fbpx
Home » Cum menții buna funcționare a rinichilor

Cum menții buna funcționare a rinichilor

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 140 vizualizari 8 minute timp estimat

Știm cu toții cât de importanți sunt rinichii pentru starea generală a organismului, sănătatea lor fiind crucială pentru eliminarea toxinelor și pentru menținerea echilibrului fluidelor în organism. La fel, știm că, în domeniul sănătății, există o regulă de aur, și anume că e mult mai ușor și mai simplu să previi decât să tratezi. Iar asta înseamnă să avem grijă de noi încă dfin tinerețe, ca să evităm problemele de sănătate cauzate sau favorizate de înaintarea în vârstă.

Ce înseamnă prevenție în cazul rinichilor

În cazul rinichilor, a preveni probleme ulterioare înseamnă în primul rând a respecta o alimentație corectă, ceea ce va preveni sau măcar va încetini degradarea acestora în timp. Începând cu vârsta de 40 de ani, rinichii filtrează din ce în ce mai puțin lichidele, volumul acestora diminuându-se cu aproximativ 1% pe an. Practic, mai devreme sau mai târziu, rinichii se vor resimți, iar odată cu ei și sănătatea noastră generală.

Pentru a avea cât mai puține neplăceri legate de rinichi, trebuie să avem grijă de 4 domenii: hidratarea, aportul de sare, aportul de zahăr și alimentația.

Hidratare înainte de toate!

Suntem alcătuiți din apă în proporție de aproximativă 65%, prin urmare apa este esențială pentru noi. Iar principala funcție a rinichilor e tocmai reglarea și echilibrarea continuă a cantității de apă din corp. O altă funcție importantă a lor este filtrarea sângelui – rinichii filtrează nu mai puțin de 180 de litri de plasmă sanguină pe zi!

Dacă ne hidratăm prea mult, apa se elimină prin urină. Dacă ne deshidratăm, rinichii vor păstra apa în corp. În acest fel se reglează și tensiunea arterială.

Pentru o bună funcționară a rinichilor, hidratarea e foarte importantă. Consumul de apă optim e de aproximativ 2,5 litri pe zi – 1,5 litri din băuturi, 500 ml din alimente și 500 ml din descompunerea alimentelor. Desigur, contează mult și vârsta, greutatea corporala, stilul de viață, activitatea fizică depusă, anotimpul etc.

E bine să evităm băuturile carbogazoase, care cauzează calculi renali, băuturile îndulcite și alcoolizate, care cresc glicemia, băuturile energizante, care stimulează prea mult, au efect diuretic și pot cauza chiar leziuni renale. Recomandate sunt apa, ceaiurile, supele și ciorbele, fructele și legumele.

Sarea… din bucate

Cei mai mulți dintre noi consumăm prea multă sare, fără măcar să ne dăm seama. OMS recomandă 5 grame pe zi, dar în țările occidentale consumul este de 9 grame la bărbați și 7 grame la femei.

Sarea e foarte necesară, nu trebuie în niciun caz să o eliminăm, dar consumată în cantități mari ne afectează sănătatea. Crește tensiunea arterială și reține apa în organism, ceea ce face ca țesuturile să se umfle. De asemenea, rinichii nu mai filtrează suficient de bine apa în exces și toxinele din sânge, funcționând, practic, forțat. Un semn ale retenției de apă în țesuturile subcutanate este balonarea resimțită dimineața, la trezire.

S-a demonstrat că sarea are întrucâtva efectul unui drog, dându-ne o senzație de plăcere și făcându-ne să o consumăm mereu. Mai mult, ea blochează capacitatea organismului de a identifica grăsimile – este unul din motivele pentru care chips-urile sunt foarte sărate.

Iată conținutul de sare al diferitelor alimente! 1 gram de sare este conținut în 60 de grame de carne gătită, în 60 – 80 de grame de pâine, în 200 grame de legume din conservă.

Pe lângă grija de a evita alimentele cu conținut ridicat de sare (semipreparate, pizza, mezeluri, brânzeturi, dar și pâinea), putem începe să reducem cantitatea de sare din mâncarea gătită acasă și putem înlocui sarea cu condimente și mirodenii (piper, curry, boia, pătrunjel, oregano, busuioc etc.), care în plus ne furnizează și antioxidanți.

Zahărul și glicemia

În cantități mari, zahărul devine pur și simplu otravă. Se cunosc bine efectele sale nocive. Practic, vorbim de un aliment care creează dependență, exact ca un drog, ba chiar o dependență mai mare decât unele droguri puternice, după cum arată studii recente.

Există însă două tipuri de zaharuri, cele complexe și cele simple. Cele complexe, denumite și lente, sunt esențiale pentru energie. Ele se absorb lent în sânge deoarece, având molecule complexe, întâi trebuie să fie desfăcute în molecule simple. Fiind absorbite lent, în timp, organismul le metabolizează mult mai bine. În schimb, zaharurile simple, adică monozaharidele (glucoză, galactoză și fructoză) trebuie eliminate din alimentație. Aceste molecule sunt absorbite foarte rapid în ficat și intră imediat în sânge.

Excesul de zaharuri favorizează apariția diabetului, a ficatului gras și reduce durata de viață. Băuturile dulci industriale, de pildă alcoolul, au foarte multe calorii inutile, care vor ridica mult nivelul de zahăr din sânge (glicemia). Iar asta înseamnă că pancreasul va secreta tot mai multă insulină pentru a restabili echilibrul. Statisticile arată că un consum exagerat de băuturi carbogazoase și băuturi îndulcite crește cu 61% riscut apariției insuficienței renale cronice. Mai mult, zahărul e responsabil și pentru luarea în greutate, obezitate, unele boli cardiovasculare și sindromul metabolic.

Generalizarea consumului de zahăr e un fenomen destul de recent, apărut după Al Doilea Război Mondial. Conform OMS, nu ar trebui să depășim o rație calorică de maximum 10%, adică nu mai mult de 50 de grame pe zi. Alți specialiști merg și mai departe, spunând că limita zilnică este de 20 de grame pentru femei  și 36 de grame pentru bărbați.

Evită să devii supraponderal!

Studiile arată că, cu cât o persoană este mai supraponderală, cu atât crește riscul de a face calculi renali. De asemenea, supraponderalitatea dublează riscul de a face insuficiență renală.

În plus, ea poate duce la obezitate și poate crea multe complicații, dintre care diabetul și hipertensiunea arterială sunt cele mai nefaste pentru rinichi, căci ele sunt responsabile pentru jumătate din cazurile de insuficiență renală.

Mai mult, cercetătorii au observat că există o legătură între excesul de grăsime abdominală și deteriorarea funcției renale, printr-un proces complex care afectează glomerulele care filtrează sângele.

Prin urmare, dacă ai probleme cu greutatea în exces, cel mai bine e să consulți un nutriționist, care, în funcție de starea ta, te va sfătui în legătură cu aportul de calorii și cu compoziția alimentelor pe care ar fi indicat să le consumi, precum și în legătură cu obiceiurile tale alimentare.

Remedii naturiste care ajută sănătatea rinichilor

În îngrijirea sănătății renale, matasea de porumb și cozile de cireșe sunt remarcabile pentru capacitățile lor diuretice și antiinflamatoare. Aceste remedii naturale se integrează într-o abordare holistică pentru menținerea sănătății rinichilor și prevenirea problemelor asociate.

Mătasea de porumb, recunoscută pentru proprietățile sale diuretice, poate contribui la eliminarea excesului de lichide din organism.

Cozile de cireșe sunt binecunoscute pentru efectul diuretic și antiinflamator.

Ceaiul de păpădie curăță rinichii și elimină toxinele.

Uleiul de măsline are efecte antioxidante și antiinflamatoare.

Semințele de dovleac, fiind bogate în zinc și în antioxidanți, pot contribui și ele la funcționarea normală a rinichilor.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies