fbpx
Home » Cele mai bune uleiuri pentru salate, dressing-uri

Cele mai bune uleiuri pentru salate, dressing-uri

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 346 vizualizari 4 minute timp estimat

Cele mai bune, cele mai sănătoase uleiuri pentru salate, dressing-uri consumate crude vor fi uleiul de măsline, de avocado, de susan, de cocos sau uleiul din sâmburi de struguri. De departe cel mai studiat și sănătos, integrat din plin în dieta mediteraneană, este uleiul de măsline. Folosește-l pentru dressing-uri simple la salate diversificate, unde mai poți utiliza zeamă de lămâie sau oțet din cidru de mere.

Uleiul de măsline

Este plin de antioxidanți și de grăsimi nesaturate. Ai grijă însă la calorii, pentru că 100 de mililitri de ulei de măsline se duc la aproape 1000 de calorii. Folosește doar una-două linguri pe zi.

Uleiul de avocado

Este și el plin de grăsimi sănătoase, polinesaturate, precum și de antioxidanți. Va fi un superaliment, pe care să îl ai mereu în casă, pentru salate etc. Este bun însă și pentru gătit termic.

Uleiul de susan

Are un raport ideal între Omega 6 și Omega 3, acele grăsimi polinesaturate extrem de sănătoase pentru aparatul cardiovascular, dar mai ales pentru creier. Trebuie să știi că raportul corect între Omega 6 și Omega 3 este 2:1, iar multe diete care au o cantitate mare de Omega 6, dar au raporturi chiar de 10:1 sau 20:1, nu sunt considerate sănătoase.

Uleiul din sâmburi de struguri

Este bogat în vitamina E și în antocianine, molecule cu potențial antioxidant. Are grăsimi nesaturate, zero grăsimi trans, zero colesterol. Este foarte prietenos în curele de slăbit. (Apropo, dacă ai un colesterol ridicat, poți afla de aici ce măsuri să iei: Am un colesterol cam mare. Ce să fac?)

Uleiul de cocos

Este o variantă tot mai promovată, însă ai grijă la cantitatea mare de grăsimi saturate (87%), care, chiar dacă sunt vegetale, nu pot fi considerate sănătoase dacă sunt în cantitate mare. Folosește foarte puțin ulei de cocos și axează-te pe uleiul de măsline sau de avocado atunci când prepari mâncăruri proaspete.

Toate aceste uleiuri amintite mai sus sunt și cele mai bune pentru gătit termic. Uleiul de măsline rezistă lejer până la 210 de grade Celsius, iar cel de avocado, mai mult, până la 270 de grade Celsius.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și articolele:

Regim pentru normalizarea valorilor colesterolului
Cele mai bune grăsimi pentru creier

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies