fbpx
Home » Cum vrea Elena Lasconi să repare sistemul de sănătate din România

Cum vrea Elena Lasconi să repare sistemul de sănătate din România

Autor: ArtPrint
0 comentariu 67 vizualizari 19 minute timp estimat

Elena Lasconi candidează la alegerile prezidențiale din acest an și a anunțat că vrea să facă o reformă reală a sistemului de sănătate. În prezent, românii nu beneficiază de asigurarea lor medicală, nu au de facto acces la servicii medicale de calitate, stau pe liste de așteptare cu lunile, deși se pompează foarte mulți bani în sistemul de sănătate de stat. În ultimele decenii, cheltuielile cu sănătatea s-au dublat, iar numărul de pacienți a scăzut. Cu bani mai mulți și pacienți mai puțini, ne-am aștepta să crească calitatea, dar nu a crescut, ci dimpotrivă.
Elena Lasconi propune un Pilon 2 al Sănătății, adică un sistem în care fiecare român să aibă dreptul să-și aleagă o altă asigurare medicală decât cea a statului român, iar pentru asta să-și poată folosi o parte din banii pe care statul îi ia, oricum, pentru sănătate.

„S-a atins plafonul“, o frază pe care prea mulți pacienți din România o aud atunci când au nevoie de serviciile medicale, deși plătesc lună de lună contribuția obligatorie la sănătate. Este inadmisibil ca românii să dea lunar 10% din salariu sau din orice venit (chirie, bonuri de masă, dividende), iar când ajung la spital să nu beneficieze de ceea ce ar trebui din taxele lor. De multe ori, preferă să meargă direct la o clinică privată și să plătească suplimentar, ca să fie tratați mai bine și mai rapid.
„Cred că românii s-au săturat să plătească către stat, lună de lună, sute sau mii de lei din salariu pentru asigurarea de sănătate, iar atunci când au nevoie de o consultație sau de o analiză să fie plimbați de la o ușă la alta ori să audă că a fost depășit plafonul și că trebuie să vină luna următoare. Există o soluție, doar că vechile partide nu vor să o pună în practică: introducerea unui Pilon 2 în Sănătate, după modelul Pilonului 2 în sistemul de pensii“, explică Elena Lasconi, președinta USR.

Concret, ce înseamnă Pilonul 2 al Sănătății?

Concret, românii ar plăti pe lună aceeași sumă ca și până acum pentru contribuția la sănătate, dar o parte din aceasta (185 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim pe economie) ar fi virată către o asigurare de sănătate pe care ar alege-o fiecare. Această asigurare medicală ar da oamenilor mai multe opțiuni atunci când au nevoie să facă analize sau să consulte un medic, atât la spitalele de stat, cât și la clinici private.
De acești bani, orice asigurător privat sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va oferi același pachet de servicii, cu excepția bolilor acoperite de programe naționale de sănătate. Toți asigurătorii privați, dar și CNAS vor putea încheia contracte cu spitale de stat sau private pentru a acoperi pachetul de servicii, iar clienții vor alege în funcție de cea mai bună ofertă. Astfel, românii nu vor mai fi umiliți de către CNAS și nu vor mai trebui să plătească de două ori serviciile medicale când au nevoie de ele. Concurența între asigurători va stimula nu numai concurență între aceștia, ci și concurența între spitale și clinici, astfel încât românii să aibă parte de cele mai bune servicii medicale.
„Acest Pilon 2 în Sănătate ar funcționa la fel cum funcționează și Pilonul 2 de pensii. Adică fiecare român care muncește ar avea libertatea să își aleagă medicul și spitalul la care să fie tratat, pentru banii cu care a contribuit la stat. În sensul că acei 185 de lei, adică jumătate din suma care se duce din salariul minim pentru sănătate să poți să o folosești pentru a-ți alege asiguratorul. Poți să alegi la fel de bine și CNAS, dar la fel de bine poți să te duci și în privat”, a explicat Elena Lasconi.
Așa cum introducerea Pilonului 2 de pensii i-a oferit fiecărui român posibilitatea să vadă câți bani a acumulat pentru pensie și ce beneficii are, la fel, Pilonul 2 de Sănătate le va permite oamenilor să compare în mod transparent serviciile medicale și să le aleagă pe cele mai bune.
Pentru decontarea analizelor, spitalele de stat vor trebui să-și îmbunătățească calitatea serviciilor dacă nu vor să fie părăsite de români în favoarea unor spitale mai bune. Sistemul în care timpul-trece-leafa-merge oricât de dezastruoasă ar fi calitatea serviciilor nu va mai funcționa. Spitalele de stat vor putea intra în contract cu asigurătorii privați ca orice alt furnizor de servicii medicale, astfel putând obține venituri suplimentare în funcție de calitatea și nivelul serviciilor medicale prestate.

Milioane de români plătesc de două ori Sănătatea

Milioane de angajați din România au deja abonamente sau asigurări de sănătate private pentru a nu depinde de stat atunci când au nevoie de servicii medicale. Acești români plătesc de două ori pentru sănătate, odată contribuția obligatorie la stat, a doua oară abonamentul sau asigurarea privată. Cei care nu au bani să susțină două sisteme de sănătate, însă, nu pot face asta în prezent. Cu Pilonul 2 al Sănătății și ei ar putea să-și ducă o parte din bani către un asigurător privat astfel încât să aibă acces la servicii medicale.
„Actualul pachet de bază este doar pe hârtie. În realitate, românii trebuie să plătească de două ori același serviciu medical, dacă se întâmplă să aibă nevoie de el. Lucrul acesta este o încălcare flagrantă a contractului de asigurare, dar în actualul sistem monopol de stat nu putem trage la răspundere CNAS prin alegerea altui asigurator. Așa că CNAS-ului nu-i pasă dacă își îndeplinește sau nu obligațiile. În teorie poate fi dat în judecată, dar la cum funcționează sistemul de justiție, procesul poate dura câțiva ani, la finalul cărora puteți câștiga sau nu, iar asta oricum după mult efort, timp și bani cheltuiți. Soluția simplă este să putem să ne mutăm la alt asigurator mai bun aflat în concurență cu CNAS și alții“, spune Elena Lasconi.

Proiectul este deja depus în Parlament

Parlamentarii USR au depus încă din februarie 2024 un proiect legislativ pentru ca românilor să le fie recunoscut dreptul de a decide cum și unde să se ducă banii pe care ei îi plătesc pentru sănătate.
Ne uităm la spitalele din țări precum Franța, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, și ne întrebăm de ce nu pot fi la fel și în România. Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit. Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate eșuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate. Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege și să fie tratat cu respect“, declară deputata USR Cristina Prună.
În cifre și hârtii, Sănătatea este a doua cea mai mare cheltuială a statului român după asistența socială (unde sunt incluse și pensiile), iar cheltuielile per pacient au explodat în ultimii ani fără ca serviciile să se îmbunătățească proporțional.
„Până nu va exista un Pilon 2 al Sănătății nu vom avea un sistem de sănătate de calitate. În actualul sistem nimeni
nu este responsabil de nimic. Dacă un doctor nu-și face treaba, nu e dat afară. Dacă un spital omoară oameni, nu se închide, nu se schimbă conducerea. Se schimbă conducerea când se schimbă partidele de la conducere. Adică pleacă unii politruci și vin alți politruci. Românii sunt forțați, în marea lor majoritate, să sufere în spitale de stat și într-un sistem bolnav. Singurii care au interes să existe actualul sistem sunt politicienii care au putere și acces la bani în monopolul de stat“, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui.

Prevenția costă mai puțin decât tratamentul

Unul din două decese în România este evitabil. Dar dacă oamenii nu merg la analize, nu pot descoperi din timp anumite probleme de sănătate.
„Asigurarea privată de sănătate prin Pilonul 2 al Sănătății ar permite tuturor românilor să facă analize la timp. Astfel, multe boli ar putea fi depistate mai repede, tratate mai eficient, chiar prevenite în totalitate, fără să mai ducă la decese premature sau dizabilitate. Prea multe cancere sunt depistate în stadii avansate, atunci când e prea târziu. Avem printre cele mai mici rate de supraviețuire cu cancer din UE. Acest sistemul va duce la dezvoltarea de programe de screening și depistare precoce oncologică cu acces facil și echitabil – cancer de sân, cancer de col uterin și cancer de colon, pulmonar și prostată. Mai mult, vom înjumătăți perioada de timp care trece între aprobarea terapiilor oncologice noi de către Agenția Europeană a Medicamentului și disponibilitatea lor în România. Astăzi, durează 828 de zile aprobarea unor terapii noi în România. Este prea mult!“, povestește Elena Lasconi.
În viziunea Elenei Lasconi, sistemul de sănătate trebuie să se bazeze pe programe de prevenție și depistare precoce
pentru toți cei care au nevoie, dar mai ales pentru viitoarele mămici. De multe ori, gravidele din România trebuie „să se descurce“. Deși legea garantează accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, în practică, multe femei sunt refuzate când merg la analize, pe motiv că „s-a terminat plafonul“. Elena Lasconi vrea ca femeile însărcinate sau lăuze să fie incluse în Programul Monitor, din care fac parte pacienții cu cancer, diabet, boli neurologice grave, și să poată face analize în maximum 5 zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depășit în clinica sau spitalul la care merg.
„România este, din păcate, pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea maternă și mortalitatea infantilă, tocmai pentru că o mare parte dintre gravide ajung în atenția medicilor chiar la momentul nașterii. Nu vreau să mai pierdem niciun bebeluș și nicio mamă“, afirmă Elena Lasconi.

Elena Lasconi: Un moment care i-a marcat viața

Puțină lume știe ca Elena Lasconi a fost la un pas de moarte. Vreme de o lună și jumătate, a fost imobilizată la pat, iar medicii nu reușeau să îi pună un diagnostic. În acele momente grele, Neti Sandu a stat la spital alături de Elena și a avut grijă de ea.

„E o experiență cumplită să fii legumă. Am fost internată o lună și jumătate la Spitalul Municipal și mă uitam la linoleumul albastru din salon și îmi imaginam că o să fiu acasă și o să văd gresia mea bej de acasă. Apoi am mai stat încă vreo lună și jumătate acasă în concediu medical, dar nu mi-am pierdut speranța nicio clipă. Au fost momente grele în care și rugăciunea m-a ajutat. Le mulțumesc medicilor fără ajutorul cărora nu aș fi azi aici“, povestește Elena Lasconi.

„Nu pot să uit că, după ce am ieșit din spital, am fost trimisă în privat la analize și la investigații imagistice (RMN). Mi s-a comunicat că nu mai sunt fonduri de la Casa de Asigurări, deși eram la începutul lunii. Am plătit. Când omul este bolnav, nu se mai uită la bani, dar nu trebuie să mai acceptăm asta. Plătim lunar asigurarea de sănătate și este dreptul nostru să beneficiem de servicii medicale gratuite din taxele noastre“, spune Elena Lasconi.

Elena Lasconi, investiții record în Sănătate la Câmpulung

Știați că în Câmpulung sunt primele două spitale din țară cu instalație nouă pentru siguranța pacienților? Acesta este rezultatul investițiilor din fonduri europene și naționale făcute de Elena Lasconi ca primar în primul mandat de primar. Peste 85 de milioane de lei – cea mai mare sumă investită în Sănătate din istoria Câmpulungului – au ajuns în proiecte de reabilitare a clădirilor, schimbarea instalațiilor electrice, dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație.
Spitalul din Câmpulung are un laborator de analize la standarde europene și o secție nouă de sterilizare făcută pe fonduri europene. Cu ajutorul asociațiilor civice și din donații de la cetățeni, Elena Lasconi a reabilitat și modernizat secțiile de neonatologie și pediatrie de la Spitalul Municipal Câmpulung. Din 2022, bolnavii de cancer beneficiază de tratament în condiții civilizate la standarde europene din Spitalul Municipal Câmpulung, secția de oncologie a fost renovată total.
„Când am preluat mandatul de primar, am găsit contracte fără finanțare, iar în curtea spitalului municipal un munte de moloz, o clădire demolată. Faptul că am reușit să găsesc resursele necesare pentru a duce la bun sfârșit proiectele de renovare nu se datorează unei singure persoane, ci unei întregi echipe. Am fost de multe ori pe șantier să urmăresc cum se desfășoară lucrările, acum avem o clădire la standarde internaționale. La final nu am tăiat panglici, așa cum fac majoritatea politicienilor și primarilor, pentru că mi se pare normal ca bolnavii și familiile lor să beneficieze de un spațiu curat, verde, prietenos“, povestește Elena Lasconi.

Sumă record în PNRR pentru Sănătate

USR a inclus o sumă record de 1,7 miliarde de euro în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea de spitale. 25 de spitale puteau să fie construite de la zero sau terminate cu bani europeni.
Din păcate, o parte din bani au fost pierduți pentru că ministerul Sănătății nu s-a grăbit să finalizeze proiectele și era imposibil ca spitalele să mai fie gata până în 2026, termenul limită pentru toate proiectele cu bani din PNRR. Tot în PNRR au fost alocați bani pentru 3000 de cabinete pentru medicii de familie. Avem sute de localități în România fără niciun fel de acces la medicina primară, vârsta medie a medicului de familie fiind de 57 de ani. Elena Lasconi propune în programul ei introducerea unui bonus pentru medicii de familie care decid să-și deschidă cabinet în satele izolate, iar plata per pacient să fie majorată cu 100% față de pacienții din oraș, pentru a motiva medicii să ajungă și la acești pacienți din rural. De asemenea, Lasconi propune debirocratizarea procedurilor administrative pe care medicii de familie sunt acum obligați să le facă. Medicii au ajuns să aloce mai mult timp pentru hârtii decât pentru pacienți.

Program național pentru sănătatea dentară

Mulți români au probleme cu sănătatea dentară, dar nu merg la stomatolog din lipsă de bani sau din lipsă de educație. Statisticile arată că doar 2 din 10 români merg anual la stomatolog. Amânarea vizitelor la stomatolog contribuie la agravarea problemelor dentare, ducând la complicații severe, inclusiv pierderea dinților la vârste relativ tinere.
O altă problemă sunt costurile de tratament. Accesul la servicii decontate din asigurări de sănătate este limitat, doar o treime dintre asigurați beneficiind de astfel de servicii. De asemenea, educația privind igiena dentară este insuficientă, ceea ce agravează problemele existente.
Elena Lasconi vrea să implementeze un program național pentru sănătatea dentară, care va asigura controale stomatologice gratuite pentru copii și campanii de educație privind igiena orală, dar și proteze dentare accesibile pentru vârstnici oferind acces la servicii stomatologice de bază la costuri accesibile și extinzând serviciile în zonele defavorizate.
În programul de guvernare, USR anunță că va extinde accesul la servicii stomatologice decontate prin creșterea plafonului de decontare și simplificarea procedurilor pentru atragerea cabinetelor stomatologice în sistemul de asigurări.

Articol advertorial apărut în revista #Sănătatea de Azi – Octombrie 2024, ediție în care Elena Lasconi a apărut și pe copertă.

Găsiți revista #Sănătatea de Azi – Octombrie 2024 în magazinele de presă sau pe site-ul publisol.ro, unde o puteți comanda în ediție digitală sau în ediție print. De asemenea, puteți comanda și ediții mai vechi ale revistei noastre.

Sursă foto: PR, Arhivă personală   

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies