fbpx
Home » 20 de lucruri despre căderea părului

20 de lucruri despre căderea părului

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 246 vizualizari 5 minute timp estimat

1. Ambele sexe pot experimenta căderea părului, principala cauză crezându-se a fi acțiunea unui hormon derivat de testosteron la nivelul foliculului pilos.

2. Este mai frecventă la bărbați, care suferă de calviție temporală și la nivelul vertexului (vârful capului), progresivă, de regulă, ireversibilă.

3. Componenta genetică este extrem de importantă: alopecia se transmite îndeosebi pe linie paternă.

4. Părul care cade rapid are, de regulă, cauze hormonale, de stress, iatrogene (spre exemplu, chimioterapia). Părul care cade în timp îndelungat are cauză genetică.

5. Nu există niciun supliment care să stopeze căderea părului sau să determine apariția firelor noi. Majoritatea tratamentelor promovate peste tot, vitaminele, mineralele de administrat pe cale orală etc. nu au niciun efect demonstrat. Fără o carență certă, documentată de medic, suplimentele nu au nicio valoare.

6. O alimentație echilibrată, cu odihnă, hidratare orală, exerciții fizice regulate contează în menținerea unei stări de sănătate generale bune, implicit la nivelul părului.

7. Situațiile deosebit de stresante pot declanșa alopecii de traumă, aerate (goluri), chiar totale.

8. Singurele tratamente eficiente sunt minoxidilul, blocanții de 5-alfa-reductază, unele raze laser speciale.

9. Pieptenele sau casca cu laser au aprobare FDA și ar trebui folosite zilnic sau o dată la două zile, în ședințe de câte 15 minute, pe toată suprafața scalpului. Rezultatele pot varia și nu reprezintă o terapie foarte eficientă.

10. Blocanții de 5-alfa-reductază au fost inventați pentru tratarea hiperplaziei de prostată, dar s-a observat că au efect pozitiv și pe stoparea căderii părului și regenerarea foliculilor. Totuși, au și reacții adverse considerabile (depresii, insomnii, libido atenuat). Cel mai utilizat preparat este finasterida.

11. Minoxidilul este cel mai răspândit tratament. Se administrează topic, dimineața și seara. Rezultatele se văd în câteva luni, mai ales în alopecia genetică. Oprirea tratamentului duce la pierderea întregului progres, deci, odată început, el va fi continuat toată viața.

12. Soluția topică de minoxidil va fi de 2% pentru femei, respectiv 5% pentru bărbați.

13. Reacțiile adverse la minoxidil includ mătreață, roșeață locală, cefalee, scăderea tensiunii arteriale (minoxidilul este un vasodilatator), palpitații, greutate în respirație, amețeală, hipertricoză (adică păr crescut în alte zone ale corpului). Unele pot fi frecvente. Tratamentul va fi oprit la apariția lor.

14. Șampoanele care promit minuni nu fac minuni, pentru că acționează puțin pe scalp.

15. Singurul șampon cu efecte benefice poate fi cel cu ketoconazol. Din păcate, șampoanele care conțin așa ceva au fost retrase de pe piață din cauza unor cazuri (foarte rare) de insuficiență hepatică fulminantă.

16. Spălarea scalpului cu gaz sau alte soluții nu are efecte notabile. Aplicarea de ceapă, ou sau alte ingrediente pe scalp nu are niciun fundament științific.

17. Raderea scalpului nu stopează căderea părului, nu promovează creșterea mai multor fire de păr, nu îngroașă firul de păr.

18. Transplantul de păr reprezintă o soluție la modă și presupune extragerea unor foliculi rezistenți din zonele laterale sau posterioară ale scalpului, ulterior implantarea lor în zonele frontale și în vertex. Este puțin traumatic, rezistent în timp, dar, din păcate, depinde de părul restant, iar prețurile nu sunt chiar la îndemâna oricui.

19. Orice afecțiune hormonală, psihologică, dermatologică sau de organ va fi tratată prompt la medicul specialist. Căderea părului poate fi secundară acestor afecțiuni.

20. Informarea corectă vă scutește de bani mulți aruncați pe tratamente naturiste, homeopate sau fanteziste, care n-au cum să funcționeze.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies