fbpx
Home » Remedii naturale pentru tuse

Remedii naturale pentru tuse

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 270 vizualizari

Pentru că este sezonul rece, sezonul tipic pentru răceli și viroze, vom vorbi astăzi puțin despre tuse, un simptom foarte neplăcut, mai ales atunci când se prelungește timp de zile sau chiar săptămâni.

 

Ce este, de fapt, tusea, de ce apare ea, ce putem să facem pentru a o ameliora sau pentru a scăpa de
acest simptom, când este cazul să ne panicăm… De asemenea, vei afla câteva lucruri foarte interesante despre tuse, pe care probabil că nu le știai, așa că îți recomandăm să urmărești materialul nostru video!

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Salutare! Vorbim astăzi puțin, pentru că tot este sezonul tipic virozelor, despre TUSE.

Ce reprezintă tusea, de ce apare ea, ce putem să facem pentru a o ameliora sau pentru a scăpa de acest simptom, când e cazul să ne panicăm… Și mai departe vom vedea câteva lucruri foarte interesante, așa că îți recomand să urmărești materialul!

Ce este tusea?

Tusea reprezintă un simptom, fiind în esență un mecanism de apărare. Organismul este jenat de ceva la nivelul bronhiei, traheii, laringelui, cel mai frecvent printr-un proces inflamator, producție în exces de mucus, corp străini, alergeni sau praf. Tusea este, practic, un mecanism reflex inițiat de către un centru special al tusei, situat în creier. Acest centru se află într-o zonă numită medula oblongata, iar la el ajung informațiile culese de către fibrele nervului vag de la nivelul gâtului și al întregului arbore respirator.

Când nervul vag percepe un potențial pericol, el declanșează reflexul de tuse în scop de apărare. De ce tușim, până la urmă? Orice lucru care irită tractul respirator are nevoie de intervenția unor mecanisme de apărare. Dacă e prezent mai mult mucus în bronhii, el trebuie eliminat, iar tusea ajută aici.

Dacă în laringe există o inflamație dată de un proces infecțios, fibrele vagale vor transmite centrului tusei din creier că există o problemă și că e nevoie de o intervenție. Dacă avem un corp străin în bronhii, spre exemplu, sau în laringe, vom crește presiunea intratoracică, vom expulza apoi aerul cu viteze de până la 80 km pe oră, iar tusea, cu expulzarea aerului la nivelul gurii, va antrena și acel corp străin, pentru a-l disloca.

Tusea este un reflex involuntar, însă putem simula conștient tusea atunci când ne dorim asta sau putem tuși voluntar atunci când simțim un disconfort la nivelul gâtului.

Tipuri de tuse

În medicină, descriem tusea ca fiind acută, cronică, uscată, umedă. Când e umedă, numim tusea cu expectorație sau productivă, pentru că atunci când tușim se rupe ceva, un mucus, care poate să fie albicios, galben, verzui, arămiu, uneori poate avea striații sangvinolente în el. Acest mucus este apoi expectorat sau poate fi înghițit.

Mucusul poate da informații prețioase despre boala care a dus la apariția tusei, iar el poate fi analizat anatomopatologic. Se face asta frecvent în clinici. Tusea uscată nu vine cu expectorație, aceea poate să apară în viroze, alergii, astmă, sinuzite, laringite.

E bine să știi că unele medicamente pot da tuse. De exemplu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, niște medicamente folosite în cardiologie, de exemplu, în insuficiența cardiacă sau în hipertensiunea arterială. Tusea cronică apare în procese bronșitice cronice, cum ar fi BPOC, adică bronhopatia cronic-obstructivă. Ea poate să apară și în cancerul bronhopulmonar.

Tusea acută sau paroxistică poate să apară în criza de astm, în tuberculoză, în exacerbările BPOC.

Când e oare cazul să ne speriem de tuse?

O tuse, într-o viroză, poate să fie ultimul simptom care dispare, ea durând chiar și câteva săptămâni. Orice tuse care ține mai mult de 8 săptămâni reprezintă motiv de prezentare la medic. Dacă expectorezi cu sânge, mergi imediat la un spital. O tuse cu mucus galben-verzui este indicator pentru un proces infecțios, iar dacă ai și febră, slăbiciune, stare de rău, mergi la medic, pentru că s-ar putea să fie vorba de o pneumonie. Pacientul cu BPOC are frecvent exacerbări ale tusei cu producție mare de mucus.

Discută cu medicul tău (pneumolog, desigur). El îți poate da anumite cure cu medicamente, cum ar fi antibiotice, pe perioadă limitată. Însă e bine de știut că în BPOC nu e indicat să iei antitusive, pentru că tusea te ajută să cureți mucusul, să faci o toaletă a bronhiilor, până la urmă. Fumătorii au tuse matinală, pentru că, pe perioada nopții, ei stând în poziție orizontală, se acumulează mucusul la nivelul arborelui respirator, iar dimineața acest mucus este toaletat. De aici, tusea tipică a fumătorului.

Ce remedii naturale există pentru tuse?

E bine să nu te sperii la orice tuse, să lași corpul, până la urmă, să-și vadă de mecanismele lui de protecție. Dacă tusea e, însă, deranjantă, o poți ameliora prin hidratare bună, poți face gargară cu apă cu puțină sare, poți consuma miere de albine, ceaiuri calde în care să pui miere, ghimbir, mentă, lămâie, turmeric. Asigure-te că ai în camera în care stai o umiditate a aerului undeva pe la 60%! Poți face și mici saune cu abur, baie caldă, frecții cu mentol la nivelul pieptului și gâtului. Un pont, aici: ananasul este un fruct foarte bun de consumat atunci când ai tuse.

Ce medicamente antitusive putem lua?

Orice expectorant fluidifiant al mucusului va avea un efect pozitiv asupra tusei, condiția fiind aici ca tusea să fie umedă, productivă. Există prin farmacii o mulțime de medicamente și siropuri over the counter, adică date la liber, fără rescripție medicală.

Există medicamente care acționează și direct asupra centrului tusei din creier. Un exemplu este dextrometorfanul, care acționează asupra NMDA, un transmițător important în mecanismul tusei, dar el acționează și asupra receptorilor Sigma-1 din creier, implicați și ei în tuse.

Un antitusiv clasic este codeina, practic, un derivat opiaceu care produce o inhibiție la nivelul centrului tusei. Este important de știut: codeina iese pozitivă la testarea antidrog!

Antihistaminicele au și ele efect pe calmarea tusei, mai ales în cazurile cu alergii. Ai grijă că multe antihistaminice dau stare de somnolență! Prudență, aici, dacă vrei să conduci mașina.

O poveste interesantă cu tuse și bomboane

Știai că în sălile de teatru, în sezoanele reci, se dau bomboane la intrare, pentru ca publicul să nu deranjeze prin tuse spectacolul? E foarte interesant că… centrul acela al tusei, situat în creier, în medula oblongata, se află foarte aproape de un centru care descarcă dopamină, iar dulcele produce o descărcare de dopamină. Ei bine, dopamina va avea un efect pozitiv calmant și asupra centrului tusei și astfel se explică efectul antitusiv al preparatelor, siropurilor care sunt dulci, chiar și al dulciurilor. Până la urmă, de aici ideea cu bombonica.

Un studiu publicat în PubMed a arătat efectul pozitiv al dopaminei în cazul tusei, iar substanțele dopaminergice pot fi folosite în cazuri de crize puternice de tuse.

Tusea și boala de reflux gastroesofagian

Dacă ai o tuse supărătoare, trenantă, uscată, fără niciun simptom respirator, e posibil să ai reflux gastroesofagian.
Practic, acidul din stomac îți iese prin cardia, ajunge în esofag, urcă prin faringe, iar de aici îți irită gâtul, stimulează fibrele vagale, care trimit impulsul către centrul tusei din creier și astfel se declanșează mecanismul reflex al tusei. Fă un control la medicul de familie, care te poate trimite la un gastroenterolog pentru verificări amănunțite. E posibil să nu ai o închidere corectă a cardiei, orificiul dintre stomac și esofag, și să iasă acidul pe acolo. E posibil să ai și o hernie hiatală, adică o parte din stomac să iasă prin diafragmă în cutia toracică. Fără o închidere eficientă a cardiei, scapă acidul încă o dată, care îți dă reflux, iar el poate fi asociat cu mecanismul tusei.

Bolile care dau tuse

Tusea poate apărea într-o multitudine de afecțiuni, atât infecțioase, cât și non-infecțioase. Dintre cele infecțioase, virozele, pneumoniile virale sau bacteriene vin cu tuse uscată sau umedă productivă. Dintre cele non-infecțioase, astmul poate să dea tuse, BPOC vine cu tuse cronică, mai multe luni pe an, cancerul bronhopulmonar poate să dea tuse, alergiile conduc și ele la tuse.

Atenție mare la embolia pulmonară, pentru că și ea poate să dea tuse. Dacă prezinți o respirație grea, stare de oboseală, durere la nivelul cutiei toracice, dacă ai un posibil cheag de sânge, care să fi plecat dintr-o gambă umflată, roșie, dureroasă (atenție, sunt semne de tromboflebită!), atunci ar trebui să te gândești la posibilitatea unei embolii pulmonare și trebuie să mergi cât mai repede la medic.

O afecțiune care dă frecvent tuse iritantă este boala de reflux gastroesofagian. Laringitele, sinuzitele, rinitele pot da și ele tuse.

Tusea și fumatul

Fumătorul cronic tușește, tipic, dimineața, când își curăță bronhiile, în care se acumulează mucus. El mai poate face accese de tuse din cauza numeroaselor substanțe nocive aflate în fumul de țigară. Tusea poate ține câteva zile sau o perioadă mai lungă, depinzând, desigur, și de nivelul fumatului.

Dacă fumezi și tușești, poți face o gargară cu apă cu sare, hidratează-te bine, fă mișcare, încearcă să dormi cu toracele într-o poziție ceva mai ridicată!

Nu uita că fumatul reprezintă unul dintre inamicii principali ai sănătății, așa că fă tot posibilul să te lași!

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies