Activitatea fizică include orice formă de mișcare în care contracția mușchilor scheletici duce la creșterea consumului de energie. Parametrii prin care ea poate fi măsurată sunt frecvența, durata, intensitatea și amploarea săptămânală. S-a dovedit că anumite forme de activitate fizică îmbunătățesc și mențin sănătatea.
Majoritatea ghidurilor internaționale recomandă obiectivul de 150 de minute/săptămână de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă. Desigur, ea trebuie adaptată la nivelul capacității individuale de performanță, nivelul de activitate, vârsta și afecțiunile fiecărei persoane.
Un program complet și corect alcătuit ar trebui să conțină 4 componente de exerciții fizice:
- cardiovasculare (cardio, aerobice), precum mersul pe jos, joggingul, înotul, mersul cu biciclite, dansul;
- pentru forță (rezistență) – cu greutăți, mingi speciale, benzi elastice, exerciții de pilates sau gimnastică;
- pentru mobilitate – stretching;
- pentru echilibru și agilitate – statul într-un picior și pe vârfuri, mersul pe vârfuri și pe călcâie, exerciții cu mingea, executarea unor mișcări cu ochii închiși.
Exercițiile fizice aerobice întăresc musculatura respiratorie și cresc capacitatea pulmonară, aducând beneficii semnificative în prevenirea bolilor respiratorii și îmbunătățirea calității respirației. De asemenea, întăresc inima și vasele de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare; sporirea circulației sangvine contribuie la oxigenarea mai eficientă a organismului.
Exercițiile fizice de rezistență contribuie la creșterea masei musculare și la fortificarea oaselor, astfel având un rol important în prevenirea osteoporozei și în menținerea sistemului osteo-muscular puternic, condiții esențiale pentru mobilitatea optimă pe termen lung.
Exercițiile fizice de întindere și flexibilitate păstrează articulațiile mobile și flexibile, reducând riscul de leziuni și îmbunătățind postura.
Activitatea fizică regulată contribuie la arderea caloriilor și menținerea greutății în limite normale. Prin accelerarea metabolismului, exercițiile fizice ajută la prevenirea și gestionarea obezității, reducând astfel riscul unor afecțiuni asociate, cum sunt diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială.
Studiile clinice au dovedit că adoptarea unui stil de viață activ este asociată cu un risc redus de apariție a bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, diferite tipuri de cancer (pulmonar, mamar, colonic) și bolile neurodegenerative.
Exercițiile fizice eliberează endorfinele, care îmbunătățesc starea de spirit și reduc nivelul de stres și anxietate. De asemenea, stimulează funcțiile cognitive, îmbunătățind concentrarea, memoria și capacitatea de luare a deciziilor.
Activitatea fizică regulată ajută la reglarea ciclului veghe-somn și la obținerea unui somn mai odihnitor, mai profund.
Așadar, beneficiile exercițiilor fizice sunt multiple și variate, atât pe plan fizic, cât și psiho-emoțional, întărind premisele menținerii stării de bine și a calității vieții până la o vârstă înaintată.
Dr. Maria Dragotă
Bibliografie
Hans-Christian Miko, Nadine Zillmann, Susanne Ring-Dimitriou, Thomas Ernst Dorner, Sylvia Titze, Robert Bauer. [Effects of Physical Activity on Health][Article in German] Gesundheitswesen. 2020 Sep;82(S 03):S184-S195. doi: 10.1055/a-1217-0549. Epub 2020 Sep 22.
Gregory N Ruegsegger, Frank W Booth. Health Benefits of Exercise. Cold Spring Harb Perspect Med. 2018 Jul 2;8(7):a029694. doi: 10.1101/cshperspect.a029694
Darren E R Warburton, Shannon S D Bredin. Health benefits of physical activity: a systematic review of current systematic reviews. Curr Opin Cardiol. 2017 Sep;32(5):541-556. doi: 10.1097/HCO.0000000000000437.
Sursă foto: www.123rf.com