fbpx
Home » Bolile copilăriei la adult

Bolile copilăriei la adult

Autor: ArtPrint
0 comentariu 74 vizualizari 6 minute timp estimat

Cum e posibil ca, adult fiind, să mai faci rubeolă, rujeolă sau varicelă? Nu ești imună la aceste boli, pe care, din câte îți amintești, le-ai avut și tu în copilărie? Ei bine, îți vom risipi uimirea, spunându-ți că bolile copilăriei pot apărea în viața ta oricând – și la 20, și la 30, 40 sau 50 de ani.

Vulnerabilă ca… un pui de om

Frecvența nu este dată de un virus, care de obicei e responsabil de aceste boli ale copilăriei, ci de declanșarea sau nu a unei epidemii. Existența mai multor cazuri nu face decât să favorizeze îmbolnăvirea adultului. Este foarte importantă și sănătatea acestuia: niciodată imunitatea unui om nu seamănă cu a altuia.

Mai mult, daca te-ai căptușit cu o viroză obișnuită și, după aceea, pe fondul organismului slăbit, la o lună, o lună și jumătate, intri în contact cu un copil care are oreion, de exemplu (boala pe care nu ai avut-o în copilărie), receptivitatea organismului este mult mai mare decât a altui adult, perfect sănătos, însă, și care, la fel, nu a făcut oreion în copilărie.

La fel de vulnerabil ca un ou de Paști este și un adult a cărui imunitate este scăzută din cauza tratamentelor pe care le face: cu cortizon, chimioterapie etc. Sau a unuia suferind de diabet. Acești adulți pot face mult mai ușor boala, cu forme mult mai severe și cu complicații mult mai mari.

Poți să te protejezi? Evident, da. După o viroză respiratorie zdravănă, apelează la remedii homeopate, pentru creșterea imunității: pe lângă vitamina C, în doze mari, adică 2-3 grame pe zi (doza care nu poate să le dăuneze decât celor care au litiază renală oxalică) – se poate lua echinaceea sau cătină. La aceste remedii naturiste nu există contraindicații. Practic, oricine poate apela la ele.

Bolile copilăriei, mai rele cu adulții!

La adult, severitatea acestor boli este mult mai mare. Sigur că ele pot evolua „ca la carte”, fără niciun fel de complicații. Dar, chiar dacă aparent bolnavul adult se simte bine, e necesar să fie foarte atent, să stea în casă, liniștit, să țină regimul recomandat de medic. Și mai ales să fie conștient de posibilele complicații ale bolii pe care a făcut-o.

De exemplu: dacă la copii artrita rubeolică este o raritate, la adult este o… realitate! Nu este foarte gravă, dar e foarte neplacută.

Apoi, la adult, oreionul poate da… pancreatită, meningită, orhită (la bărbați).

Tot la adult, varicela are forme… prelungite, cu erupții foarte puternice și lasă în urmă o stare de alergie extraordinară. Boala durează mai mult la adult, erupția este mai intensă, iar starea generală este mult alterată.

Bine de știut!

Cât de serios trebuie să privești o boală contagioasă?
Întotdeauna, foarte serios! Chiar dacă te simți foarte bine, chiar dacă ai o stare generală, aparent, foarte bună, repausul acasă, nu neapărat la pat, este obligatoriu. Deloc de neglijat este și dieta, care trebuie respectată întocmai.

Dacă, în cazul oreionului, copilul băiat poate fi „lovit” în formula de procreare, același lucru i se poate întâmpla și adultului?
Da! De aceea, chiar dacă adultul are 40-45 de ani, măsurile de protejare în timpul evoluției bolii sunt aceleași.

Dacă te-ai vaccinat în copilărie, te mai poți îmbolnăvi?
În principiu, nu.

Dacă un adult sănătos face o boală contagioasă, reacția organismului lui se va încadra în niște limite clasice?
La fel ca la copii, dar în mod special la adulti, condiția principală ca boala să evolueze în limite clasice, fără să se agraveze și să dea complicații, este prezentarea la medic încă de la primele semne de boală, deoarece numai specialistul este în măsură să pună diagnosticul corect (unele erupții – cea de varicelă, de exemplu, se pot confunda, în prima zi, cu o alergodermie) și să dea recomandări și sfaturi competente.

Dacă adultul suferă de o boală cronică, pericolul e mai mare?
Dacă suferă de o afecțiune cronică (diabet, tuberculoză etc.) și face tratamente specifice acestor boli, adultul poate face forme mult mai grave ale bolii. În acest caz, supravegherea medicală trebuie să fie extrem de atentă.

Dacă o femeie însărcinată este în contact cu o persoană bolnavă sau chiar se îmbolnăvește, ce se întâmplă?
Pentru ea, situația devine mai complicată. Dacă sarcina este încă mică, simplul fapt că boala eruptivă produce febră poate afecta embrionul. Este cunoscut faptul că febra în sine poate să aibă efect mutagen. Așa că este absolut necesară o consultație interdisciplinară – medicul de familie și medicul ginecolog, singurii în măsură să hotărască viitorul sarcinii. Dacă este vorba despre rubeolă, lucrurile sunt clare: nu mai este nimic de discutat sau de… negociat. Singura soluție care se impune este întreruperea sarcinii. Motivul? Virusul rubeolic are efect teratogen – produce surditate.

Care sunt cele mai frecvente boli ale copilăriei la adulți?
Oreion, rubeolă, varicelă, rujeolă (mai rar), scarlatină (în special în comunități închise, de pildă într-o unitate militară).

De reținut!

  • Bolile copilăriei NU se tratează cu antibiotice, decât foarte rar.
  • În cazul acestor boli, tratamentul adultului este identic cu tratamentul copilului.
  • Adultul este la fel de contagios ca un copil.
  • Cea mai contagioasă dintre aceste boli este varicela.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies