fbpx
Home » Rujeola: De la prevenție la simptome și la tratament

Rujeola: De la prevenție la simptome și la tratament

Autor: ArtPrint
0 comentariu 18 vizualizari 7 minute timp estimat
În ultimii ani, rujeola (pojarul) a redevenit o boală tot mai frecventă, inclusiv din cauza numărului mare de copii care rămân nevaccinaţi.

Un risc major de complicaţii au copiii mai mici de un an, care până la această vârstă nu pot fi imunizaţi. Boala este gravă atât în faza acută, atunci când evoluează cu febră mare şi persistentă, erupţie cutanată (pete roz mari, cu extensie pe întreg corpul), cât şi prin posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie, etc.) sau tardivă, cu o formă de encefalită, care are evoluţie lentă.

Ce este rujeola?

Rujeola (cori sau pojarul, cum este cunoscut în mod uzual) este o boală eruptivă extrem de contagioasă, provocată de virusul rujeolic şi care apare, de cele mai multe ori, în timpul primilor ani de viaţă. Punctul maxim al incidenţei cazurilor de rujeola se înregistrează primăvara, dar poate apărea și toamna. Modalitatea de transmitere a bolii este aerogenă, atunci când bolnavul purtător de virus tuşeşte sau strănută. Dacă piciul tău a contractat boala, el va rămâne contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate.

Primele simptome

Rujeola debutează cu febră (39-40 grade Celsius), tuse, strănut, ochi roşii şi lăcrimoşi, lipsa poftei de mâncare şi tonus slăbit. Practic, ai putea crede că micuţul tău a căpătat o răceală banală, însă, la câteva zile după contaminare, apare şi pruritul, pe obraji, în dreptul molarilor, sub forma unor mici puncte albe asemănătoare grăunţelor de griş. Apoi se extind pe trunchi şi membre.

Pentru a fi sigură că puştiul are pojar, nu altceva, trebuie să vezi dacă în a doua zi după contaminare (în perioada de indispoziţie febrilă), se manifestă aşa-zisul semn Koplik. Acesta este reprezentat de nişte bubiţe albe, cu aspect de griş sau stropi de var, situate în gură, pe o zonă de un roşu mai pronunţat, cu un diametru de câţiva milimetri. Se examinează cu atenţie mucoasa jugală, în dreptul ultimilor molari sau faţa internă a obrajilor.

Deşi pojarul debutează asemănător gripei, fiecare copil se poate manifesta diferit, prezentând una, două sau chiar toate simptomele de mai sus. Tipic pentru rujeolă, pe lângă alăturarea febrei, erupţiei şi „grişului albicios” din cavitatea bucală, mai intervine şi faptul că ochii copilului se înroşesc, lăcrimează, apare strănutul, nasul curge, dând feţei un aspect general de „faţă plânsă”.

După încă 3-4 zile, mai întâi după urechi, apoi brusc pe faţă, pe urmă pe gât, torace, abdomen şi în final pe membre, apare erupţia. Aspectul acesteia este de pete roşii, catifelate, ieşite uşor în relief, care lasă între ele zone de piele sănătoasă. După încă 2-3 zile începe convalescenţa şi febra scade. În locul bubiţelor rămân pete cafenii şi o uşoară descuamaţie a pielii cu aspect de tărâţe, care cedează într-o săptămână.

Micuţul tău este foarte contagios pe toată perioada bolii, motiv pentru care este obligatoriu să-l izolezi, în special de femeile însărcinate, deosebit de vulnerabile la acest gen de infecţie virală. Deşi nepericuloasă, în sine, pentru copilul mic, rujeola poate provoca la femeile gravide întreruperea sarcinii sau, mai dramatic, malformaţii congenitale fătului.
Rujeola este  extrem de contagioasă, mai ales cu 4-5 zile înainte şi 6 zile după apariţia erupţiei. Perioada de incubaţie: 8-12 zile.

Ce măsuri să iei?

În primul rând, micuţul trebuie ţinut şi îngrijit la domiciliu, sub supravegherea medicului, timp de 10-14 zile din momentul erupţiei cutanate. Mai mult, el nu are voie să interacţioneze cu membrii familiei sau alte persoane nevaccinate împotriva rujeolei. Nu-i va fi foarte foame, aşa că nu insista să mănânce tot, dar asigură-te că bea suficiente lichide, pentru că în timpul febrei ridicate poate apărea deshidratarea. Lasă aerul să pătrundă în încăperea unde cel mic se luptă cu boala şi nu o supraîncălzi. Dacă i-au fost afectaţi şi ochii, lumina puternică îl va deranja, aşa că foloseşte becuri slabe seara şi trage draperiile în zilele cu soare puternic.
Nu uita că trebuie administrate medicamente antitermice pentru scăderea febrei. Urmăreşte evoluţia bolii (verifică temperatura copilului, observă intensificarea simptomelor etc.) şi, dacă apar complicaţii, prezintă-te la medic.

Când să-ţi faci griji

Ei bine, complicaţiile apar rar şi, de obicei, la persoanele adulte nevaccinate. Aşadar, dacă piciul tău vine de la grădiniţă cu pojar, este foarte posibil ca tu să fii victimă colaterală. Complicaţiile se datorează unor suprainfecţii bacteriene şi pot duce chiar la pneumonie. Se poate ajunge şi la encefalită, însă cazurile sunt de 1 la 1000 -2000, de obicei la 2-3 săptămâni după erupţia cutanată şi se manifestă prin febră, cefalee sau chiar comă.
În fine, dacă eşti gravidă, stai cât mai departe de bolnavul contaminat cu virusul rujeolic. În primul trimestru de sarcină pojarul poate conduce la avort spontan, naştere prematură şi este un risc de malformaţie fetală.

Cum să previi

Chiar dacă dezbaterile controversate din jurul altor vaccinuri – cel mai adesea cel sezonier antigripal – te-au pus pe gânduri, în cazul pojarului nu este de glumit: soluţia optimă rămâne vaccinarea antirujeolică. Poţi întări efectul benefic prin administrarea rapelurilor, care pot fi asociate cu cel antirubeolic şi cel antioreion.Vaccinul ROR este un vaccin trivalent, pentru prevenirea apariţiei rubeolei, oreionului şi rujeolei. Acesta se administrează gratuit, copiilor cu vârste între 12-15 luni, pentru ca apoi să urmeze un rapel, de obicei la vârsta de șapte ani. Deși conţine virusuri vii, acestea sunt prea slabe pentru a produce rujeolă, oreion sau rubeolă la persoane sănătoase.

Ține minte! Orice vaccin se administrează doar dacă copilul este perfect sănătos. Dacă există suspiciune de boală, se amână inocularea. Imunizarea se face conform graficului național și se respectă perioadele de rapel.

 

Găsești mai multe sfaturi pentru sănătate în revista #Sănătatea de Azi!
Ediția Aprilie 2025 este acum în toate magazinele de presă din țară!
Poți procura revista noastră și online, de pe site-ul publisol.ro, în ediție digitală sau ediție tipărită.

 

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies