fbpx
Home » Atenție: Nu combina aceste pastile!

Atenție: Nu combina aceste pastile!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 316 vizualizari 3 minute timp estimat

Medicamentele cer o atenție sporită atunci când vorbim de administrarea lor, care trebuie să fie făcută corect, conform recomandării medicului. Dacă iei două sau mai multe medicamente în același timp, acestea își pot potența efectele pozitive sau, din contră, pe cele negative. Ne interesează acum a doua parte.

Nu combina mai multe tipuri de antiinflamatoare nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, naproxen etc.)! De ce? Pentru că vei crește semnificativ riscul de afectare gastrică, iar, à la longue, riscul de afectare cardiovasculară, renală sau cerebrală. Oricum, nu este indicat să iei mai multe preparate din aceeași clasă.

AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) + anticoagulant oral clasic (acenocumarol, dar mai ales warfarină) – luate concominent, vor augmenta afectarea mucoasei digestive.

Ondasentron + tramadol este o combinație care scade eficiența tramadolului. Ondasentron se folosește în gestionarea senzației de vomă sau a răului de mișcare, iar tramadolul este un antialgic puternic.

Claritromicină + amlodipină e o combinație ce poate duce la hipotensiune severă și la insuficiență renală. Claritromicina este un antibiotic, iar amlodipina este un blocant de canale de calciu cu efect de scădere a tensiunii arteriale.

Trimethoprim/sulfametoxazol + IECA/sartan pot duce la hiperpotasemie. Primul este un agent antibiotic, IECA sunt inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (substanțe folosite în hipertensiune), iar sartanii sunt inhibitori ai unor receptori de angiotensină (se utilizează tot în managementul hipertensiunii arteriale).

AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) nu se vor lua dacă există medicamente pentru tensiunea arterială, pentru că le scad eficiența.

Levothyroxină + omeprazol înseamnă scăderea absorbției de hormon tiroidian.

Clopidogrel + omeprazol este o combinație care reduce efectul clopidogrelului. Clopidogrelul este un antiagregant plachetar, iar omeprazolul este inhibitor de secreție acidă gastrică.

Un antibiotic de tip fluorochinolonă (ciprofloxacin) sau un antiaritmic de tip amiodaronă sunt inhibitori puternici ai unui organit care metabolizează substanțele, astfel că ele pot crește nivelurile serice ale altor medicamente, de exemplu acenocumarol (pot apărea creșteri importante de INR). Medicii știu acest lucru și vor face ajustările de rigoare sau vor evita combinațiile.

Azitromicină + antihistaminic pot duce la modificări importante EKG sau la dureri la nivelul pieptului. Azitromicina este un antibiotic, iar antihistaminicele se folosesc cu precădere în alergii.

Multe antibiotice reduc eficiența contraceptivelor orale. Combinarea lor cere protecție suplimentară.

Loperamid + suplimente de calciu înseamnă potențare, cu trecere în constipație severă.

Nu lua suplimente de vitamine sau minerale pe lângă o schemă cronică, pentru că pot apărea interacțiuni multiple!

De asemenea, nu combina:

⁃ anticoagulante clasice sau aspirină cu ginseng
⁃ unele medicamente (metronidazol, antihistaminice, acetaminofen) cu alcool
⁃ unele medicamente (acenocumarol, statine) cu suc de grepfrut

Dacă nu ești sigur de ceva, cere sfatul medicului tău curant!

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies