Cele mai bune alegeri atunci când cauți grăsimi sănătoase pentru creier sunt, de departe, cele mononesaturate și îndeosebi polinesaturate. Dintre cele polinesaturate (PUFA), Omega 3 și Omega 6 sunt adevărate binecuvântări pentru creier, iar sursele cele mai bune aici sunt reprezentate de pește (somon, hering, macrou, sardine), uleiuri (mai ales cel de măsline) sau fructe/cereale/semințe (chia, susan, in, dovleac, floarea-soarelui, avocado).
Raportul corect trebuie să fie 2:1 Omega6:Omega3, pentru că multe diete au un aport mult prea mare de Omega 6 (chiar peste 10:1), cu efecte potențate pro-inflamatorii.
Ca o regulă, orice grăsime trans sau hidrogenată va trebui evitată (verificarea etichetelor produselor va fi sfântă), iar cele saturate, de origine animală sau vegetală, vor fi consumate cu moderație (evităm pielea de pe pui, curățăm cât mai bine carnea de porc sau de vită). Chiar și uleiul de cocos, promovat acum din plin, are o pondere foarte mare de grăsimi sarurate și trebuie folosit în cantități cât mai mici.
Poți începe să consumi pește sălbatic de două-trei ori pe săptămână, dintre exemplele date. Icrele de sturion sau de somon sunt adevărate superalimente. Variantele de pește la conservă sunt convenabile și ieftine, iar majoritatea se pot consuma cu tot cu oase (aport crescut de calciu și alte minerale).
Există o teamă în populație despre conținutul de metale grele al peștelui oceanic, dar literatura de specialitate ne oferă studii suficiente despre aceste niveluri și despre siguranța lor. Peștele sălbatic, consumat de două-trei ori pe săptămână, în porții moderate, nu ridică niciun risc.
Putem suplimenta dieta cu Omega 3/6, dar, aici, prudență la cei care iau tratament pentru subțierea sângelui. Întrebați medicul ori de câte ori vreți să vă administrați vreun supliment.
Material realizat de dr. Vasi Rădulescu exclusiv pentru sănătatea-de-azi.ro.
Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.
Sursă foto: 123rf.com