fbpx
Home » Apariția poliartritei reumatoide ar putea avea legătură cu o anumită bacterie 

Apariția poliartritei reumatoide ar putea avea legătură cu o anumită bacterie 

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 314 vizualizari 3 minute timp estimat

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune autoimună în care anumiți anticorpi atacă structurile proprii ale organismului, ducând la distrugeri de os, cartilaj, vase de sânge etc. Boala este mai frecventă la femei, iar ultimele decenii au adus descoperi importante, mai ales pe partea de tratament, existând acum mai multe linii terapeutice, inclusiv cu tratamente moderne biologice.

Totuși, medicii s-au întrebat mereu de ce anume apare acest comportament haotic al anticorpilor, care ar trebui să ne protejeze de substanțele străine și care, în loc să facă asta, „întorc armele” asupra organismului din care fac parte? Să fie vreun aliment care să ducă la așa ceva? Să fie vreun medicament? O substanță poluantă, vreo bacterie, vreun virus? Nu s-a găsit până acum un răspuns categoric. A fost analizată inclusiv flora intestinală, pentru a se vedea dacă nu cumva un dezechilibru în această zonă ar putea crește riscul de a dezvolta poliartrită reumatoidă, însă nici aici nu s-a găsit nimic solid, nu s-a putut trage nicio concluzie clară.

O echipă de la Universitatea din Colorado, SUA a analizat pacienții cu diagnostic de poliartrită reumatoidă și a observat că, la analizele de sânge, aceștia prezentau în ser o serie ciudată de anticorpi, tipici mai degrabă pentru liniile de mucoase, cum ar fi cea intestinală. Interacțiunea floră (cu toate bacteriile din ea) – mucoasă intestinală prezintă implicații imune uriașe – nu degeaba spunem că imunitatea noastră e modulată în mare parte de această relație cu microbiota. Dar, dacă în microbiotă (floră) ar putea exista unele bacterii care ar crește riscul unor evenimente autoimune complexe, cum ar fi cele din poliartrita reumatoidă, descoperirea ar avea efecte extraordinare. Am putea să prezicem un risc de poliartrită reumatoidă, dar să și atacăm țintit acea bacterie, pentru a anula acest risc. Sau să vedem cum ne putem feri de această bacterie.

Cercetătorii au continuat testele pe animale de laborator și au descoperit că acei animale care aveau în organism acea bacterie au dezvoltat un tipar imun tipic de poliartrită reumatoidă, iar altele au făcut pur și simplu boala. Teste ulterioare vor putea elucida mecanismele patogene la oameni, firește, fiind un pas necesar în identificarea unor soluții de screening sau procedee terapeutice.

Bacteria face parte din genul Subdoligranulum, cu familiile Lachnospiraceae și Ruminococcaceae.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies