fbpx
Home » Supa de pui vindecă răceala. Iată rețeta!

Supa de pui vindecă răceala. Iată rețeta!

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 665 vizualizari 3 minute timp estimat

„Pui într-o oală apă, bucăți de pui cu os (spinări, pulpe, aripi), morcovi, ceapă, țelină, piper, puțină sare. Lași să fiarbă până când carnea se desprinde de pe oase, apoi strecori supa într-un alt vas. Adaugi în zeamă un ardei iute întreg, un cățel de usturoi zdrobit, pătrunjel verde și câteva felii subțiri de lămâie. O servești fierbinte. Acesta este leacul pentru banala răceală”. Rețeta tradițională a bunicii? Nu chiar. Această rețetă a fost creată de cercetătorii de la Gundersen Lutheran Medical Centre, Wisconsin.

Nu e nevoie să ne spună o echipă de experți că supa de pui ne ameliorează starea când suntem bolnavi, dar iată că studiile confirmă că aceasta e mai mult decât un aliment care ne face să ne simțim bine. În caz de răceală sau altă infecție a căilor respiratorii superioare, practic niciun remediu nu este mai eficient ca supa de pui.

Ce e bun în supa de pui

Primul studiu privind supa de pui a fost realizat în 1978 de către specialiștii pneumologi de la Centrul Medical Mount Sinai din Florida. Intrigați de efectele vindecătoare inexplicabile ale supei, aceștia au convins 150 de persoane răcite să soarbă supă de pui fierbinte, apă fierbinte sau apă rece. Apoi, au măsurat cât de repede li s-a desfundat nasul și au eliminat secrețiile nazale. Concluzia lor? Supa de pui a ameliorat congestia nazală mult mai bine decât atât apa caldă și cea rece.

Dar supa de pui aburindă nu doar desfundă nasul, ci și reduce inflamația căilor respiratorii și favorizează eliminarea mai rapidă a secrețiilor nazale, fiind astfel înlăturați și germenii responsabili de răceală, care nu mai au șansa de a zăbovi în corp și de a se înmulți. Drept urmare, organismul reușește să învingă mai repede boala.

Mai recent, oamenii de știință de la Universitatea din Nebraska au descoperit că zeama de pui reduce acțiunea neutrofilelor, acele celule albe pe care sistemul imunitar le trimite în zonele unde există inflamație și care provoacă simptomele răcelii (secreții nazale, dureri de gât, nas înfundat).

Efectele terapeutice ale supei de pui durează aproximativ 30 de minute, așa că ar fi bine să prepari de la început o porție mai mare de supă. Apoi, pe parcursul zilei, ori de câte ori simți că simptomele se acutizează, o reîncălzești și sorbi din nou o cană de zeamă aburindă. Specialiștii ne atrag însă atenția că pentru a beneficia de proprietățile ei curative, supa trebuie preparată acasă, din ingrediente naturale, cea de la plic neavând aceleași efecte benefice.

Citește și:

Cifre importante pentru sănătate
Contracepția de urgență: ce opțiuni ai?
Leguminoasele: de ce să nu-ți lipsească din farfurie

 

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies