fbpx
Home » De ce ar trebui să consumi ananas

De ce ar trebui să consumi ananas

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 1,2K vizualizari 2 minute timp estimat

În categoria fructelor care-mi plac mult și pe care le consum aproape zilnic intră ananasul, la loc de cinste alături de fructele de pădure, pepenele galben, kiwi și rodiile.

La 100 de grame de ananas avem doar 50 de kilocalorii. Așadar, chiar și 300 – 500 de grame din fructul aromat pot fi introduse lejer în dieta zilnică, pe post de desert. Desertul meu înseamnă un bol mic cu fructe (din cele amintite) + câteva pătrate de ciocolată neagră cu minimum 80% cacao. Am spus „Adio, zahăr!” de mai bine de doi ani, ceea ce recomand oricui!

Ananasul este bogat în fibre, magneziu, sodiu, potasiu, calciu, vitamina C. Nu conține colesterol.

Știai că ananasul conține o substanță numită bromelaină (de fapt, un grup de enzime), cu proprietăți antiinflamatoare, dar și ajutătoare în digestie? Bromelaina chiar e utilizată în creme antiinflamatoare și pentru tratamentul arsurilor. Ea are efecte pozitive în dureri și umflături la nivelul nasului și al sinusurilor (cămăruțele din oasele feței), în dureri osteoarticulare sau în refacerea după intervenții chirurgicale. Bromelaina din ananas are efect proteolitic (rupe proteinele). Cum digestia proteinelor este deja un proces laborios, aceasta enzimă poate da un ajutor.

De ce unele persoane se plâng de faptul că ananasul le irită mucoasa bucală?

Ei bine, combinația de bromelaină + aciditatea ananasului (pH 3.2 – 4.1) poate, într-adevăr, să irite ușor limba și mucoasa cavității orale. Efectul este însă temporar și inofensiv la majoritatea oamenilor. Poți scăpa de acest efect? Sigur. Procesarea termică a ananasului va inactiva bromelaina (unii chiar gătesc ananasul pe grătar, am încercat asta într-o vacanță și a fost delicios; idem în conserve, unde pregătirea termică inactivează enzima). Recomand însă, pe cât posibil, consumarea fructului proaspăt.

Ananasul poate fi utilizat pe post de dulce de către cei care țin diete pentru slăbit. Nivelul său caloric permite consumul lejer a 1-2 porții de fruct.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro