fbpx
Home » Cancerul: mituri, sfaturi, tratamente inovatoare

Cancerul: mituri, sfaturi, tratamente inovatoare

Autor: ArtPrint
0 comentariu 11 vizualizari 12 minute timp estimat

De la vopseaua de păr și telefonul mobil la sticlele de plastic și pudra de talc, internetul este plin de mituri despre cauzele cancerului. Ce este adevărat și ce nu?

Aproximativ o treime din decesele provocate de cancer sunt cauzate de factori de risc dovediți: fumatul, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, suprasolicitarea, consumul exagerat de alcool sau expunerea la soare fără protecție. Însă internetul este plin de multe alte cauze mai mult sau mai puțin confirmate. Unele rămân doar mituri, iar altele, chiar dacă nu sunt explicate de știință, se situează în zona de risc și e bine să limităm pe cât posibil acțiunea lor. Să nu uităm că, descoperit din vreme, cancerul poate fi învins, iar tratamentele sunt din ce în ce mai inteligente și mai țintite.

Telefonul mobil

Încă se fac studii care să dovedească apariția tumorilor cerebrale de folosirea telefoanelor, dar până în prezent nu s-a stabilit o cauză directă. Totuși, e bine să avem convorbiri cât mai scurte și să folosim căști pentru a reduce orice risc posibil.

Friptura la grătar

Prepararea cărnii la temperaturi ridicate duce la formarea unor substanțe (pe suprafețele carbonizate) care pot crește riscul de apariție a cancerului. Asta arată studiile făcute pe animale, însă noi nu putem consuma cantități atât de mari ca să ne punem în pericol, chiar dacă mâncăm grătar de trei ori pe zi, spun cercetătorii. Totuși, e bine să evităm arsura cărnii și să îndepărtăm părțile carbonizate.

Alimentația

Nutriția este importantă și un anumit mod de viață favorizează o viață sănătoasă și scade riscul de apariție a cancerului, dar cauzele genetice prevalează, spun medicii. „Ultimul studiu privind alimentația bio arată ea scade riscul de cancer, dar în același timp trebuie să fim conștienți că alimentele nu pot provoca sau vindeca un cancer, această afecțiune fiind genetică. Și mai mult, odată ce a apărut boala, mulți cred că, adoptând o alimentație sănătoasă, vor ajuta procesul de vindecare, dar această schimbare majoră este percepută de organism ca un stres și poate face mai mult rău“, spune prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie generală și medic primar oncologie medicală.

Sutienele cu balene sau prea strâmte

Există teorii care spun că frecarea sau presiunea sânilor poate duce la apariția cancerului. E adevărat că balenele împiedică circulația limfatică în partea inferioară a sânului și sârmele pot răni pielea, dar nu există nicio dovadă pot crește riscul de cancer.

WiFi

Deși mulți leagă wifi de cancer, aceste unde radio sunt foarte scăzute. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului include wifi-ul în categoria posibil carcionogen, alături de tâmplărie și murături. Au fost făcute multe studii și nu s-a găsit nicio dovadă radioactivitatea cu frecvență scăzută este legată de apariția cancerelor.

Vopseaua de păr

Deși vopseaua era privită cu suspiciune, totuși ultimele studii spun că vopselele moderne sunt mult mai sigure și, prin urmare, este puțin probabil să fie implicate în creșterea riscului de cancer, chiar dacă ne colorăm părul ani de zile.

Vaccin împotriva cancerului

Deși pare ceva desprins din filmele SF, cercetătorii Roche dezvoltă vaccinuri împotriva cancerului. Anumite celule sunt recoltate din organism sau sunt create în laborator, apoi sunt modificate astfel încât să stimuleze sistemul imunitar. Ulterior, ele sunt injectate în organism pentru a stimula sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Să nu uităm că deja avem două vaccinuri care pot preveni câteva tipuri de cancer: vaccinul împotriva hepatitei B, care contribuie la prevenirea cancerului hepatic, și vaccinurile împotriva HPV, care pot preveni cancerul cervical și anogenital.

Știai? Cel puţin o dată pe zi, sistemul nostru imunitar distruge o celulă care ar fi devenit celulă canceroasă dacă ar fi trăit?

Atenție la Dr. Google!

Mulți se uită pe internet și pun în opoziție informațiile de acolo cu ce spune medicul. „Dr. Google nu a terminat Medicina și nu are practică oncologică. Întotdeauna e bine să avem și o a doua opinie, dacă exită suspiciuni. Vestea bună este că azi tratamentele nu mai urmează un protocol standard neapărat, ci pot fi personalizate și astfel devin eficiente“, este de părere prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie generală și medic primar oncologie medicală.

Program de reconstrucție mamară

În țara noastră, a fost implementat un program de reconstrucții mamare decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul în care o femeie are nevoie de o operație de mastectomie, ea beneficiază de reconstrucție mamară în aceeași operație sau la distanță, în funcție de indicațiile medicale.

Operația este salvatoare?

Deși mulți se feresc de chimioterapie pentru că o consideră dăunătoare corpului, dar și din cauza simptomelor neplăcute, medicii cred că, în cazul cancerelor mai puțin avansate, ea este cea care permite salvarea vieții, dar ajută și actul chirurgical, respectiv în timpul operației să se îndepărteze cât mai puțin din organul afectat. Acest lucru este benefic din punctul de vedere al timpului de supraviețuire, dar și estetic uneori.

Analize gratuite pentru sân

Numărul cazurilor de cancer mamar crește an de an în țara noastră și viitorul este sumbru. Se estimează în anii următori numărul de cazuri noi pe an va depăși 10.000. Diagnosticat din timp, el poate fi tratat, iar analizele pot deveni salvatoare. Deși nu există un program național de screening pentru cancerul de sân, ecografia mamară și mamografia pot fi făcute gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Medicii recomandă o ecografie o dată pe an până la 40 de ani și o mamografie după această vârstă.

Soluție inovatoare – Imunoterapie oncologică

Cercetătorii Roche ne aduc vești bune în ceea ce privește tratamentul cancerului: imunoterapia. Asta nu înseamnă tratamentele clasice nu mai sunt de actualitate, ci doar că medicina a făcut un pas important. Imunoterapiile oncologice folosesc sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Fie anticorpi dezvoltați în laborator sunt administrați pentru a face mai vizibile celulele canceroase și apoi sistemul imunitar să le depisteze și să le distrugă, fie se stimulează sistemul imunitar pentru a ataca celulele maligne sau se stimulează întregul sistem imunitar, dar nu țintește în mod specific tumoarea, însă celulele imune sunt într-un număr mai mare și devin mai eficiente în găsirea și distrugerea celulelor canceroase.

Din păcate, e nevoie de timp, pentru că tumorile nu se reduc imediat, efectul fiind mai lent decât în cazul terapiilor clasice (radioterapie sau chimioterapie). Nici nu sunt potrivite pentru toată lumea, fiindcă nu toți reacționăm la fel. Deocamdată, sunt recomandate numai în câteva forme de cancer: melanom, pulmonar, de vezică urinară, renal și limfom Hodgkin. Unii pacienți pot resimți câteva efecte secundare, deoarece sistemul imunitar este stimulat în exces: erupții cutanate, simptome de gripă, oboseală, febră, afecțiuni gastrointestinale, tiroidiene sau pulmonare. Unele sunt ușoare și trec repede, altele pot deveni grave – din acest motiv trebuie ținut cont de starea generală a pacientului înainte de administrarea acestui nou tratament.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies