fbpx
Home » Obezitatea: Cauze și riscuri pentru sănătate (partea I)

Obezitatea: Cauze și riscuri pentru sănătate (partea I)

Dr. Maria Dragotă

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 268 vizualizari 5 minute timp estimat

Știți ce greutate aveți? Când v-ați cântărit cel mai recent? Aveți mai multe kilograme decât ar fi normal?

Ce este obezitatea și care sunt cauzele ei

Obezitatea reprezintă acumularea excesivă de grăsime (țesut adipos) în organism, care afectează sănătatea prin asocierea sa cu riscul de dezvoltare a multiple afecțiuni, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia și altele.

Obezitatea e considerată o epidemie semnificativă de sănătate publică, care s-a agravat progresiv în ultimii 50 de ani. Este o boală complexă și are o etiologie multifactorială (multipli factori cauzali). În ordinea frecvenței, constituie a doua cauză de deces, după fumat, care poate fi prevenită.

Obezitatea este rezultatul dezechilibrului între aportul de energie și cheltuiala energetică zilnică a organismului. Este o boală cauzată de o multitudine de factori: genetici, culturali și sociali. Diverse studii genetice au arătat că obezitatea poate fi ereditară, fiind identificate numeroase gene legate acumularea țesutului adipos și creșterea în greutate. Alte cauze ale obezității includ reducerea activității fizice (sedentarismul), insomnia, tulburările endocrine (hipotiroidia, sindromul ovarelor polichistice, sindromul Cushing etc.), anumite medicamente (antidepresivele, beta-blocantele, medicamentele pentru tratarea diabetului zaharat, medicamentele antipsihotice, steroizii), consumul în exces de carbohidrați și de alimente bogate în zahăr, scăderea metabolismului energetic, tulburările de alimentație (bulimia).

Cum afli dacă suferi de obezitate

Instrumentul standard de screening pentru obezitate este măsurarea indicelui de masă corporală (IMC). IMC se calculează astfel: greutatea (exprimată în kilograme) împărțită la pătratul înălțimii (exprimat în metri).

În funcție de IMC, persoanele sunt clasificate astfel:
  • Subponderale: IMC < 18,5 kg/m2
  • Normoponderale: IMC =18,5-24,9 kg/m2
  • Supraponderale: IMC = 25-29,9 kg/m2
  • Obezitate gradul I: IMC 30-34,9 kg/m2
  • Obezitate gradul II: IMC = 35-39,9 kg/m2
  • Obezitate gradul III sau obezitate morbidă, extremă ori severă: IMC >40 kg/m2

În stabilirea diagnosticului de obezitate se ia în considerare și modul de distribuire a grăsimii. Obezitatea centrală (cu acumularea grăsimii în jurul abdomenului) este diagnosticată prin măsurarea circumferinței taliei. Circumferința taliei la femeile sănătoase este de maximum 80 cm, iar la bărbații sănătoși, de 94 cm. Femeile care măsoară în talie peste 88 cm, iar bărbații care depășesc 110 cm în talie suferă de obezitate. De asemenea, se poate calcula raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor; valoarea  de peste 1 la bărbați și peste 0,8 la femei este semnificativă pentru excesul de greutate.

La ce complicații poate duce obezitatea

Obezitatea poate determina o serie de complicații, dintre care cele mai importante sunt:

  1. Boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, accidentul vascular cerebral, boala varicoasă, tromboembolia venoasă.
  2. Tulburări metabolice, precum dislipidemia, diabetul zaharat de tip 2 pe fondul dezvoltării rezistenței la insulină, sindromul metabolic, deficiența de vitamina D.
  3. Afecțiuni digestive, cum sunt boala de reflux gastroesofagian, cancerul esofagian, steatoza hepatică non-alcoolică, litiaza biliară.
  4. Afecțiuni respiratorii, precum sindromul de obezitate-hipoventilație (sindromul Pickwick), sindromul de apnee în somn.
  5. Afecțiuni cutanate, cum este acantosis nigricans, manifestată prin zone de piele înnegrite și îngroșate, la pacienții cu rezistență la insulină. De asemenea, în urma întinderii excesive a pielii apar vergeturi; este crescut și riscul de infecții ale pielii și de ulcere de presiune.
  6. Dureri și afecțiuni osteo-articulare, cum ar fi osteoartrita.
  7. Boala cronică renală.
  8. Depresie, scăderea stimei de sine, izolare, stigmatizare socială (mai ales în cazul obezității morbide). Se creează un cerc vicios, în care depresia face ca pacientul să mănânce compulsiv și să acumuleze greutate în exces, iar obezitatea duce la apariția depresiei.
  9. Afecțiuni ale sistemului reproducător feminin: cicluri menstruale neregulate, disfuncție ovulatorie și infertilitate, risc crescut de avort spontan, hiperplazie și neoplazie endometrială.
  10. Disfuncție sexuală la ambele sexe.

Cum poți scădea riscul de obezitate

S-a demonstrat că scăderea în greutate scade toate aceste riscuri asociate. De aceea, toate persoanele care vor să își mențină o bună stare de sănătate ar trebui să fie preocupate de prevenirea obezității și de gestionarea greutății în limite normale. Cum? Printr-un stil de viață sănătos (alimentație sănătoasă, exerciții fizice, stare psiho-emoțională echilibrată) și prin eliminarea factorilor de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni.

Despre felul în care poate fi tratată obezitatea vom vorbi într-un articol viitor! Urmăriți-ne!

Dr. Maria Dragotă

Bibliografie

Kiran K. Panuganti, Minhthao Nguyen, Ravi K. Kshirsagar – Obesity. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan.
Xihua Lin, Hong Li – Obesity: Epidemiology, Pathophysiology, and Therapeutics. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Sep 6:12:706978. doi: 10.3389/fendo.2021.706978. eCollection 2021.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies