fbpx
Home » Am un colesterol cam mare. Ce să fac?

Am un colesterol cam mare. Ce să fac?

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 144 vizualizari 8 minute timp estimat

Foarte mulți oameni au niveluri serice anormale ale colesterolului și nu știu de ce se întâmplă asta, cum să abordeze corect problema, ce tratament să ia. Informațiile din surse îndoielnice pot face mult rău, așa că am pregătit eu un material.

Colesterolul are roluri deosebit de importante în organism, el participând la sinteza peretelui celular, la manșonarea unor zone ale neuronilor, la construcția unor hormoni. Nu trebuie privit din start ca un inamic, pentru că nu este cazul.

Există două surse de colesterol: una exogenă, din alimente (animale, de la grăsimi, cărnuri până la ouă; componenta vegetală este prinsă în denumirea de fitosteroli, dar corpul nu poate procesa fitosterolii la fel de bine cum face cu colesterolul), și una endogenă, cu sediul principal în ficat, această uzină care știe să producă o mulțime de substanțe necesare întregului organism.

Nivelurile serice ale colesterolului care intră în intervalul normal s-au modificat de-a lungul timpului, pentru că medicina a evoluat, au apărut noi studii, noi date despre riscurile cardiovasculare, mortalitate și morbiditate. În trecut, un colesterol total de 300 mg/dl era considerat normal și chiar țintă, fiind apanajul unei persoane rotunjoare și sănătoase. Cu trecerea anilor, organizațiile care se ocupă de reglementare (FDA, American Heart Association, European Society of Cardiology) au comasat date puternice și au modificat aceste valori, mereu cu diferențe ușoare acceptate, în America, respectiv Europa.

Am ajuns să acceptăm colesterolul seric total cu o valoare de până la aproximativ 200 mg/dl. Deosebit de importante sunt fracțiunile sale, îndeosebi LDL colesterolul (popular, cel rău) și HDL colesterolul (popular, cel bun). LDL colesterolul trebuie să aibă o valoare între 70 – 100 mg/dl, iar HDL colesterolul între 45 – 60 mg/dl. LDL poate fi oxidat, iar molecula rezultată, dacă are condiții necesare în peretele vasului de sânge, poate sta la baza procesului de ateromatoză, acea depunere lipidică ce evoluează și poate duce la obstrucție totală sau parțială. HDL este o moleculă antioxidantă și antiinflamatoare, cu roluri de protecție, așadar e de dorit ca valoarea să fie mai mare.

Care pot fi cauzele unui colesterol mărit?

În primul rând, o viață cu alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi animale, zaharuri, săracă în exerciții fizice, plină de tensiuni psihice poate duce la tulburări pe mai multe linii metabolice. Intervenția aici va fi mereu prioritară. Obezitatea este frecvent corelată cu valori mari ale colesterolului. Boli ale tiroidiei (hipo- sau hipertiroidism, de regulă hiper-) pot duce la dezechilibre ale colesterolului, necesitând screening (TSH, freeT4, ATGL sau ATPO – pentru afecțiuni autoimune, de exemplu tiroidita Hashimoto). Există hipercolesterolemii familiale, iar un istoric familial cunoscut necesită investigații prompte. Există cancere care dau nivelurile mult elevate. Multe alte patologii pot fi însoțite de creșteri ale colesterolului, de aceea o vizită la medic cu analize de sânge, cu screening pentru funcția tiroidei sau anumite cancere sunt importante.

Cum se gestionează hipercolesterolemia (nivel seric crescut al colesterolului)

  1. Se începe cu analizele de sânge, care înseamnă colesterol total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceride serice. Recoltarea ideală se face dimineața, pe nemâncate, iar în ziua precedentă nu se vor consuma deloc grăsimi.
  2. La valori apropiate de normal (să zicem, 230 mg/dl cho total, 133 mg/dl LDL cho, 41 mg/dl HDL cho), în lipsa altor factori de risc (hipertensiune arterială, fumat, diabet zaharat, ateromatoză cunoscută), se va modifica dieta, se vor face exerciții fizice, se poate suplimenta dieta cu acizi grași omega (3-6-9, 1000-2000 mg pe zi).
  3. Lipidele serice se vor determina din nou la 2-3 luni, pentru a vedea diferențele.
  4. Dieta va fi săracă în carne grasă (rarisim porc, oaie), poate conține carne albă puțină, pește de două ori pe săptămână (ideal oceanic), multe legume.
  5. Dacă LDL colesterolul are o valoare mare, să zicem 190 mg/dl, se va face o ecografie Doppler craniocervicală (măcar analiza atentă a carotidelor), care va arată dacă există sau nu depuneri lipidice la nivelul peretelui arterial.
  6. Dacă arterele sunt curate și nu există alți factori de risc, colesterolul poate fi scăzut prin dietă + sport, cu monitorizări regulate. Se va face bilanț la 3 și 6 luni, se vor compara datele.
  7. Dacă arterele au depuneri (plăci vizibile la ecografie, indice medie-intimă peste 0.9) se va trece la o medicație care să normalizeze valorile colesterolului și să stopeze evoluția păcilor.
  8. Dacă există plăci de aterom la nivelul carotidelor, de regulă există un proces similar și la nivelul coronarelor, acele artere mici care irigă mușchiul inimii.

Ce medicație poate fi luată, la nevoie

Medicația (n.r. – a nu se folosi termenul medicamentație) este dată de medicul internist/cardiolog, ea putând însemna statină (rosuvastatin, atorvastatin, simvastatin etc), ezetrol (produs mai nou, de regulă complementar statinei), acizi speciali sau chiar molecule biologice noi. Medicul va monitoriza anumite funcții de organ, va determina valorile serice ale colesterolului, va sta de vorbă cu pacientul pentru a se asigura că nu există reacții adverse și tratamentul poate fi continuat.

La pacienții care au suferit un infarct miocardic acut, statina este deosebit de importantă și colesterolul LDL va fi scăzut rapid la o valoare apropiată de 70 mg/dl.

Atenție: valorile prea mici, de exemplu Cho total sub 100 mg/dl și LDL sub 50 mg/dl, sunt corelate cu riscuri de boli neurologice, cancere în sfera digestivă, depresii severe, tendință la suicid. Monitorizarea este importantă.

Ce trebuie să reținem

  • colesterolul are roluri bune în organism
  • indicele mai important este fracțiunea LDL, nu neapărat colesterolul total
  • strategiile pot varia
  • este important de găsit cauza și de tratat, acolo unde se poate (ex. afecțiuni tiroidă)
  • monitorizarea în timp este importantă
  • ecografia Doppler de vase craniocervicale ajută la departajarea cazurilor unde e necesară medicația
  • o viață cu alimentație echilibrată, cu mișcare este pilonul oricărei strategii
  • există modalități multiple de abordare, de la statine la agenți noi biologici
  • cu o relație bună medic – pacient, reacțiile adverse pot fi evitate.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies