fbpx
Home » Boala celor 1000 de alergii

Boala celor 1000 de alergii

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 266 vizualizari 2 minute timp estimat

În fiecare an, pe 25 martie este Ziua națională de luptă împotriva mastocitozei, dar puțini dintre noi știu ce este mastocitoza.

Mastocitoza, o afecțiune rară

Mastocitoza este o boală cu multe fețe. Diagnosticarea corectă, din păcate, se face fie târziu, fie dificil, iar unii medici tind să ignore această posibilitate. Cum bolnavii fac frecvent atacuri de panică, concentrarea pe acest lucru duce la ignorarea altei posibilități, iar cadrele medicale trebuie să fie deosebit de atente, să nu subestimeze tabloul.

Această afecțiune rară este caracterizată prin creșterea marcată a nivelurilor de mastocite, precum și prin mutații specifice la nivelul acestor celule importante. Mastocitele mediază legături între anumite componente celulare, ele eliberând histamină. Când este prea multă histamină în organism, anumite procese se exacerbează, ducând la semne și simptome variate.

Cum se manifestă mastocitoza

Alergiile apar prin veriga mastocite – eliberare de histamină. De aceea, în mastocitoză, reacțiile alergice sunt frecvente, de la ușoare până la maxime, chiar cu șoc anafilactic.

Reacțiile alergice pot apărea la tot felul de alergeni, de la cei de mediu sau cei alimentari până la medicamente. Bolnavii cu mastocitoză trebuie să aibă prudență maximă la pastilele luate, să nu încerce ceva nou, să primească un tratament numai și numai sub supravegherea medicului.

Alte simptome ale mastocitozei includ greață, vărsături, balonări, dureri abdominale, dureri musculare, lentoare, amețeli, tahicardie și… tabloul este vast, perfid și greu de pus într-un tipar anume.

Tratarea mastocitozei

Tratamentul implică inhibarea degranulării mastocitare, incluzând antihistaminice (medicamente tipice pentru alergii), blocanți de receptori de histamină (de tip ranitidină, se dă mai ales în eroziunile mucoasei gastrice), cromoglicat de sodiu (capsule, dar există și creme pentru reacțiile pur cutanate).

Viața cu mastocitoză nu e deloc ușoară, dar respectarea unor principii relativ simple, o relație frumoasă cu medicii, o informare corectă, un tratament corespunzător reprezintă măsuri care aduc și mențin un echilibru.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies