Turmericul (Curcuma longa) este o plantă înrudită cu ghimbirul, originară din India și Asia de Sud-Est. Rizomii săi sunt transformați în pulbere, care este utilizată la condimentarea mâncărurilor. Sunt binecunoscute amestecurile de diverse condimente numite generic curry, în care turmericul este „vedeta”.
Principala substanță activă din turmeric este curcumina, un pigment polifenolic galben. Proprietățile sale benefice pentru sănătate sunt cunoscute de secole și au dus la utilizarea turmericului în diverse preparate din medicina ayurvedică și din medicina tradițională chineză. Cele mai multe dintre efectele medicinale ale curcuminei sunt atribuite acțiunilor antiinflamatorie, antialgică (antidurere) și antioxidantă.
În ultimele decenii, acțiunile biologice ale curcuminei au fost studiate pe larg. Curcumina prezintă un real potențial terapeutic (încă insuficient studiat și fructificat, spun cercetătorii), mai ales în bolile cardiovasculare, neurodegenerative, cerebrovasculare.
Consumul izolat de curcumină nu produce niciun beneficiu pentru sănătate, datorită absorbției slabe, metabolizării rapide și eliminării rapide a substanței. S-a constatat că piperina, principala componentă activă din piperul negru, atunci când este combinată cu curcumina, îi crește acesteia biodisponibilitatea cu 2000%.
Dintre proprietățile și acțiunile curcuminei putem aminti:
- are proprietăți antioxidante, neutralizând radicalii liberi, care sunt responsabili de procesele de îmbătrânire și distrugere celulară; astfel, poate întârzia îmbătrânirea organismului;
- stimulează sinteza de factor neurotrofic cerebral, o proteină cu rol în procesele de memorare și învățare; poate ajuta la susținerea funcțiilor cerebrale și la prevenirea apariției bolii Alzheimer;
- contribuie la distrugerea celulelor maligne, reduce neoangiogeneza (formarea de noi vase de sânge în tumoare) și riscul de metastazare a cancerului; are un rol în prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Curcumina (sub formă de suplimente alimentare, preparate fitoterapeutice standardizate, autorizate) poate fi utilizată ca terapie suplimentară, adjuvantă, în tulburări inflamatorii precum artrita, boala inflamatorie intestinală, psoriazisul, dermatita, osteoartrita, dar și îndiferite tipuri de durere, incluzând durerea neuropată.
Totuși, sunt necesare mai multe studii clinice de înaltă calitate pentru a stabili sigur eficacitatea clinică a turmericului.
Consumul excesiv de curcumină (peste 6 grame pe zi) poate avea efecte adverse asupra rinichilor, inimii, ficatului, sângelui și sistemului imunitar. Turmericul este interzis în sarcină.
Așadar, curcumina este utilizată nu doar în industria alimentară (condiment, colorant), ci și în susținerea sănătății și în prevenirea bolilor, pe baza efectelor sale antioxidante, antiinflamatorii, neuroprotectoare, anticancerigene, cardioprotectoare.
Dr. Maria Dragotă
Bibliografie
- Javad Sharifi-Rad, Youssef El Rayess, Alain Abi Rizk, Carmen Sadaka, Raviella Zgheib, Wissam Zam, Simona Sestito, Simona Rapposelli, Katarzyna Neffe-Skocińska, Dorota Zielińska, Bahare Salehi, William N Setzer, Noura S Dosoky, Yasaman Taheri, Marc El Beyrouthy, Miquel Martorell, Elise Adrian Ostrander, Hafiz Ansar Rasul Suleria, William C Cho, Alfred Maroyi, Natália Martins. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020 Sep 15:11:01021. doi: 10.3389/fphar.2020.01021. eCollection 2020.
- Mohamed T El-Saadony, Tao Yang, Sameh A Korma, Mahmoud Sitohy, Taia A Abd El-Mageed, Samy Selim, Soad K Al Jaouni, Heba M Salem, Yasser Mahmmod, Soliman M Soliman, Shaimaa A A Mo’men, Walid F A Mosa, Nahed A El-Wafai, Hamed E Abou-Aly, Basel Sitohy, Mohamed E Abd El-Hack, Khaled A El-Tarabily, Ahmed M Saad. Impacts of turmeric and its principal bioactive curcumin on human health: Pharmaceutical, medicinal, and food applications: A comprehensive review. Front Nutr. 2023 Jan 10:9:1040259. doi: 10.3389/fnut.2022.1040259. eCollection 2022.
- Siyu Liu, Jie Liu, Lan He, Liu Liu, Bo Cheng, Fangliang Zhou, Deliang Cao, Yingchun He. A Comprehensive Review on the Benefits and Problems of Curcumin with Respect to Human Health. Molecules. 2022 Jul 8;27(14):4400. doi: 10.3390/molecules27144400.
Sursă foto: www.123rf.com