fbpx
Home » Sistem nervos simpatic vs. sistem nervos parasimpatic

Sistem nervos simpatic vs. sistem nervos parasimpatic

Ce știi despre ele?

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 271 vizualizari 2 minute timp estimat

Există două sisteme nervoase periferice care controlează, în mare parte, funcționarea tuturor organelor noastre. Unul se numește simpatic, iar celălalt se numește parasimpatic.

Sistemul nervos simpatic emerge din coloana vertebrală (măduva spinării) și se distribuie organelor. Sistemul nervos parasimpatic este asigurat de nervul vag (nervul X cranian), care coboară din creier și inervează organele până la nivelul intestinelor. Astfel, inervația organelor este dublă, atât simpatică, cât și parasimpatică.

Simpaticul este sistemul nervos de luptă (fight or flight), în timp ce parasimpaticul este responsabil de hrănire și de reproducere, de odihnă, de relaxare. La nivelul inimii, de exemplu, simpaticul va determina creșterea tensiunii arteriale și tahicardie (frecvență mărită, de peste 90 bătăi pe minut), pe când parasimpaticul va scădea tensiunea arterială și frecvența bătăilor inimii.

Ambele sisteme sunt în echilibru, lucrează non-stop pentru a menține homeostazia, intervin la nevoie (în caz de pericol, simpaticul se activează, crește tensiunea, crește eliberarea de adrenalină) și ne guvernează mare parte din viață.

În caz de tulburări anxiodepresive sau după evenimente traumatice, pot apărea dezechilibre între sistemele nervoase parasimpatic și simpatic. De exemplu, în cazul unui veteran de război cu sindrom de șoc posttraumatic, orice trigger (de pildă, un zgomot de împușcătură care se aude din televizor) poate declanșa un răspuns disproporționat în corp, fără să existe un pericol real (se activează amigdala, cu răspuns simpatic, creștere de adrenalină, mecanism fight or flight) – apar palpitații, frică, tensiune în corp. Aici, simpaticul domină parasimpaticul și este nevoie de intervenții diverse: medicație, psihoterapie, acțiuni cu efect vagal (respirație, meditație).

La fel, în anxietate, când nu există un pericol real, simpaticul declanșează o pleiadă de simptome, care nu fac decât de întrețină un cerc vicios. Echilibrul între simpatic și parasimpatic este crucial pentru sănătatea noastră.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies