fbpx
Home » Acizii frumuseții: ce efecte au, cum îi folosești

Acizii frumuseții: ce efecte au, cum îi folosești

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 74 vizualizari 5 minute timp estimat

Când spui „acid”, te gândești mai degrabă la o substanță chimică dăunătoare decât la un ingredient benefic frumuseții, nu-i așa? Și totuși, unii acizi sunt minunați pentru îngrijirea pielii. Dar sunt atât de mulți acizi prezenți în diverse produse cosmetice… Ce și cum folosești? Te ajutăm să alegi produsul de care ai nevoie.

Acidul salicilic – tratează acneea

Are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, este un bun exfoliant și curăță foarte bine porii, fiind de ajutor în prevenirea și tratarea acneei. Îl găsim în diverse produse destinate îngrijirii tenului acneic – seruri și loțiuni de curățare, creme. Este recomandat în special persoanelor cu ten gras.

Acidul glicolic – un fantastic antiaging

Este un tip de acid alfa-hidroxi, derivat din trestia de zahăr, înzestrat cu proprietăți antiaging. În comparație cu alți acizi, acidul glicolic are moleculele mai mici, reușind să penetreze cel mai ușor pielea. Stimulează formarea colagenului, reduce ridurile și aspectul porilor măriți, îmbunătățește aspectul pielii, îndepărtează celulele moarte ale pielii, este un excelent exfoliant, atenuează petele brune. Este de ajutor și persoanelor cu ten gras, predispus la acnee. Atenție, folosirea acidului glicolic crește sensibilitatea pielii la razele solare, deci ai grijă să folosești mereu și un fotoprotector.

Acidul azelaic – combate rozaceea

Reduce inflamația, diminuează roșeața, curăță porii, ucide bacteriile. Este prezent în multe creme destinate tratării rozaceei și acneei. De asemenea, acționează și ca exfoliant blând. Deși în general are puține efecte nedorite, la persoanele cu piele foarte sensibilă poate cauza senzație de înțepături, descuamare, înroșire.

Acidul mandelic – exfoliant pentru orice tip de piele

Este un alt acid alfa-hidroxi, derivat din migdalele amare. Ca și acidul glicolic, este un bun exfoliant și regenerant. Având o structură moleculară mai mare, nu penetrează pielea atât de profund ca acidul glicolic. De aceea, este mai puțin iritant pentru piele, fiind recomandat ca exfoliant pentru pielea sensibilă. Îmbunătățește aspectul și structura pielii, previne acneea, atenuează petele pigmentare, pistruii, ridurile.

Acidul hialuronic – campionul hidratării

Prezent în foarte multe produse cosmetice, acidul hialuronic este un excelent hidratant, păstrează elasticitatea pielii, îi sporește vitalitatea și îi conferă un aspect catifelat. Un mic truc: stropește-ți fața cu apă înainte de a aplica o cremă cu acid hialuronic, pentru a-i favoriza absorbția.

În clinicile de estetică medicală, acidul hialuronic injectabil este folosit în multe scopuri: umplerea ridurilor, atenuarea cearcănelor, augmentarea pomeților, mărirea buzelor.

Acidul ascorbic – puternic antioxidant

Acidul ascorbic este, de fapt, vitamina C. Grație proprietăților antioxidante, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii, reduce ridurile fine, stimulează producția de colagen și atenuează petele de culoare închisă de pe piele.

 

Așa ten, așa acid

Dacă știi ce problemă vrei să tratezi, e mai ușor să alegi acidul de care ai nevoie. Uite un ghid scurt:
• Pielea cu tendință spre acnee. Acizi: azelaic, salicilic, glicolic, lactic, mandelic.
• Piele matură. Acizi: glicolic, lactic, ascorbic, ferulic.
• Pigmentări. Acizi: azelaic, glicolic, lactic, linoleic, ascorbic, ferulic.

Nu combina acizii!

Nu folosi mai mulți acizi în același timp, căci pot interacționa între ei. Reține:
• Nu combina acidul salicilic cu nici un alt acid. Lasă să treacă mai mult timp între aplicări: de pildă, folosești acidul salicilic dimineața și un alt acid seara.
• Nu folosi acidul ascorbic (vitamina C) în combinație cu acidul glicolic sau lactic, căci acestea anulează efectul acidului ascorbic.

Citește și:
Cearcănele: de ce apar, cum le tratezi natural
Scapă de mătreață cu soluții naturale
Exfolierea – piele fină, cu ingrediente din cămară

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies