medicilor, mortalitatea a ajuns la 1:100.000.

Creierul poate fi operat fără anestezie generală, pentru că nu are receptori de durere. Tegumentele și mai ales meningele sunt intens inervate, astfel că anestezia se poate concentra pe aceste sedii. Pacientul poate fi ținut treaz, fiind pus să facă anumite activități pentru a ușura, spre exemplu, excizia corectă a unei formațiuni tumorale, fără a intra în alt țesut sănătos.

Cum se realizează anestezia generală

Înainte de anestezia generală, medicii fac așa-numita preanestezie, administrându-i pacientului, de regulă, un medicament din clasa benzodiazepinelor, cu durată scurtă de acțiune (spre exemplu, midazolam). Rolul preanesteziei este de a pune pacientul într-o stare cât mai bună pentru intervenție, asigurând calm și o dispoziție pozitivă.

Substanțele administrate în anestezia generală vin pe cale intravenoasă și/sau inhalatorie. Ele au rolul de a instala starea de inconștiență, de a suprima transmiterea durerii, de a seda pacientul, de a-l face să nu-și mai amintească prin ce a trecut (amnezie indusă).

Intubarea endotraheală poate fi și ea necesară, deoarece mușchii respiratori ajung într-o stare de paralizie atunci când se administrează relaxante puternice (mai ales la operațiile pe torace sau abdomen). De aici și disconfortul resimțit la nivelul gâtului, imediat după operație, atunci când se intervine la nivelul feței, pe stomac, torace sau atunci când intervenția este de durată, aspecte care pledează pentru intubare.

Inducerea anesteziei este o etapă critică. O putem compara cu decolarea unei rachete spațiale de pe rampă. Medicul trebuie să verifice bine toate sistemele, apoi să introducă anestezicul intravenos (de exemplu propofol) sau inhalator (de exemplu sevofluran), uneori ambele. Substanța intravenoasă acționează rapid. Medicul injectează de obicei și un analgezic (abolește durerea) foarte puternic, cum ar fi derivatul opioid sintetic numit fentanyl.

Menținerea anesteziei se va face cu vapori, iar trezirea din anestezie impune diminuarea și oprirea vaporilor, respectiv utilizarea de substanțe-antidot pentru alte clase de medicamente care au fost utilizate. Pacientul va mai primi un analgezic puternic, pentru un confort sporit în regimul imediat postoperator.

Posibile reacții după anestezia generală

După trezire, pacientul se află într-o stare euforică. Mulți reacționează exagerat, spun lucruri lipsite de sens, râd necontrolat. Pe măsură ce efectul anestezicelor și analgezicelor trece, apar reacțiile adverse mai puțin plăcute.

Reacțiile adverse la anestezia generală înseamnă greațăvărsături, disconfort abdominal din cauza alterării peristaltismului (mișcările normale ale intestinelor), tendință la hipotensiune arterială și lipotimie, greutate la micțiune (urinare) din cauza afectării nervoase autonome, amețeală, cefalee, deficit mintal tranzitor, dureri de gât dacă se face intubarea. Aceste simptome pot dura câteva zile.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies